Australiër Sam Welsford laat topsprinters op de streep een poepje ruiken in San Juan

  Ronde van San Juan: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 144.9 km
  location 20:15: Velodromo Vicente Chancay - 23:20: Velodromo Vicente Chancay
  trophy Sam Welsford
  einde
  startfinish
  020406080100120144.9

   Niet Jakobsen of Bennett, maar de Australiër Sam Welsford heeft de voorlaatste  sprintersetappe op zijn naam gezet in de Ronde van San Juan. De geblokte renner van DSM timede zijn sprong het beste met de finishlijn in zicht. Remco Evenepoel verzorgde de lead-out voor Jakobsen, maar de Nederlander kon het niet afmaken voor Soudal-Quick Step.

   Na de koninginnenrit van gisteren moest er vandaag enkel in het begin van de rit geklommen worden. Twee colletjes van derde categorie waren niet steil genoeg om de sprinters te verontrusten en snel werd duidelijk dat we richting een vierde massasprint gingen.

    

   De sprintersploegen kwamen pas laat uit hun pijp om een groep van 7 bij de lurven te vatten, maar toch kregen Jakobsen, Bennett, Gaviria en co. ruim 15km de tijd om hun treintjes op de rails te krijgen.

    

   Wereldkampioen Remco Evenepoel en zijn maats van Soudal-Quick Step zetten Jakobsen perfect af in de slotkilometer, maar de Europese kampioen kwam (door de wind?) nooit helemaal op toerental in de sprint.

    

   Hij werd nog overvleugeld door Bennett, Gaviria en de verrassend sterke "pistier" Sam Welfsord, die uiteindelijk zijn wiel als eerste over de finishlijn stak aan de schitterende velodroom in opbouw voor het WK baanwielrennen van 2025.

    

   Leider Miguel Angel Lopez kwam vandaag niet in de problemen. Ook morgen is dat niet de verwachting na wellicht een nieuwe sprintersetappe.

   Reacties:

   • Sam Welsford: "Het was een zware dag en het einde was heel snel. We haalden snelheden tot 75 km/u in de sprint. Ik houd van dit land en iedereen is echt geweldig langs de kant. Hier winnen is heel leuk, met de velodroom op de achtergrond. Mijn team heeft het geweldig gedaan, zonder hen was het niet gelukt. Ze zijn in mij blijven geloven en deze zege is ongetwijfeld voor hen."
    
   • Fabio Jakobsen: "Het was een heel snelle sprint. Misschien zaten we er iets te vroeg, maar de timing is lastig op zo'n brede weg. Ik heb heel even eerste gelegen, maar de jongens die uit de slipstream kwamen met de wind mee, hadden net iets meer snelheid. Dat is sprinten. Soms win je en soms verlies je. Ik heb morgen nog één kans en we gaan het opnieuw proberen."

   Fase per fase

   1. 23 uur 23. Top 5:. 1. Welsford 2. Bennett 3. Gaviria 4. Jakobsen 5. Viviani A. .
   2. 23 uur 22. De sprint verliep eigenlijk perfect voor Bennett en Jakobsen, maar allebei hadden ze de snelheid niet om Welsford af te houden.  .
   3. 23 uur 20. Welsford wint (verrassend). Niet Jakobsen, niet Bennett, niet Gaviria, maar Welsford is de snelste. De Australiër van DSM kwam er net op het juiste moment uit in het slot. .
   4. 23 uur 19. Van Poppel en Bennett nemen over, maar Jakobsen gaat goed mee. .
   5. 23 uur 19. Mørkøv moet er vroeger dan gepland aan beginnen. .
   6. 23 uur 18. Onder de vod. De laatste kilometer is begonnen en de kaarten liggen voorlopig het beste voor Jakobsen, die nu enkel nog Lampaert en Mørkøv voor zich heeft. .
   7. 23 uur 18. Van Poppel en Bennett zitten in het wiel van de Europese kampioen. .
   8. 23 uur 17. Jakobsen heeft met Evenepoel, Lampaert en Mørkøv nog altijd drie man voor zich voor de laatste 2,5km. .
   9. 23 uur 17. Evenepoel heeft overgenomen van Serry en meteen gaat het tempo met een ruk de hoogte in. Soudal-Quick Step heeft alles netjes onder controle voorlopig. .
   10. 23 uur 16. Op 3km van het einde komt nu ook Mørkøv voorin postvatten in de Quick Step-trein. Serry bepaalt nog altijd het tempo. .
   11. 23 uur 15. Van Bora en Movistar voorlopig geen spoor voorin. De teams van Bennett en Gaviria bekijken het vanaf de tweede rij. .
   12. 23 uur 15. De trein van Soudal-Quick Step dendert met Remco Evenepoel in tweede positie richting de laatste 4km. Wanneer begint de wereldkampioen aan zijn kopbeurt? .
   13. 23 uur 13. Soudal-Quick Step, Trek-Segafredo en TotalEnergies zijn voorlopig het beste vertegenwoordigd voorin. Nog 5km. .
   14. 23 uur 12. De snelheidsmeter geeft 50 km/u aan, maar het kan zeker nog sneller. Het peloton zit lang nog niet op één lijn. .
   15. 23 uur 12. Op 7km van het einde heeft het peloton de laatste echte bocht genomen. Het gaat nu de hele tijd rechtdoor tot aan de finishlijn. .
   16. 23 uur 10.
   17. 23 uur 09. De laatste 10km zijn begonnen en de treintjes beginnen stilaan vorm te krijgen. Soudal-Quick Step, Bora, TotalEnergies en Trek handhaven zich goed voorin. .
   18. 23 uur 08. De jongens van Team Medellin zijn nu helemaal van het voorplan verdwenen. Hun taak hebben ze vandaag meer dan volbracht: Miguel Angel Lopez zal zonder ongelukken als leider aan de slotrit kunnen beginnen. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSan Juan - San Juan144 kmSam BennettSam Bennett
   2wegwedstrijdValle Fertil - Jachal201 kmFabio JakobsenSam Bennett
   3wegwedstrijdAutodromo de Villicum - Autodromo de Villicum171 kmQuinn SimmonsSam Bennett
   4wegwedstrijdsemi bergetappeAutodromo de Villicum - Barreal197 kmFernando GaviriaFernando Gaviria
   5wegwedstrijdbergetappeChimbas - Alto Colorado173,7 kmMiguel Angel Lopez MorenoMiguel Angel Lopez Moreno
   6wegwedstrijdVelodromo Vicente Chancay - Velodromo Vicente Chancay144,9 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno
   7wegwedstrijdSan Juan - San Juan112 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno