De grote drie in de top 3: Alaphilippe vloert Van der Poel en Van Aert

  Tirreno - Adriatico: Rit 2einde
  12 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCamaiore - AankomstChiusdino -
  Afstand202 km
  0306090120150180202

   Julian Alaphilippe heeft de tweede rit in Tirreno-Adriatico gewonnen. De wereldkampioen snelde in de slotmeters voorbij vluchter en ploegmaat João Almeida. Mathieu van der Poel sprintte na een spetterende finale naar de tweede plek, voor Wout van Aert, die leider blijft.

   Bekijk de ontknoping:

   Alaphilippe neemt geen risico met stilvallende Almeida, Van der Poel klopt op zijn stuur

   Wie een dutje wilde doen tot de slothelling van ruim 7 kilometer, kwam bedrogen uit. Op 35 kilometer van het einde ontkurkte Egan Bernal de finale al, veel vroeger dan verwacht dus. 

    

   De Colombiaan zong het niet te lang uit, maar Pavel Sivakov nam een verdieping verder gretig over. De volgende Ineos-gezant kreeg Mikel Landa, Simon Yates en Joao Almeida mee. 

    

   Het was een heerlijk kwartet waar Jumbo-Visma zijn handen vol mee had. Wout van Aert raakte meer en meer geïsoleerd, al hielden Tobias Foss en Timo Roosen alles speelbaar.

    

   Onder de rode vod ging Almeida voor alles of niets. De Portugees stak zijn hand uit naar de dagzege en leiderstrui, maar viel net voor de finish stil. 

    

   Op 100 meter van het einde werd hij overvleugeld door ploegmakker Julian Alaphilippe, die de hoofdschotel na een stroomstoot van Geraint Thomas toch in de blauwe gelederen wilde houden. 

    

   Dat plannetje pakte goed uit, meteen ook de eerste zege in 2021 voor de wereldkampioen. 

    

   Zijn timing was nagenoeg perfect en dat was ook nodig, want Mathieu van der Poel zat bij het lanceren van de sprint te ver en kwam na een heerlijke remonte net te laat. De Nederlander uitte zijn frustratie met een klop op zijn stuur.

    

   Wout van Aert werd 3e en pakt dus weer bonificatieseconden. Hij blijft ook leider na een pittige finale.

   Alaphilippe: "Dit is een opluchting"

   "Of ik getwijfeld heb in de finale met Joao Almeida voorop? Neen, ik was gewoon gefocust op mijn positie in de slotkilometer", reageerde ritwinnaar Julian Alaphilippe.

    

   "Het scenario was perfect voor ons met Joao in de kopgroep en op het einde zat iedereen op zijn limiet."

    

   "Deze overwinning maakt me zeer gelukkig. Het is nooit makkelijk om te winnen, zeker niet als wereldkampioen. Het is een opluchting, ja."

   Alaphilippe: "Mocht niet te vroeg en niet te laat aangaan: mooie zege!"

   Van Aert: "Ze wachten niet tot de bergritten om het ons moeilijk te maken"

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 16 uur 21. Top 10. Alaphilippe, Van der Poel, Van Aert, Pogacar, Aranburu, Stannard, Almeida, Van Avermaet, Wellens, Ciccone. .
   2. 16 uur 19. De finale in een notendop. Net voor de slotkilometer snelde Almeida weg van Sivakov en Landa. De Portugees sleepte zich naar de finish, maar viel steeds meer stil en werd op 200 meter van de aankomst overvleugeld door zijn kopman Alaphilippe. Die trok zijn sprint tot het einde. De strafste spurt kwam nog van Van der Poel, die te ver zat en na een geweldige remonte op de tweede plaats strandt.  .
   3. 16 uur 19. We hebben dus toch de grote 3 op het podium. Wat een heerlijke ontknoping! Van Aert blijft leider. .
   4. 16 uur 18. Alaphilippe neemt zelf over en wint voor Van der Poel en Van Aert! .
   5. 16 uur 18. Almeida moet nog 300 meter overleven. Het wordt erg close. .
   6. 16 uur 18. Thomas opent de sprint van erg ver met Alaphilippe en Van Aert in zijn spoor. .
   7. 16 uur 17. Nog 600 meter. Astana wil naar het achterwerk van Almeida jumpen.  .
   8. 16 uur 17. Onder de boog van de laatste 1.000 meter ontdoet Almeida zich van de rest. Hij staat er nu alleen voor. Kan hij standhouden? .
   9. Laatste km. Daar is de vod. Yates laat nu ook los bij de favorieten. Almeida, Sivakov en Landa vechten voor een handvol seconden.  . 16 uur 16.
   10. 16 uur 15. Sivakov trapt op de tenen van Almeida, die fors overneemt. Sivakov plooit zich dubbel en hangt aan zijn wiel, Landa is iets minder explosief.  .
   11. 16 uur 15. Yates lost. Het vat bij Yates is af. Hij kan het trio niet meer volgen. We kunnen ons niet inbeelden dat dit bewust is. Sivakov legt er intussen nog een extra laagje op. .
   12. 16 uur 14. Almeida laat het tempo voorin niet zakken, maar het wordt moeilijk. Het peloton begint steeds luider te brullen. Nog 2 kilometer: 9 seconden.  .
   13. 16 uur 13. Nog 3 kilometer. Het werk van Majka en Formolo lijkt wel te resulteren, want het gat wordt steeds kleiner.  .
   14. 16 uur 12. Ons geduld wordt op de proef gesteld. In het peloton zien we een strak tempo, maar nog geen impuls. Nog 3,5 kilometer: 15 seconden.  .
   15. 16 uur 10. UAE, Ineos en Bora zijn de sterkste blokken, maar Van Aert ziet het graag gebeuren. Pogacar en co houden de kansen van de blauwe trui gaaf.  .
   16. 16 uur 09. Nog 5 kilometer. Het is wachten op de stroomstoot in het peloton. Aan het verschil wordt niet geraakt: 20 seconden.  .
   17. 16 uur 09. Ook Van Avermaet wordt weer in stelling gebracht, De Buyst doet het kloek voor Wellens.  .
   18. 16 uur 08. Van der Poel heeft zich laten afzakken tot de buik van de kudde. Pogacar zet een trio voor zich uit.  .
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Lido di Camaiore - Lido di Camaiore156 kmvan Aertvan Aert
   2/>/>Camaiore - Chiusdino202 kmAlaphilippevan Aert
   3/>/>Monticiano - Gualdo Tadino219 kmvan der Poelvan Aert
   4/>/>Terni - Prati di Tivo148 kmPogacarPogacar
   5/>/>Castellalto - Castelfidardo205 kmvan der PoelPogacar
   6/>/>Castelraimondo - Lido di Fermo169 kmWürtzPogacar
   7/>San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto10.1 kmvan AertPogacar