Dappere Remco Evenepoel gaat strijdend ten onder in het Baskenland, Daniel Martinez is eindwinnaar

  Ronde van het Baskenland: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 135.7 km
  location 14u01: Eibar - 17u48: Arrate
  trophy Ion Izagirre
  einde
  startfinish
  020406080100120135.7

   Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) heeft de Ronde van het Baskenland niet op zijn erelijst kunnen zetten. De 22-jarige leider werd voortdurend bestookt in de slotrit en verkocht zijn huid erg duur, maar op 5 kilometer van de finish brak de veer. Ion Izagirre (Cofidis) won de slotrit, Daniel Martinez (Ineos Grenadiers) is eindwinnaar. Evenepoel eindigt uiteindelijk 4e.

   Geen eindwinst voor Evenepoel

   Het mocht niet zijn voor Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl). 

    

   Al vrij snel in de etappe raakte de Belg geïsoleerd toen kompanen Alaphilippe en Vansevenant het moordende tempo van Ineos Grenadiers niet aankonden. Wat volgde was een imposante rit van Evenepoel die zich maar niet gewonnen gaf.

    

   Na een reeks aanvallen van de concurrentie voor de eindwinst moest Evenepoel aanvankelijk een groepje met onder andere Vlasov en Martinez laten rijden. 

    

   Maar in de afdaling reed Evenepoel - die voor zijn eigen tempo had gekozen - terug naar de groep met favorieten en zette hij meteen druk op de groep. 

    

   Op de loodzware slotklim moest de dappere Evenepoel, die ook nog had gesprokkeld bij de tussensprint, uiteindelijk zijn meerdere erkennen in een tros met onder andere Martinez, Vlasov, Izagirre en Vingegaard. 

    

   Evenepoel kwam 24 seconden na hen over de streep en eindigt zo in het eindklassement op de ondankbare vierde plaats.

   Daniel Martinez is de eindwinnaar

   De Colombiaan Daniel Felipe Martinez ging nog op en over onze landgenoot en mag de Ronde van het Baskenland op zijn conto zetten. 

    

   De kopman van Ineos Grenadiers begon aan de etappe met slechts 2 seconden achterstand op Evenepoel. Dat bleek genoeg om de eindwinst naar zich toe te trekken.

    

   Martinez reed een slimme koers en kon op alle aanvallen van zijn concurrenten een antwoord bieden. 

    

   In de eindstand eindigen Ion Izagirre (Cofidis) en Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe) op 2 en 3.

    

   De Baskische nummer 2 kon zich wel troosten met de ritzege. Hij kwam nog ten val op het laatste bergje, maar won alsnog.

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Ion IzagirreCOF3:47:07
   2Aleksandr VlasovBOH+0
   3Marc SolerUAD+0
   4Daniel MartínezIGD+0
   5Jonas VingegaardTJV+3
   6Pello BilbaoTBV+13
   7Remco EvenepoelQST+24
   8Juan Pedro LópezTFS+52
   9Davide FormoloUAD+1:29
   10Felix GallACT+1:41

   Fase per fase

   1. 17 uur 48. Daniel Martinez. De eindwinst gaat naar Daniel Felipe Martinez. De Colombiaan van Ineos-Grenadiers kon alle aanvallen pareren in de laatste kilometers. .
   2. 17 uur 47. Ion Izagirre. Wat een nummertje van de Bask! Hij kwam vier kilometer voor de finish nog ten val maar vocht zich nog terug tot in de kopgroep om uiteindelijk de sprint voor eigen publiek te winnen. .
   3. 17 uur 46. Ion Izagirre wint in zijn Baskenland de sprint! Vlasov wordt tweede.  Martinez is de eindwinnaar. .
   4. Laatste km. Wie wint de etappe? . 17 uur 45.
   5. 17 uur 43. De top is bereikt. Ze denderen met vijf richting de finish. Evenepoel volgt op 34 seconden en valt vrijwel zeker van het podium. .
   6. 17 uur 40. Martinez probeert het zelf eens. Vlasov en Vingegaard volgen. Martinez lijkt de eindwinst te verzekeren. Wie staat er mee op het podium? Het wordt rekenen. .
   7. 17 uur 38. Vlasov trekt door. In de achtergrond lijkt Izagirre tegen de vlakte gaan. Martinez volgt Vlasov nog steeds. Hij heeft momenteel de beste papieren. .
   8. 17 uur 36. Formolo is eraan voor de moeite. Hij dreigt ingerekend te worden door Martinez, Vlasov en co. .
   9. 17 uur 35. Het pokeren is begonnen. Vooraan valt Vingegaard aan. Vlasov reageert meteen. .
   10. 17 uur 33. Evenepoel in moeilijkheden. Evenepoel moet de kopgroep laten rijden. Met nog 5 km te gaan zit de Belg in de moeilijkheden.  .
   11. 17 uur 32. Ion Izagirre is de eerste die iets probeert. Hij is al snel bij Lopez. Hoeveel heeft de winnaar van 2019 nog in de benen? .
   12. 17 uur 31. Juan Pedro Lopez kwam achteraan aansluiten bij de groep der favorieten en kiest meteen het hazenpad. Hij gaat op zoek naar Formolo. .
   13. 17 uur 29. Nog 6 km. Bij de klassementsmannen wordt er geloerd naar elkaar. Wie plaatst een eerste aanval? .
   14. 17 uur 27. Enkel Martinez en Evenepoel zijn bij ritwinst zeker van de eindwinst. Voor de rest is het rekenen geblazen. .
   15. 17 uur 26. Formolo in de aanval. Hij doet niet meer mee voor het klassement maar zegt geen nee tegen ritwinst. Formolo gaat nog eens in de aanval! .
   16. 17 uur 24. Evenepoel pakt drie seconden. Evenepoel valt aan en pakt in de tussensprint 3 seconden. .
   17. 17 uur 22. Laatste beklimming komt eraan. De Usartza is de laatste beklimming van de Ronde van het Baskenland. Eentje die schommelt tussen de 8 en 10%. Eenmaal boven is het nog 2 kilometer naar het heiligdom van Arrate. Die sectie is overwegend vlak, maar de laatste 100 meter loopt af, zodat de mannen met een noodvaart finishen. Wie maakt hier het verschil? .
   18. 17 uur 15. Evenepoel imponeert. Evenepoel heeft het gat gedicht bergaf en gaat naar de kop. Imposante rit van de Belg. Hoeveel heeft hij nog over voor de laatste beklimming? .
   19. 9 seconden. In de afdaling richting Eibar maakt het groepje Evenepoel intussen tijd goed op de leiders. Het verschil bedraagt nog 9 seconden.  . 17 uur 11.
   20. 17 uur 09. Nog 20 km. We gaan een heel spannende finale tegemoet. De klassementsrenners kunnen allemaal nog winnen. .
   Ronde van het Baskenland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritHondarribia - Hondarribia7,5 kmRoglicRoglic
   2wegwedstrijdLeiza - Viana207,9 kmAlaphilippeRoglic
   3wegwedstrijdLaudio - Amurrio181,7 kmBilbaoRoglic
   4wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - Zamudio185,6 kmMartínezRoglic
   5wegwedstrijdZamudio - Mallabia163,8 kmRodríguezEvenepoel
   6wegwedstrijdEibar - Arrate135,7 kmIzagirreMartínez