Ga naar de inhoud
Lorena Wiebes juicht voor de 4e keer op rij.

Vier op een rij! Lorena Wiebes wint opnieuw met overmacht de Ronde van Drenthe

 zo 10 maart 2024 18:00
Ronde van Drenthe
Ronde van Drenthe (vrouwen)
Vlak
158 km
13:45 Beilen - 17:45 VAM-berg
Lorena Wiebes
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 158

  Wie anders dan Lorena Wiebes? De Nederlandse van SD Worx heeft voor het vierde jaar op rij met overmacht de Ronde van Drenthe gewonnen. Op de VAM-berg knalde ze Elisa Balsamo (Lidl-Trek) en Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck), die de koers kleurde, genadeloos uit het wiel.

  Door de strengere milieu- en veiligheidsvoorschriften in Nederland wordt het bij onze Noorderburen steeds moeilijker om koersen te organiseren.

  De mannenkoers voor de Ronde van Drenthe werd geschrapt, terwijl het parcours van de vrouwen een stevige facelift kreeg. Geen typische keienstroken of vlakke aankomst. Wel een sleutelrol voor de VAM-berg, die zes keer getrotseerd moest worden.

  In het peloton bleef het lang windstil, tot Valerie Demey (VolkerWessels Women's Pro Cycling Team) besloot er alleen op uit te trekken. Onze landgenote zorgde op haar eentje voor de vlucht van de dag, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen.

  Tijdens de voorlaatste passage op de VAM-berg, op 30 kilometer van de meet, was het uiteindelijk Puck Pieterse die de kat de bel aanbond.  Een elite kopgroep met alle favorieten was het logische gevolg.

  Toch was het geen kantelpunt in de koers, want bij de tenoren verliep de samenwerking niet optimaal. De samensmelting was niet veel later een feit, tot frustratie van Pieterse.

  Een uitgedund peloton snelde in een rotvaart voor een laatste keer richting de voet van de VAM-berg. Majerus speelde de perfecte locomotief voor kopvrouw Wiebes, die haar klavertje vier op indrukwekkende wijze vervolledigde.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  Wiebes: "De rode loper werd voor me uitgerold door Majerus"

  Na haar vierde zege op rij in Drenthe verscheen Lorena Wiebes met een glimlach voor de camera. "Dit is toch één van mijn favoriete wedstrijden geworden", vertelde de winnares van de dag.

  "De rode loper werd voor me uitgerold door Christine (Majerus). Zij zette me aan de keien af. Toen ik na mijn aanzet achterom keek, zag ik dat ik een gat had."

  "Er waren duidelijke afspraken vandaag en vooraf had ik ook al gezegd dat ik deze wedstrijd opnieuw wou winnen. Het team heeft het ook perfect gedaan", sloot Wiebes af.

  Uitslag Ronde van Drenthe (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Lorena Wiebes
  4u09'09"
  2
  Elisa Balsamo
  +2"
  3
  Puck Pieterse
  +4"
  4
  Letizia Paternoster
  z.t.
  5
  Victoire Berteau
  z.t.
  6
  Vittoria Guazzini
  z.t.
  7
  Christina Schweinberger
  z.t.
  8
  Maria Giulia Confalonieri
  +8"
  9
  Christine Majerus
  +11"
  10
  Pfeiffer Georgi
  +12"

  Fase per fase

  18:00

  Vier op een rij voor Wiebes!

  Perfect geassisteerd door Majerus ontbindt Wiebes haar duivels. Als een raket laat ze alles en iedereen achter zich om haar vierde zege op rij te boeken in deze Ronde van Drenthe. Over een perfect klavertje vier gesproken!

  Balsamo is verdienstelijk tweede.

  17:59

  Laatste kilometer

  Daar is de voet van de VAM-berg dan! Majerus neemt over met Wiebes in het wiel.

  17:59

  Wiebes zit momenteel wel erg ver om de sprint aan te vatten, geraakt ze nog op tijd terug?

  17:55

  Money time!

  Onze hartslag gaat alvast de hoogte in, want in de verte lonkt de VAM-berg. Het tempo wordt nog maar eens opgetrokken. Wie zet haar spurt als eerste in?

  17:55

  De schoentjes worden strakker aangespannen, drankbussen gaan overboord. Alles wijst erop dat we ons mogen voorbereiden op een spurt met deze uitgedunde groep. Zorgt Lorena Wiebes voor een vierde zege op rij?

  17:49

  Samen naar de voet van de VAM-berg?

  Voorlopig blijft het windstil in het uitgedunde groepje. SD Worx-Protime en DSM-Firmenich willen de groep maar al te graag bij elkaar houden om een spurt te forceren.

  Trekken we met zijn allen richting de voet van de VAM-berg of zorgt er toch nog iemand voor een ontregelde sprint?

  17:41

  Het tempo in het uitgedunde peloton is opnieuw wat gedaald, terwijl we steeds dichter bij de laatste passage op de VAM-berg komen.

  Voor de Sporza-surfers die nu pas aanhaken: de aankomst van deze hertekende Ronde van Drenthe ligt op de top van de VAM-berg en niet meer op een vlak stuk asfalt.

  Afwachten dus wie nog voldoende explosiviteit in de benen heeft in de slotkilometer.

  17:36

  Samensmelting is een feit

  De kopgroep met de favorieten wordt opnieuw opgeslokt door de achtervolgers. Wie is de volgende renster die een aanval lanceert?

  17:34

  Het peloton komt steeds dichter bij de kopgroep en lijkt de aansluiting opnieuw te kunnen maken. Een zoveelste plottwist in deze Ronde van Drenthe. Welke appel valt er straks nog uit de kast?

  17:30

  14" voor de favorieten

  De favorieten slagen er voorlopig niet in om een definitieve kloof te slaan met het uitgedunde peloton. Krijgen we straks nog een samensmelting of zullen de kopvrouwen onder elkaar beslissen wie de Ronde van Drenthe 2024 wint.

  Het verschil bedraagt voorlopig 15 seconden.

  17:27

  Als we naar de kopgroep met de favorieten kijken, is er ook een duidelijke verdeling tussen de teams:

  2 rensters van SD Worx, DSM-Firmenich en Fenix-Deceuncink en één renster van Lidl-Trek en Canyon SRAM.


  Pieterse heeft Schweinberger, terwijl Wiebes op de steun van Majerus kan rekenen. Kool en Georgi vertegenwoordigen DSM-Firmenich, terwijl Balsamo (Lidl-Trek) en Towers (Canyon SRAM) de klus alleen lijken te moeten klaren.

  17:22

  Ondertussen maakt Pieterse zich druk omdat er niet goed rondgedraaid wordt in de kopgroep. Kan de achtervolgende groep profiteren door opnieuw te komen aansluiten?

  17:18

  Alle favorieten in de kopgroep

  Door het beukwerk van Pieterse is er een elite kopgroep ontstaan met Georgi, Kool, Wiebes, Pieterse zelf, Towers, Gerritse en Majerus.

  Balsamo en Schweinberger lijken in de achtergrond ook nog de oversteek te kunnen maken.

  17:17

  Puck Pieterse trekt door op de VAM-berg!

  Tijdens de voorlaatste passage op de VAM-berg is het zowaar Puck Pieterse die de beste indruk maakt. Ook Wiebes is mee, terwijl Balsamo een gaatje moet laten.

  17:06

  We lijken met een kleiner kransje rensters om de zege te zullen bikkelen. Door de felle wind wordt het moeilijk voor de gelosten om nog terug te keren. Ook een van de verrassende slachtoffers: Zoe Backstedt.

  17:01

  Finale kan beginnen!

  SD Worx-Protime neemt de wedstrijd nu echt wel in handen. Topfavoriete Lorena Wiebes oogt nog steeds fris en parkeert zich goed voorin in het uitgedunde groepje. We maken ons op voor een spetterende finale!

  16:59

  Demey buigt het hoofd

  Het gaat snoeihard in de achtervolgende groep en de bonus van Demey loopt terug tot amper 30 seconden. Onze landgenote lijkt ook zelf te beseffen dat haar avontuur er binnenkort opzit. Alles te herdoen hier in Drenthe!

  16:54

  De poging van Rijnbeek lijkt het peloton wakker te hebben geschud. De ploegen van de favorieten duwen stevig op het gaspedaal in aanloop naar een nieuwe passage op de VAM-berg.

  Demey lijkt een vogel voor de kat, al lijken de sprintersploegen haar nog even respijt te willen geven om de koers zo makkelijker te kunnen controleren.