Eindwinnaar Roglic houdt Campenaerts van tijdritzege in Romandië

  Ronde van Romandië: Rit 5
  individuele tijdrit Individuele tijdritdroog  4°Cdistance 16.9 km
  location 12:24: Genève - 15:00: Genève
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  01016.9

   Primoz Roglic heeft de Ronde van Romandië in stijl gewonnen. De Sloveen verdedigde zijn leiderstrui met glans in de afsluitende tijdrit en won met 13 seconden voorsprong op Victor Campenaerts.

   Roglic snoept Campenaerts tijdritzege af in Romandië

   Lang zag het ernaar uit dat Victor Campenaerts zou mogen zegevieren in Genève, maar dat was buiten leider Primoz Roglic gerekend. De Sloveen had na het tussenpunt al 15 seconden voorsprong op de werelduurrecordhouder en stond die in het 2e deel van het parcours niet meer af.

    

   Remco Evenepoel bezette lange tijd een plek in de top 10, maar moest op het einde nog een paar plaatsen afstaan. De jonge Belg sloot de Ronde van Romandië uiteindelijk af met een 15e plaats in de tijdrit. 

    

   Met 3 overwinningen uit 6 ritten mag Roglic zich de oververdiende winnaar van de Ronde van Romandië noemen. Rui Costa (UAE) en Geraint Thomas (Team INEOS) mogen mee het podium beklimmen. Vorig jaar kroonde hij zich ook al tot eindwinnaar. Eerste Belg in het eindklassement was Thomas De Gendt op een 29e plaats.

    

   Dat Roglic de eindzege kon inlijven is geen verrassing. Na de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten en Tirreno-Adriatico is de Ronde van Romandië al de 3e rittenkoers die Roglic dit jaar als winnaar mag afsluiten. Nu de Giro om de hoek loert, is de Sloveen door zijn goede vorm ook daar een van de topfavorieten. 

   Campenaerts: "Redelijk goed is op dit niveau niet altijd genoeg om te winnen:

   Op het moment van het interview had Victor Campenaerts nog de beste tijd in zijn bezit. Toch wist hij toen al dat de overwinning allesbehalve binnen was. "Ik denk dat ik het er redelijk goed vanaf heb gebracht, maar redelijk goed is op dit niveau niet altijd genoeg om te winnen. Alhoewel hij elke dag al diep is moeten gaan, zal het gevaar opnieuw van Primoz Roglic komen. Ik ken hem redelijk goed en weet dat hij in supervorm is." 

    

   "Het was geen gemakkelijke tijdrit om in te delen. Het zwaartepunt kwam er in het begin toen er veel wind was en het bergop ging. Daar kan je een groter verschil maken dan in het gedeelte waar je wind mee hebt en het bergaf gaat. In dat 2e deel zal een goede tijdrijder nooit ver wegrijden van een andere goede tijdrijder."

   RituitslagRituitslag

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV19:58
   2Victor CampenaertsLTS+13
   3Filippo GannaINS+15
   4Patrick BevinCPT+16
   5Tony MartinTJV+16
   6Stefan KüngGFC+22
   7Rui CostaUAD+37
   8William BartaCPT+43
   9Felix GroßschartnerBOH+44
   10Geraint ThomasINS+46

   Fase per fase

   1. 15 uur . Dubbelslag Roglic. Roglic geeft zijn voorsprong niet meer weg. Hij is uiteindelijk 13 seconden sneller dan Campenaerts en wint zo voor de 2e keer op rij de Ronde van Romandië.
   2. 14 uur 54. Rui Costa rijdt als 6e over de streep. Enkel Roglic moet nog binnenkomen nu.
   3. 14 uur 47. Roglic is maar liefst 15 seconden sneller dan Campenaerts bij het tussenpunt. Daarmee lijkt de Sloveen zeker van de eindzege.
   4. 14 uur 46. Geraint Thomas zet in de tussentijd de 9e plek neer op 17 seconden van Campenaerts.
   5. 14 uur 44. Carlos Betancur blijft ver achter Campenaerts. Hij komt 1'11" na de Belg binnen.
   6. 14 uur 36. Met leider Primoz Roglic is de laatste renner vertrokken. Nog even afwachten voor Campenaerts.
   7. 14 uur 31. Het is wachten tot de volgende snelle tussentijden genoteerd worden. Campenaerts zal vooral de tijden van Thomas en Roglic in het oog moeten houden.
   8. 14 uur 13. Zo meteen begint de top 10 van het klassement aan de tijdrit. Iets na 15u zouden we moeten weten of Victor Campenaerts zijn plaats in de hotseat kan behouden.
   9. 14 uur 04. Thomas De Gendt zet een tijd van 20'54"05 neer. Daarmee strandt hij net achter Remco Evenepoel, die nog steeds een 10e plaats bezet.
   10. 14 uur 02. Bevin kwam heel dichtbij, maar slaagde er net niet in om de tijd van Campenaerts te verbeteren. Hij was uiteindelijk 3 seconden trager dan de Belg.
   11. 13 uur 55. De Nieuw-Zeelander Patrick Bevin heeft zonet de op 1 na beste tussentijd neergezet. Na 8 kilometer klokte hij af op 4 seconden van Campenaerts.
   12. 13 uur 55. Bevin kwam heel dichtbij, maar reed 3 seconden trager dan Victor Campenaerts die zo zijn plaats in de hotseat behoudt. .
   13. 13 uur 55. Met Thomas De Gendt is de laatste Belg vertrokken. Frederik Backaert, Xandro Meurisse en Aime de Gendt (Wanty-Gobert) bezetten momenteel de 16e, 20e en 36e plaats.
   14. 13 uur 32. Stefan Kung zette na 8 kilometer de op 2 na beste tussentijd neer, maar verloor wat tijd op het tweede deel van het parcours. Hij finishte uiteindelijk op 9 seconden van Campenaerts. .
   15. 13 uur 29. Jan Tratnik kan zijn kunstje van in de proloog niet overdoen. Hij kwam 35 seconden na Campenaerts over de streep waarmee hij over Evenepoel springt in het klassement.
   Ronde van Romandië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   individuele tijdritNeuchâtel - Neuchâtel3,9 kmTratnikTratnik
   1wegwedstrijdNeuchâtel - La Chaux-de-Fonds168,4 kmRoglicRoglic
   2wegwedstrijdLe Locle - Morges174,4 kmKüngRoglic
   3wegwedstrijdRomont - Romont160 kmGauduRoglic
   4wegwedstrijdLucens - Torgon107,6 kmRoglicRoglic
   5individuele tijdritGenève - Genève16,9 kmRoglicRoglic