Primoz Roglic sprint door weer en wind naar 2e ritzege en is nieuwe leider

  Tirreno - Adriatico: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  18°Cdistance 165.6 km
  location 11:41: Morro d'Oro - 16:23: Sassotetto
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  0306090120165.6

   Primoz Roglic heeft toegeslagen in een winderige 5e etappe in Tirreno-Adriatico. Op de ingekorte slotklim van de koninginnenrit was de tegenwind een gesel voor de klassementskanonnen, die dan maar zouden sprinten in Sassotetto. Door de bonificatieseconden neemt ritwinnaar Roglic de leiderstrui over van Lennard Kämna.

   De 5e etappe van Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Primoz Roglic gaf bergop zeker niet de beste indruk, maar de Sloveen profiteerde optimaal van de tegenwind die alle zin om aan te vallen wegnam. In een dergelijk spurtje kun je de Sloveen amper vloeren.

   • Pluim van de dag: De slotklim baarde een muis, maar gelukkig was er Damiano Caruso nog. De Italiaan was de enige die all-in ging en verdiende meer dan zijn uiteindelijke 9e plaats in de sprint.

   • Morgen: De Tappa dei Muri! De opeenstapeling van muurtjes zal een spetterende finale van deze Tirreno opleveren. In het klassement zijn de verschillen piepklein: nummer 10 Enric Mas staat op amper 31" van de blauwe trui.

   Tegenwind beheerst de finale, top 10 van de stand binnen de halve minuut

   Zo fel als in Parijs-Nice ging de Italiaanse wind niet tekeer, maar de organisatie had de slotklim nog voor de start wel al met 2,5 kilometer moeten inkorten.

    

   De snoeiharde tegenwind was uiteraard geen bondgenoot om het vuur snel aan de lont te steken op de lastigste col van deze Tirreno. 

    

   Pas op 4,5 kilometer van de top stak met Damiano Caruso dan toch een lefgozer zijn hand op. 

    

   De Italiaanse karakterkop werd pas onder de vod gegrepen door een trosje met Enric Mas, maar ook nu plooide de accordeon dicht door de rotvervelende wind en zeker met dank aan luxeknecht Wilco Kelderman.

    

   De atypische sprint kwam daarna maar niet op gang: door de windvlagen draaide de wasmachine dolletjes.

    

   Maar Primoz Roglic bleef koelbloedig en zat lang genoeg beschut. Zijn timing was perfect, afgetekend pakte hij de rit én de leiderstrui.

    

   Roglic pakt nu het blauw met 4 seconden op Kämna. 

   Een aparte podiumceremonie: Roglic laat de champagne knallen voor een vensterraam

   Bekijk hier de reacties na rit 5 in Tirreno-Adriatico

   Uitslag Rit 5Uitslag Rit 5