Pogacar grijpt de macht en rijdt sterke Van Aert uit leiderstrui op slotklim

  Tirreno - Adriatico: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 148 km
  location 12:05: Terni - 15:54: Prati di Tivo
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  020406080100120148

   Wout van Aert heeft in Tirreno-Adriatico geknokt voor elke seconde op de pittige slotklim, maar zonder steun van zijn ploegmaats was hij niet opgewassen tegen Tadej Pogacar. De Tour-winnaar reed alleen weg en heeft in het klassement nu een bonus van 35 seconden op Van Aert.

   Van Aert maakt indruk, 2e bom van Pogacar is er te veel aan

   De missie van Wout van Aert was duidelijk: zo lang mogelijk de beste klimmers volgen en de schade beperken op de slotklim naar Prati di Tivo. 

    

   Op de klauterpartij van ruim 14 kilometer hield Mathieu van der Poel woord: de Nederlandse kampioen liet zich uitzakken bij de voet. Wout van Aert daarentegen was niet uit de eerste 10 posities weg te slaan.

    

   Egan Bernal gooide op 8 kilometer van de streep de knuppel in het hoenderhok. Zijn rivaal Tadej Pogacar glipte mee. De aanval van dat koningskoppel veroorzaakte geen paniek bij Van Aert, die op zijn eigen ritme de ontsnapte tenoren weer bij de kraag vatte.

    

   Ook toen Geraint Thomas een poging waagde, reageerde Van Aert met scherp. Bij een 2e bommetje van Pogacar had onze landgenoot niet meteen een antwoord in huis.

   Wout van Aert haalde de kastanjes uit het vuur bij de achtervolgers.

   Pogacar staat 35 seconden voor Van Aert in de stand

   Pogacar gooide alle kettingen los en klauterde als een wervelwind naar boven. Van Aert nam zijn verantwoordelijkheid bij de achtervolgers en hield het tempo strak. Enkel Simon Yates kon nog wegfladderen uit de favorietengroep. Bernal ging overboord door het gebeuk van Van Aert.

    

   Yates kwam nog hijgen in de nek van Pogacar, maar de Sloveen hield stand. Naast de ritzege neemt Pogacar ook de leiderstrui over van Wout van Aert.

    

   Onze landgenoot liep uiteindelijk binnen op 45 seconden van de dagwinnaar. In het klassement staat Van Aert nu 2e op 35 seconden van Pogacar. Morgen staat een loodzware etappe met steile muurtjes op het menu.

   Tadej Pogacar ging er op de slotklim alleen vandoor.

   Pogacar: "Van Aert krijgt ook nog massasprint, het wordt nog lastig"

   Dagwinnaar Tadej Pogacar was blij met de slag die hij geslagen heeft. "Ik besliste om vroeg te vertrekken op de slotklim om zoveel mogelijk seconden te pakken", zegt de kopman van UAE Team Emirates. 

    

   "Het was wel nog lastig in de slotkilometers. Zeker toen Yates nog dichterbij kwam, maar ik heb gewoon zo hard mogelijk op mijn pedalen geduwd."

    

   Volstaat die voorsprong van 35 seconden op Van Aert? "Ik weet het niet", zegt Pogacar. "Morgen wordt ook een zware dag, dinsdag is er de tijdrit. Tussenin krijgen we ook nog een massasprint, waarin Wout heel goed is (en bonificatieseconden kan sprokkelen)."

    

   "Het wordt nog heel zwaar. Maar we zullen ons focussen en er alles aan doen om de leiderstrui succesvol te verdedigen."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD3:51:24
   2Simon YatesBEX+6
   3Sergio HiguitaEFN+29
   4Mikel LandaTBV+29
   5Nairo QuintanaARK+31
   6João AlmeidaDQT+35
   7Matteo FabbroBOH+42
   8Simon CarrEFN+42
   9Wout van AertTJV+45
   10Jakob FuglsangAPT+45

   Fase per fase

   1. 15 uur 55. Van Aert komt binnen op 45 seconden. Higuita en Landa eindigen respectievelijk 3e en 4e. Van Aert overschrijdt de streep op 45 seconden van Pogacar. Dat betekent dat hij in het klassement 35 seconden achterstand telt op de sterke Sloveen. .
   2. 15 uur 54. Dubbelslag Pogacar. Naast de ritzege verovert Pogacar ook de leiderstrui van Wout van Aert. Simon Yates komt als 2e boven aan de streep. .
   3. 15 uur 53. Nog 500 meter. Pogacar staat op barsten, maar houdt voorlopig Yates af. In de groep-Van Aert versnellen er enkele pionnen. .
   4. 15 uur 52. Van Aert duikt de slotkilometer in op 47 seconden van Tadej Pogacar.  .
   5. Ultimo chilometro. Simon Yates staat op het punt om Pogacar in de nek te vallen. . 15 uur 51.
   6. 15 uur 50. Nog 1,5 km. Pogacar begint wat meer te waggelen op zijn fiets. In zijn schaduw kruipt Simon Yates meter voor meter dichter. .
   7. 15 uur 49. Bernal lost door tempo van Van Aert. Van Aert probeert de schade binnen de perken te houden, maar 30 seconden achterstand zijn er plots 40. Voor Bernal gaat het te snel bij de achtervolgers, hij haakt af uit de groep-Van Aert. .
   8. 15 uur 48. Situatie. - Koploper Tadej Pogacar - Op 10 seconden: Simon Yates - Op 30 seconden: groep-Van Aert .
   9. 15 uur 47. Yates maakt jacht op Pogacar. Nog 3 kilometer afzien voor Wout van Aert. Voorin krijgt Simon Yates de eenzame Pogacar in het vizier. De tijdsverschillen zijn allemaal vrij beperkt. .
   10. 15 uur 45. Bernal, Landa en Simon Yates gaan op zoek naar koploper Pogacar. Achter dat trio achtervolgers keert Van Aert terug in het groepje-Higuita. .
   11. 15 uur 45. Voor Julian Alaphilippe is de slotklim te zwaar. De wereldkampioen moet de groep-Van Aert laten gaan.  .
   12. 15 uur 44. Daar gaat Bernal. Op het moment dat Thomas ingerekend wordt, schiet Bernal weg bij de favorieten. Van Aert laat een gaatje. Nog 4 km. .
   13. 15 uur 42. Van Aert beukt op kop van de favorietengroep en vat Geraint Thomas bij de kraag. Ook Tadej Pogacar is nog niet zo ver weg. .
   14. 15 uur 41. Ontketende Pogacar. Als een wervelwind zoeven Pogacar en Thomas voorbij vroege vluchter Mads Würtz Schmidt. Enkele tellen later haakt Thomas af bij Pogacar. De Sloveen is nu helemaal ontketend. .
   15. 15 uur 39. Aanval Pogacar! Van Aert wordt nu langs alle kanten bestookt. Tadej Pogacar rijdt in één ruk naar Geraint Thomas. Ook Quintana en Almeida fladderen weg uit de favorietengroep. Van Aert blijft zijn tempo rijden. .
   16. 15 uur 38. Bij eenzame koploper Mads Würtz Schmidt is de fut er stilaan uit. Door het steekspel tussen de favorieten is zijn bonus geslonken tot 50 seconden. .
   17. 15 uur 35. Er schiet nog een pakketje van 15 renners over in de groep der favorieten. Wanneer Geraint Thomas nog eens het gashendeltje opendraait, reageert Van Aert meteen. Nog 7 km. .
   18. 15 uur 34. Van Aert zet scheve situatie recht. Geen paniek bij Wout van Aert. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid en fluit Bernal, Pogacar, Landa en Fuglsang terug. Daarna waagt Geraint Thomas zijn kans, maar zijn poging wordt snel ingedijkt. .
   19. 15 uur 33. Aanval Bernal, Pogacar gaat mee. Daar is Bernal plots! De Colombiaan acht de tijd rijp om aan de boom te schudden, Pogacar en Landa glippen mee. Van Aert moet nu de kastanjes uit het vuur halen om de kloof te overbruggen. .
   20. 15 uur 32. Nog 8 km. Dat er nog geen temporukken plaatsvonden in het peloton, is koren op de molen van koploper Mads Würtz Schmidt. Hij houdt nog 2'30" over op 8 kilometer van de finish. .
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLido di Camaiore - Lido di Camaiore156 kmvan Aertvan Aert
   2wegwedstrijdCamaiore - Chiusdino202 kmAlaphilippevan Aert
   3wegwedstrijd