Deen Würtz Schmidt houdt Van Moer van 1e profzege in Tirreno-Adriatico

  Tirreno - Adriatico: Rit 6einde
  11 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCastelraimondo - AankomstLido di Fermo -
  Afstand169 km
  0306090120169

   De sprintersploegen hebben zich misrekend in de 6e etappe van Tirreno-Adriatico. Een kopgroep met onze landgenoten Jan Bakelants en Brent Van Moer bleef voorop. Zij kwamen tekort tegen de Deen Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation). Tadej Pogacar trekt als leider naar de slottijdrit van dinsdag.

   Bekijk de ontknoping:

   Het peloton gaat niet snel genoeg, geen aanvallen in de slotkilometers

   Het dalende wegdek was dan wel een bondgenoot in het openingsuur, het zeer hoge gemiddelde illustreerde vooral dat heel wat avonturiers in hun kansen op dagsucces in deze sprintersrit geloofden.

    

   6 renners trokken na wat schermutselingen het juiste lot: Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation), Nelson Oliveira (Movistar), Simone Velasco (Gazprom) en Emils Liepins (Trek-Segafredo).

    

   Toen het peloton hen een bonus van 7 minuten gaf, ging er al een alarmbelletje af. Alpecin-Fenix, UAE en Deceuninck-Quick Step ontliepen hun verantwoordelijkheid niet, maar voorin was het verval onder het aangename lentezonnetje veel te beperkt.

    

   Op 25 kilometer van de finish brak de veer in het peloton en kon de kopgroep beginnen te rekenen. De taart moest overigens slechts onder 5 gegadigden verdeeld worden, want een knikje in de lokale lus lag te zwaar op de maag van de snelle Liepins.

    

   In een brave finale trok niemand zijn stoute schoenen aan. Iedereen speculeerde op zijn sprint en dat was uiteindelijk het perfecte scenario voor Würtz Schmidt.

   De Deense tijdrijder nam "de lead-out" van Oliveira in dank aan en snelde overtuigend naar de ritzege. Van Moer geloofde misschien iets te weinig in zijn sprint en klopte de frustratie van zich af na zijn 2e plaats. Bakelants werd 4e. In de achtergrond regelde Tim Merlier het sprintje van de geklopten.

   Ritwinnaar: "Wat een opluchting: hier werk ik al 5 jaar voor"

   "Het was een razendsnelle start. Ik was al eens meegeglipt, maar mijn tweede poging was de goeie", reageerde de hongerige Deense ritwinnaar.

    

   "We werkten met z'n zessen goed samen. We wisten dat we hard moesten blijven gaan om het peloton te doen breken."

    

   "Toen dat gelukt was, voelde ik me nog goed in het slot."

    

   "Deze zege betekent erg veel voor mij. Het is mijn eerste echte profzege en hier werk ik al 5 jaar voor. Wat een opluchting", besloot de wereldkampioen tijdrijden bij de beloften van 2015.

   Dolle vreugde in de volgwagen bij Cherie Pridham, de eerste vrouwelijke ploegleider in het peloton

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Mads WürtzISN3:42:09
   2Brent Van MoerLTS+0
   3Simone VelascoGAZ+0
   4Jan BakelantsIWG+0
   5Nélson OliveiraMOV+0
   6Emils LiepinšTFS+25
   7Tim MerlierAFC+1:09
   8Davide BalleriniDQT+1:09
   9Elia VivianiCOF+1:09
   10Max KanterDSM+1:09

   Fase per fase

   1. 16 uur . Merlier is uiteindelijk 7e, Van Aert is 13e. .
   2. 15 uur 59. Van Moer baalt en klopt op zijn stuur. Misschien geloofde hij wel iets te weinig in zijn sprint. Velasco is 3e, Bakelants 4e, Oliveira 5e. .
   3. 15 uur 58. Hoe verliep de sprint? Oliveira keek niet om en kwam als eerste uit de laatste bocht, maar hij deelde zo een cadeautje uit aan de rest. Würtz Schmidt nam al snel over en was duidelijk de snelste. Van Moer reed een sterke sprint, maar was niet opgewassen tegen de Deen. De renner van Israel Start-Up Nation is de wereldkampioen tijdrijden bij de beloften van 2015. Hij wint voor het eerst een rit in lijn. .
   4. 15 uur 57. Merlier regelt het sprintje voor de eer voor Viviani en Ballerini. .
   5. 15 uur 57. Van Aert gaat nog meedoen in de pelotonsprint. .
   6. 15 uur 56. Würtz Schmidt! De Deense tijdritbeer klopt zijn Belgische concurrent: Würtz Schmidt is na een machtige sprint sneller dan Van Moer. .
   7. 15 uur 56. De Portugees trekt de sprint van zeer ver aan. .
   8. 15 uur 55. Oliveira trekt de kop voor Würtz Schmidt, Bakelants, Van Moer en Velasco. .
   9. Laatste km. Daar is de vod. Van een tactisch steekspel is amper sprake. Op naar een sprint? . 15 uur 55.
   10. 15 uur 54. Er wordt wat meer gekeken en geloerd, maar er zijn geen momenten van aarzeling. Wie is de eerste lefgozer? .
   11. 15 uur 53. Nog 2 kilometer. Vertrouwt iedereen op zijn sprint? Het is een risicovolle belegging, maar een aanval krijgen we niet te zien.  .
   12. 15 uur 52. Velasco spant zijn schoentjes aan. Wildcard-team Gazprom, geweigerd voor de Giro, zou maar wat graag RCS "bedanken" met een ritzege.  .
   13. 15 uur 51. Nog 3,5 kilometer. Ze beschikken over stalen zenuwen, want niemand trekt voorlopig zijn stoute schoenen aan.  .
   14. 15 uur 50. De ketting draait nog altijd gesmeerd bij de leiders. Ze willen wellicht Liepins eerst definitief tegen het canvas meppen. Daarna kan het spelletje voor de dagzege beginnen.  .
   15. 15 uur 48. Nog 6 kilometer. Krijgen we overigens een Belgische alliantie? Van Moer en Bakelants kunnen elkaar een handje helpen, maar doen ze dat ook tegenover de Italiaan, Deen en Portugees? .
   16. 15 uur 47. Liepins geeft zich nog niet helemaal gewonnen, maar de snelle Let moet rekenen op gepoker bij de rest om weer aan te sluiten.  .
   17. 15 uur 45. De erelijst van onder meer Bakelants en Würtz Schmidt staat al jaren droog, Van Moer zoekt nog naar zijn eerste profzege, Velasco won in 2019 de Trofeo Laigueglia. Ervaringsdeskundigen hebben we dus niet meteen aan het front.  .
   18. 15 uur 44. Liepins kraakt. Op het klimmetje trekt Oliveira nog eens fors door. Dat kost de snelle Liepins de kop. Hij kan het gebeuk niet aan. .
   19. 15 uur 42. In het peloton zien we nog wel een wanhoopspoging van onder meer DSM, maar het kalf is al verdronken. De achterstand aan de finish bedraagt nog steeds meer dan 2 minuten. .
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Lido di Camaiore - Lido di Camaiore156 kmvan Aertvan Aert
   2/>/>Camaiore - Chiusdino202 kmAlaphilippevan Aert
   3/>/>Monticiano - Gualdo Tadino219 kmvan der Poelvan Aert
   4/>/>Terni - Prati di Tivo148 kmPogacarPogacar
   5/>/>Castellalto - Castelfidardo205 kmvan der PoelPogacar
   6/>/>Castelraimondo - Lido di Fermo169 kmWürtzPogacar
   7/>San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto10.1 kmvan AertPogacar