Dubbelslag voor Vos, Nederlandse de snelste in elitegroep na chaotische etappe

  Tour de France Femmes: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  25°Cdistance 136.4 km
  location 13:06: Meaux - 16:21: Provins
  trophy Marianne Vos
  einde
  startfinish
  020406080100120136.4

   Nieuwe etappe in de Tour de France Femmes, nieuwe ritzege voor Nederland. Na een etappe die bol stond van de valpartijen was het Marianne Vos die de dagzege op zak stak. Ze was de snelste van een elitegroepje en mag ook de gele trui als nieuwe leidster in ontvangst nemen. 

   2e etappe Tour de France Femmes in een notendop:

   • Winnares van de dag: Marianne Vos wou na haar 2e plek gisteren, vandaag graag juichen in Provins. Na een aanvalspoging van Elisa Balsamo twijfelde ze niet om mee te ontsnappen. In de sprint bergop was ze oppermachtig. Ze pakt de gele en groene trui.

   • Verliezer van de dag: Marta Cavalli werd bij favorieten voor de eindzege gerekend, maar een ongelukkige valpartij zorgde ervoor dat ze de strijd moest staken. De Italiaanse stapt uit de race.

   • Morgen: Na 2 vlakke etappes krijgen de rensters morgen een heuvelachtige rit voorgeschoteld.  De sprinters hebben hun kansen gekregen, nu is het aan de klassementsrensters.

   Favoriete Marta Cavalli moet opgeven

   Na de sprint op de Champs-Elysées kreeg leidster Lorena Wiebes vandaag de uitgelezen kans om haar gele trui in de verf te zetten. Het was vandaag de 2e, maar misschien ook meteen laatste kans voor de sprintkanonnen van het peloton. 

    

   Waaiergevaar maakte het peloton nerveus. Ellen van Dijk probeerde daarvan gebruik te maken om het peloton in stukken te scheuren, maar de favorieten waren alert. Door het hoge tempo werden enkel de 4 vroege vluchters van de dag ingerekend. De nervositeit kon weer even gaan liggen.

    

   Het regende valpartijen waardoor de spanning terug steeg. Het grootste slachtoffer was Marta Cavalli. Ze kwam zwaar ten val door een onoplettendheid van Nicole Frain. De Italiaanse kon niet verder. Ze was een van de topfavorieten voor de eindzege.

   Versnelling Balsamo richt ravage aan in peloton

   Op spektakel was het wachten tot in de laatste 20 kilometer. Na de tussensprint in aankomstplaats Provins lanceerde wereldkampioene Elisa Balsamo
   een offensief. Ploeggenote Elisa Longo Borghini, Marianne Vos, Kasia Niewiadoma en Silvia Persico sprongen mee weg in haar wiel.

    

   Het elitegroepje verschalkte klassementsrensters Demi Vollering en Annemiek van Vleuten die alle zeilen moesten bijzetten in het peloton. Cecilie Uttrup Ludwig, Marlen Reusser en Ellen van Dijk waren de grootste slachtoffers van de versnelling van Balsamo en de wind. Ze deden geen goeie zaken voor het algemeen klassement.

    

   De koploopsters werkten goed samen en doken de laatste kilometer in. Het was duidelijk dat de gele trui van schouders zou veranderen. De oplopende finish was op het lijf geschreven van Marianne Vos. 

    

   Bij het ingaan van de laatste kilometer probeert Longo Borghini, na beukwerk van Balsamo, haar medevluchtster nog een hak te zetten. Maar dat lieten Vos & co niet gebeuren.

    

   Niewiadoma zette aan, maar Vos was duidelijk de sterkste. De gedachte van de gele trui gaf de Nederlandse vleugels. Vos won op magistrale wijze de sprint in Provins. Persico werd 2e en Niewiadoma 3e.  Naast de gele trui verovert Vos ook de groene trui.

   Lorena Wiebes: "We waren niet scherp genoeg na de tussensprint"

   Lorena Wiebes is er niet in geslaagd om haar gele trui te verdedigen vandaag. "We waren niet scherp genoeg na de tussensprint.  We hebben alles geprobeerd om ze terug te halen, maar de samenwerking was goed in de kopgroep", vertelt Wiebes na de race aan NOS.

    

   Na de tussensprint in Provins sprong wereldkampioene Elisa Balsamo weg uit het peloton. "Ik moest even herstellen van de sprint dus het lukte me niet om
   mee te gaan. Ik hoopte dat er nog enkele rensters naar hen toe zouden rijden. Misschien had ik niet voor de tussensprint moeten gaan."

    

   De koers kende een chaotisch verloop door de wind en veel valpartijen. "De wegen waren glad en door de wind was het chaotisch. Iedereen wilde voorin zitten", aldus Wiebes.

    

   "Het is niet echt gelukt om te genieten van de gele trui, zeker

   niet omdat ik al viel in de neutralisatiezone. Verder was het wel een
   mooie wedstrijd."

    

   Uitslag Rit 2Uitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 16 uur 28. Top 10. 1. Marianne Vos 2. Silvia Persico 3. Kasia Niewiadoma 4. Elisa Longo Borghini 5. Maike van der Duin 6. Lorena Wiebes 7. Julie De Wilde 8. Rachele Barbieri 9. Lotte Kopecky 10. Maria Giulia Confalonieri .
   2. 16 uur 23. Uttrup Ludwig, Van Dijk en Reusser verliezen meer dan 1'30". .
   3. 16 uur 23. Silvia Persico wordt 2, Niewiadoma moet tevreden zijn met een 3e plek. .
   4. 16 uur 22. Marianne Vos wint en pakt gele trui! Marianne Vos wint de 2e etappe van de Tour de France Femmes! Kasia Niewiadoma gaat als eerst aan, maar Vos gaat op en over de Poolse van Canyon/SRAM. Gisteren werd de Nederlandse nog 2e, maar vandaag mag ze plaats nemen op het hoogste schavotje.  Vos pakt de gele trui en 10 bonificatieseconden! .
   5. 16 uur 21. Niewiadoma gaat aan. .
   6. 16 uur 21. Kasia Niewiadoma neemt over van Elisa Longo Borghini. Ze kijken naar elkaar. Wie gaat als eerst aan? .
   7. 16 uur 20. Aanval Longo Borghini! Aanval Longo Borghini! In de laatste kilometer gaat de Italiaanse aan. Niewiadoma, Vos en Persico springen mee weg. .
   8. Laatste km. De spanning stijgt in de kopgroep. De 6 leidsters gaan sprinten voor de overwinning. . 16 uur 19.
   9. 16 uur 17. In het peloton proberen ze de schade te beperken, maar ze slagen er niet in om seconden goed te maken op de 6 koploopsters. .
   10. 16 uur 17. Nog 2 kilometer. Marianne Vos krijgt vleugels. Ze kan de gele trui ruiken en de finish is op haar lijf geschreven, maar kan ze het ook waarmaken over 2 kilometer? .
   11. 16 uur 16. De winnares zit vooraan. Ruben Van Gucht.
   12. 16 uur 15. Ellen van Dijk, Soraya Paladin, Marlen Reusser, Cecilie Uttrup Ludwig en Grace Brown hebben een achterstand van 1'06" op de kopgroep. Zij doen geen goeie zaken voor het algemeen klassement. .
   13. 16 uur 14. Balsamo krijgt in de kopgroep steun van Longo Borghini. Dat kan straks in haar voordeel spelen in de sprint. .
   14. 16 uur 11. Vos kan rekenen op de steun van haar ploeggenotes in het peloton. Ze halen het tempo eruit waardoor de kopgroep kan profiteren. .
   15. 16 uur 10. Vollering zet alle zeilen bij en neemt de koppositie over in het peloton. Ze willen seconden goedmaken, maar de kopgroep geeft niet veel weg. .
   16. 16 uur 08. 10 kilometer! Nog 10 kilometer! De rensters in de kopgroep werken goed samen en hebben een voorsprong van 30 seconden te pakken. .
   17. 16 uur 08. DSM werkt aan kop van het peloton in functie van leidster Lorena Wiebes. Lippert krijgt hulp van de rensters van Movistar. .
   18. 16 uur 06. Vos op weg naar geel. Marianne Vos (Jumbo-Visma) zit in goeie papieren om de gele trui over te nemen van Lorena Wiebes (DSM). .
   19. 16 uur 06. Van Vleuten en Vollering aan het werk. Demi Vollering en Annemiek van Vleuten zien toch gevaar in de kopgroep. De 2 favorieten voor de eindzege werken mee om seconden goed te maken. De spanning stijgt! .
   20. 16 uur 05. De wind maakt het toch moeilijk voor de rensters. Achter het peloton rijdt een groepje met grote namen: Uttrup Ludwig, Brown, Van Dijk, Reusser en Van den Broek-Blaak. Wat een slijtageslag! De wind maakt het moeilijk voor hen om de aansluiting te maken. .