Ga naar de inhoud
Pogacar was voor de derde keer op rij de beste in Lombardije.

Ronde van Lombardije klassement

naamresultaatploeg
1
Tadej Pogacar
5:55:33
UAE Team EmiratesUAD
2
Andrea Bagioli
+52
Soudal - Quick-StepSOQ
3
Primož Roglic
+52
Jumbo - VismaTJV
4
Aleksandr Vlasov
+52
BORA - hansgroheBOH
5
Simon Yates
+52
Team Jayco - AlUlaJAY
6
Adam Yates
+52
UAE Team EmiratesUAD
7
Carlos Rodríguez
+52
INEOS GrenadiersIGD
8
Richard Carapaz
+1:06
EF Education - EasyPostEFE
9
Remco Evenepoel
+1:26
Soudal - Quick-StepSOQ
10
Andreas Kron
+1:26
Lotto - DstnyLTD
teams en deelnemers

Niets aan te doen! Tadej Pogacar is voor de derde keer de baas in Lombardije na lange solo, gevallen Remco Evenepoel kraakt bergop

 za 7 oktober 2023 16:36
Ronde van Lombardije
Wegwedstrijd
238 km
10:42 Como - 16:37 Bergamo
Tadej Pogacar
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 210
 9. 238

  Voor de derde opeenvolgende keer is de Ronde van Lombardije een prooi geworden voor Tadej Pogacar. Na twee eerdere zeges in de sprint won de alleskunner van UAE nu na een solo van meer dan 30 km. Het is zijn tweede Monument van het seizoen na eerdere winst in de Ronde van Vlaanderen. Remco Evenepoel kwam in de finale niet echt in het stuk voor na een vroege val, maar werd toch nog negende in de Koers van de Vallende Bladeren.

  Ronde van Lombardije in een notendop

  • Winnaar van de dag: Een mislukte coup op de Passo di Ganda en krampen op het vlakke stuk naar Bergamo sloegen Tadej Pogacar niet uit zijn lood. De Sloveen reed bergaf weg en bolde alleen over de finish, goed voor zijn derde Lombardia op rij.
   
  • Verliezer van de dag: Remco Evenepoel en de Ronde van Lombardije, het is voorlopig geen geslaagd huwelijk. Deze keer smakte hij veel minder hard tegen de Italiaanse grond dan in 2020, maar een vroege valpartij speelde de Belgische kampioen duidelijk parten.
   
  • Opvallend: Pogacar is pas de derde renner die deze koers drie jaar na elkaar wint. Enkel de Italiaanse halfgoden Alfredo Binda (1925-1927) en Fausto Coppi (1946-1949) deden het hem voor.
   
  • Nog opvallend: Ook een overwinning in de Ronde van Vlaanderen combineren met een zege in Lombardije in hetzelfde jaar gebeurde slechts twee keer eerder. Rik Van Looy (1959) en Hennie Kuiper (1981) gaven het voorbeeld.
   
  • En dan nog iets: Dit wielerseizoen werd elk van de vijf monumenten beslist met een solo. Pogacar in de Ronde van Vlaanderen en die van Lombardije, Van der Poel in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix en Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik.

  Pogacar slaat zijn slag bergaf

  Deze Ronde van Lombardije kondigde zich aan als een driestrijd tussen Evenepoel, Roglic en Pogacar, maar al heel vroeg mochten we in potlood een streep door die eerste naam trekken. Evenepoel kwakte in een flauwe bocht op een wat vreemde manier tegen de grond.

   

  Op dat moment was er onder impuls van De Gendt al een tiental renners weggereden. Door de verwarring rond de valpartij konden nog zes man aansluiten bij die kopgroep. Jumbo-Visma verzorgde de regie in het peloton en hield de voorsprong binnen de perken. Die golfde mee op en neer met de beklimmingen van de Madonna del Ghisallo, de Roncola en de Berbenno.

   

  Plots gaf Evenepoel weer een teken van leven. Hij liet Soudal-Quick Step flink tempo maken op weg naar de Passo della Crocetta. Daar besliste schaduwfavoriet Healy om zijn troeven op tafel te gooien. Met de steun van Onley dichtte de Ier het gat met de kopgroep en ging hij zelfs een poosje alleen voorop rijden.

   

  Op de Passo di Gando was het rijk van Healy zoals te verwachten uit. Een versnelling van Adam Yates sloeg ook de lucht uit de longen van Evenepoel, die de andere grote namen deemoedig moest laten rijden. Wat volgde was een vreemd steekspel tussen Pogacar en Roglic. De Slovenen gluurden achterdochtig naar elkaar en lieten een handvol outsiders zelfs wegrijden.

   

  Uiteindelijk was het Pogacar die het pokerspelletje bruusk afbrak en in de aanval trok. Vlak voor de top van de Passo di Ganda sleurde Roglic zich tot in het wiel van zijn jongere landgenoot, maar daarbij blies hij ogenschijnlijk zijn motor op. In de afdaling moest hij het wiel van Pogacar meteen lossen, waarop die er als een speer vandoor ging.

   

  In een mum van tijd verzamelde Pogacar een minuut voorsprong. Even was er nog paniek in het kamp van UAE, maar na een bezoekje van de ploegauto behoorden de opspelende krampen van de kopman snel tot het verleden. Pogacar bolde solo over de finish in Bergamo. Een minuutje later smeet Bagioli zijn wiel net voor dat van Roglic over de streep. Evenepoel, die zich buiten beeld herpakt had, eindigde nog in de top tien.

  Uitslag Ronde van Lombardije

  naamresultaatploeg
  1
  Tadej Pogacar
  5:55:33
  UAE Team EmiratesUAD
  2
  Andrea Bagioli
  +52
  Soudal - Quick-StepSOQ
  3
  Primož Roglic
  +52
  Jumbo - VismaTJV
  4
  Aleksandr Vlasov
  +52
  BORA - hansgroheBOH
  5
  Simon Yates
  +52
  Team Jayco - AlUlaJAY
  6
  Adam Yates
  +52
  UAE Team EmiratesUAD
  7
  Carlos Rodríguez
  +52
  INEOS GrenadiersIGD
  8
  Richard Carapaz
  +1:06
  EF Education - EasyPostEFE
  9
  Remco Evenepoel
  +1:26
  Soudal - Quick-StepSOQ
  10
  Andreas Kron
  +1:26
  Lotto - DstnyLTD

  Fase per fase

  16:40

  De Fransen in de 'Curva Pinot' op de Colle Aperto gaan helemaal uit hun dak. Ergens in de massa zit Thibaut Pinot ongetwijfeld glunderend op zijn fiets.

  16:37

  Zes man knokken voor de resterende podiumplekjes. Bagioli smijt zijn wiel net voor dat van Roglic over de streep, of zo lijkt het toch vanuit ons standpunt.

  16:36

  Pogacar wint!

  Bergop lukte het niet, maar bergaf wel. Tadej Pogacar sloeg het gat in de afdaling van de Passo di Ganda en trok zijn inspanning door tot aan de meet. Hij wint drie keer op rij de Ronde van Lombardije. Petje af!

  16:35

  Onder de vod

  Nog even en die derde Ronde van Lombardije is binnen voor Pogacar. Hij heeft nog steeds een minuutje voorsprong.

  16:34

  Simon Yates demarreert in de achtervolgende groep.

  16:33

  Colle Aperto

  Achter Pogacar rijden ze voor de tweede plaats, dat is nu wel zeker. Het gaat nu enkel nog in dalende lijn.

  16:31

  De tred van Pogacar oogt nog altijd vrij fluks, ook al is de kleur in zijn gezicht weg.

  16:28

  Het verschil loopt verder op, richting de minuut. Pogacar moet al spectaculair instorten op de Colle Aperto om deze Ronde van Lombardije nog te verliezen.

  16:24

  Pogacar houdt stand

  Een bleke Pogacar behoudt wel zijn voorsprong. De achtervolgers zitten natuurlijk ook op hun tandvlees na een snelle koers.

  16:23

  Klapper van Hirschi

  In de derde groep gaat Marc Hirschi (UAE) op een bizarre manier tegen het asfalt. Hij rijdt domweg tegen het achterwiel van Evenepoel.

  16:21

  Oei! Is het dan toch nog niet afgelopen? Pogacar slaat met zijn vuist op zijn dijbeen, een duidelijk teken dat hij krampen heeft.

  16:19

  Is de koers gereden?

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:17

  Slechts twee keer eerder won iemand de Ronde van Lombardije na een solo van meer dan dertig kilometer: Giovanni Gerbi in 1905 en Alfredo Binda in 1926. De prehistorie, om het zo te zeggen.

  16:14

  Seconde per seconde bouwt Pogacar zijn voorsprong uit. Hij is bijna in het dal beland.

  16:11
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:07

  Er moet overigens nog wat geklommen worden. In de oude stad van Bergamo wacht de Colle Aperto, een nijdige knik met Italiaanse kasseitjes.

  16:04

  15"

  Steeds weer vindt Tadej Pogacar manieren om iedereen te verrassen. Hij zet de rest onder druk met een razende afdaling richting Bergamo.

  16:01

  Pogacar maakt vaart in de haarspeldbochten van de afdaling. Hij slaat meteen een leuk gat.