Thomas wint 1e rittenkoers sinds zijn Tour-zege, dagwinst voor Cavagna

  Ronde van Romandië: Rit 5
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 16.2 km
  location 12u17: Fribourg - 15u04: Fribourg
  trophy Rémi Cavagna
  einde
  startfinish
  016.2

   Geraint Thomas heeft de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Welshman van Ineos-Grenadiers stootte de Canadees Michael Woods van de troon in de afsluitende tijdrit. Woods viel zelfs nog naast het podium. Het is voor Thomas zijn eerste eindzege in een rittenkoers sinds de Tour van 2018. De dagzege was voor Deceuninck-Quick Step en Rémi Cavagna.

   Cavagna wint gevecht om ritwinst, knappe prestatie van Van Wilder

   Na zijn val gisteren was Geraint Thomas vandaag gebrand op eerherstel. De afsluitende tijdrit leende zich daar perfect voor. De renners moesten vandaag op een uitdagend parcours van 16km een aantal hellingen oprijden, waaronder een kasseihelling van 700m. 

   Het was lang wachten voor er een eerste toptijd op de tabellen kwam te staan. De Zwitser Stefan Bissegger (EF Education-Nippo) had zijn zinnen gezet op ritwinst in eigen land en finishte sterk in 22'01".

   Heel wat renners beten lang hun tanden stuk op de tijd van de Zwitser, tot de Fransman Rémi Cavagna van start ging. De Franse kampioen van Deceuninck-Quick Step ging verschroeiend tekeer en dook 6" onder de tijd van Bissegger. Cavagna nam zijn plek in in de hotseat, een plek die hij niet meer zou afstaan.

    

   Een opvallende naam in de uitslag is Ilan Van Wilder. Onze 20-jarige landgenoot finishte op een knappe 4e plek en laat daarmee toppers als Rohan Dennis, Filippo Ganna en Richie Porte achter zich. 

   Woods zakt in, Geraint Thomas pakt de eindwinst

   Naast het gevecht voor de dagwinst, was het ook kijken naar wat de klassementsmannen gingen doen vandaag. De Canadees Michael Woods begon met 11" voorsprong op Geraint Thomas, maar de hele top 9 stond op een zakdoek.

   Al snel werd duidelijk dat Woods de Ronde van Romandië niet op zijn naam zou schrijven. De Canadees verloor bij het eerste tussenpunt meer dan 30" op Geraint Thomas, die daar als eerste voorbijkwam.

    

   Woods zakte er in de tweede helft van de tijdrit helemaal doorheen. Naast Geraint Thomas zag de Canadees ook Richie Porte, Fausto Masnada en Marc Soler over zich springen in het klassement. Een teleurstelling voor de renner van Israel Start-Up Nation.

   Geraint Thomas nam in het tweede deel geen enkel risico en finishte uiteindelijk als derde, op 17" van Cavagna. Voldoende om de leiderstrui over te nemen en voor het eerst sinds zijn Tour-winst in 2018 nog eens aan het langste eind te trekken in een rittenkoers. Richie Porte (Ineos-Grenadiers) en Fausto Masnada (Deceuninck-Quick Step) vervolledigden het podium.

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Rémi CavagnaDQT21:54
   2Stefan BisseggerEFN+6
   3Geraint ThomasIGD+17
   4Ilan Van WilderDSM+18
   5Richie PorteIGD+20
   6Fausto MasnadaDQT+21
   7Mattia CattaneoDQT+29
   8Marc SolerMOV+34
   9Rohan DennisIGD+35
   10Filippo GannaIGD+37

   Fase per fase

   1. 15 uur 02 match afgelopen
   2. 15 uur . Cavagna wint de tijdrit, Thomas het klassement. Geraint Thomas zijn tijdrit zit erop. Hij komt op 17" seconden van Rémi Cavagna binnen. De Fransman wint dus de rit. Thomas maakt zijn val van gisteren goed en wint het klassement. .
   3. 14 uur 59. Ben O'Connor van 3 naar 6. Ben O'Connor zal niet op het podium staan. De Australiër zakt van plek 3 naar 6 in het klassement. .
   4. 14 uur 57.
   5. 14 uur 56. Porte op het podium. Porte heeft een uitstekende tijdrit achter de rug en gaat in het klassement voorbij Marc Soler en Ben O'Connor. .
   6. 14 uur 55. Woods is zijn leiderstrui aan het verliezen. Michael Woods zal deze Ronde van Romandië niet winnen. Bij het eerste tussenpunt komt hij op meer dan 30" binnen van Geraint Thomas. De Canadees zal nog zijn best moeten doen om zijn plek op het podium veilig te stellen. .
   7. 14 uur 52. Thomas pakt nipt de toptijd. Geraint Thomas lijkt op weg naar de eindwinst. Bij het eerste tussenpunt duikt hij 0.03" onder te tijd van Cavagna. Het is wachten op wat Woods doet. .
   8. 14 uur 51. Porte virtueel op het podium. Richie Porte is een uitstekende zaak aan het doen in het klassement. Hij springt op dit moment naar een podiumplek. .
   9. Porte 6" trager dan Cavagna. Ook Richie Porte is aan een goede tijdrit bezig. Kan de Australiër van Ineos-Grenadiers nog versnellen in het tweede deel van de tijdrit? . 14 uur 47.
   10. Fausto Masnada op 9". Fausto Masnada komt bij het eerste tussenpunt op 9" van ploegmaat Cavagna binnen. De Italiaan is klaar voor de Giro. Dat is alleen maar goed voor zijn kopman Remco Evenepoel die er een goede meesterknecht bijheeft. . 14 uur 45.
   11. 14 uur 40. Woods of Thomas? Met Michael Woods is ook de leider in het klassement aan zijn tijdrit begonnen. Hij verdedigt een voorsprong van 11". Draagt hij binnen een half uurtje nog altijd de leiderstrui? .
   12. 14 uur 38. Pakt Thomas revanche voor zijn val. Daar is Geraint Thomas. De ex-Tourwinnaar aast op revanche na zijn val en tijdverlies gisteren. De Welshman moet 11 seconden goedmaken op Michael Woods. Geen onhaalbare opdracht. Thomas staat bekend iemand die goed tegen de klok kan rijden. .
   13. 14 uur 36. De nummer 3 is ook vertrokken. Ben O'Connor is ook aan zijn tijdrit begonnen. De Australiër volgt op 21 seconden van leider Woods. Kan hij zijn podiumplek behouden? .
   14. 14 uur 35.
   15. 14 uur 34. Soler onderweg. Marc Soler (Movistar) verloor gisteren zijn leiderstrui en volgt op 33" van leider Woods. Kan hij zijn trui vandaag terugnemen? .
   16. 14 uur 30. Sterke prestatie Van Wilder. Wow! Ilan Van Wilder zet de derde chrono van de dag neer. Hij komt binnen op 17" seconden van Cavagna. Dit is veelbelovend voor de toekomst. .
   17. 14 uur 27. Mindere tweede helft van Dennis. Rohan Dennis zal deze tijdrit niet winnen. De winnaar van de proloog komt binnen op 34" seconden van Cavagna. Een teleurstelling voor de Australiër van Ineos-Grenadiers. .
   18. Gaat Ilan Van Wilder verrassen? Ilan Van Wilder is verschroeiend van start gegaan. De jonge Belg van Team DSM komt bij het eerste tussenpunt op een derde plek binnen op 5" van Cavagna. Kan hij dit volhouden? . 14 uur 22.
   19. 14 uur 19. We gaan stilletjes aan naar de top 10. De top 10 mag zich stilaan gaan opmaken voor hun tijdrit. Sepp Kuss (12e) is net van start gegaan. .
   Ronde van Romandië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   individuele tijdritOron - Oron4,1 kmDennisDennis
   1wegwedstrijdAigle - Martigny168,1 kmSaganDennis
   2wegwedstrijdLa Neuveville - Saint-Imier164,2 kmColbrelliDennis
   3wegwedstrijdEstavayer - Estavayer168,7 kmSolerSoler
   4wegwedstrijdSion - Thyon 2000161,3 kmWoodsWoods
   5individuele tijdritFribourg - Fribourg16,2 kmCavagnaThomas