Remco Evenepoel loopt op zeldzame counter, Miguel Angel Lopez primus tijdens 1e klimexamen in San Juan

  Ronde van San Juan: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 173.7 km
  location 19:10: Chimbas - 23:21: Alto Colorado
  trophy Miguel Angel Lopez Moreno
  einde
  startfinish
  0306090120150173.7

   Remco Evenepoel is er niet in geslaagd een eerste keer te winnen in zijn regenboogtrui. Richting Alto Colorado leek de wereldkampioen aanvankelijk ontketend, maar niet veel later stond hij plots stil. Miguel Angel Lopez (Team Medellin) nam over en hield wel vol tot op de finishlijn.

   Het eerste klimexamen van het seizoen voor Remco Evenpoel is uitgedraaid op een kleine sisser. 

    

   De wereldkampioen werd tijdens de koninginnenrit nochtans een hele dag perfect uit de wind gezet door ploegmaats Mørkøv en Lampaert, waarna hij op de Alto Colorado zelf zijn duivels leek te ontbinden. 

    

   Op 10 kilometer van het einde ging Evenepoel er als een speer vandoor, de andere favorieten bleven zitten. Hij kwam in geen tijd bij twee overgebleven vluchters, maar niet veel later kregen we plots een heel andere wereldkampioen te zien.

    

   Het leek alsof hij de andere favorieten liet terugkomen, maar beter kon de kopman van Soudal-Quick Step gewoon niet. Toen Miguel Angel Lopez en Sergio Higuita versnelden, moest Evenepoel verrassend passen. De hitte? De hoogte? Of is hij gewoon nog niet goed genoeg zo vroeg op het seizoen?

    

   Lopez reed er daarna ook nog zijn landgenoot af en ook de verrassend sterke Filippo Ganna kwam niet meer bij de Colombiaan, die door dopingbeschuldigingen geen plaats meer in de WorldTour kon versieren. 

    

   Op bijna 2.700m hoogte reed Lopez uiteindelijk een halve minuut weg van Ganna. Evenepoel bolde als 7e over de finishlijn op meer dan een minuut van Lopez, die zo goed als zeker is van eindwinst.

   Miguel Angel Lopez was de beste klimgeit in Argentinië.

   Bekijk de reacties van Evenepoel en Cras:

   Fase per fase

   1. 23 uur 22. Tik van een minuut voor de wereldkampioen. Evenepoel heeft de schade toch nog ietwat kunnen beperken. Hoofdschuddend komt hij op meer dan een minuut binnen van Lopez.  .
   2. 23 uur 22. Ook Bernal, Higuita en Rubio zijn binnen. Colombia boven dus op plaats 1, 3, 4 en 5. .
   3. 23 uur 22. Ganna is op een halve minuut knap tweede geworden. De voorlaatste kilometer heeft hem genekt. .
   4. 23 uur 21. Lopez wint! Miguel Angel Lopez is boven op de Alto Colorado. De Colombiaan van Team Medellin heeft iedereen weggeblazen op de slotklim en neemt zo ook een voorschot op de eindzege in San Juan. .
   5. 23 uur 20. Op de laatste steile stukken is Lopez nog verder weg gereden van Ganna, die toch nog stevig is teruggevallen. .
   6. Laatste km. Lopez duikt de slotkilometer in en lijkt gewonnen spel te hebben. De Colombiaan heeft 24" op Ganna. . 23 uur 20.
   7. 23 uur 19. De Argentijnen zijn massaal naar buiten gekomen op de Alto Colorado. Het verschil tussen Lopez en Ganna is 100m. .
   8. 23 uur 18. Het verschil tussen Lopez en Ganna blijft hangen op 16". De Colombiaan is bezig aan de steilste kilometer van de klim, de voorlaatste. .
   9. 23 uur 17. Lopez vs. Ganna. Ganna lijkt bezig aan een achtervolging in plaats van een klim op meer dan 2.500m hoogte. De wind staat wel in de rug en dat is in het voordeel van Lopez, die nog 15" heeft. .
   10. De voorlopige leider Miguel Angel Lopez. 23 uur 17.
   11. 23 uur 16. De Ineos-ploegleiding heet Ganna nu toch groen licht gegeven om richting Lopez te trekken. De Italiaan nadert als een sneltrein. .
   12. 23 uur 15. Ganna kan in de achtervolging duidelijk sneller, maar hij kiest ervoor om bij zijn kopman Bernal te blijven. Lopez heeft 22" op de vier achtervolgers. .
   13. 23 uur 15. Bernal en Ganna komen bij Higuita, ook Rubio (Movistar) is nog mee. Van Evenepoel al even geen spoor meer. Toch een tikje voor de kopman van Soudal-Quick Step. De hoogte? De hitte? Of is er meer aan de hand? .
   14. 23 uur 13. Het tempo van Lopez ligt te hoog voor Higuita, die parkeert. Is "Superman" gaan vliegen? .
   15. 23 uur 10.
   16. 23 uur 09. Evenepoel leek heel ontspannen weg te fietsen van de rest, maar komt nu toch de man met de hamer tegen. Hij volgt al op een paar honderd meter van Lopez en Higuita, die met z'n tweeën zijn weggereden nu. .
   17. 23 uur 09. Evenepoel moet lossen! Higuita, Bernal en Ganna komen bij Lopez, Evenepoel kan verrassend niet mee. .
   18. 23 uur 08. Evenepoel is weer tot de orde geroepen en van dat moment profiteert Lopez om weg te snellen. Niemand reageert. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSan Juan - San Juan144 kmSam BennettSam Bennett
   2wegwedstrijdValle Fertil - Jachal201 kmFabio JakobsenSam Bennett
   3wegwedstrijdAutodromo de Villicum - Autodromo de Villicum171 kmQuinn SimmonsSam Bennett
   4wegwedstrijdsemi bergetappeAutodromo de Villicum - Barreal197 kmFernando GaviriaFernando Gaviria
   5wegwedstrijdbergetappeChimbas - Alto Colorado173,7 kmMiguel Angel Lopez MorenoMiguel Angel Lopez Moreno
   6wegwedstrijdVelodromo Vicente Chancay - Velodromo Vicente Chancay144,9 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno
   7wegwedstrijdSan Juan - San Juan112 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno