Caleb Ewan troeft Bennett af in UAE Tour, Pogacar is eindwinnaar

  Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten: Rit 7einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekYas Island - AankomstAbu Dhabi -
  Afstand147 km
  020406080100120147

   Caleb Ewan heeft de 7e en laatste etappe in de UAE Tour op zijn naam gebracht. De snelle Australiër van Lotto-Soudal ging op het eind van de massaspurt over Sam Bennett, de Ier van Deceuninck-Quick Step, die geen 3 op 3 pakt. De eindzege van de Sloveen Tadej Pogacar, van UAE Team Emirates, kwam nooit in gevaar.

   Bekijk hier de massasprint:

   Stilte voor de storm

   Het neerdalen van de vlag was meteen het signaal voor een eerste ontsnapping. Battistella, Sobrero en Brunel pakten enkele minuten op het peloton.


   De grote sprintersploegen nestelden zich voorin en controleerden de wedstrijd. Het peloton liet de vroege vluchters werken voor elke seconde. Het leek erop dat de renners met sprekend gemak op weg waren naar een derde massasprint.

   Waaierspektakel en valpartij Yates

   En de wind speelde andermaal zijn spel vandaag. Ineos profiteerde van de stevige zijwind en trok het peloton in waaiers uiteen: een ultieme poging om Yates naar eindwinst te loodsen. Almeida, de 3e in de stand, en Powless, de 5e, lieten zich wel verrassen en waren op achtervolgen aangewezen.


   Na hard labeur van Deceuninck Quick-Step om Almeida terug te brengen kwam alles weer samen. In de hectiek van de aansluiting kwamen er enkele renners ten val.  Het grootste slachtoffer: Adam Yates,  tweede in de stand.


   Het peloton liet het tempo sportief zakken. Yates bloedde hevig in het aangezicht, maar kon opnieuw aansluiten. De rust keerde nu helemaal terug en het peloton reed samen de laatste kilometers in.

   Opnieuw een massasprint

   Het peloton maakte zich op voor een derde massasprint. De treintjes werden gevormd en de kopmannen werden één voor één naar voren geloodst. De stoomtrein van Ineos-Grenadies joeg het tempo de hoogte in. Het was vechten voor een plaatsje vooraan.


   Bennett vond net op tijd het wiel van Mørkøv. De meester-locomotief van Deceuninck-Quick Step trok de eindsprint op gang. Bennett leek op weg naar een derde spurtzege in de UAE Tour, maar de kleine Caleb Ewan liet zich niet kennen en sprong op het nippertje voorbij Bennett.

    

   Derde keer, goede keer voor Ewan: "Ik ben heel blij dat ik eindelijk gewonnen heb. Ik heb ik in mijn carrière nog nooit zo lang moeten wachten op een eerste overwinning in het seizoen", vertelde hij na afloop.

   Ik heb ik in mijn carrière nog nooit zo lang moeten wachten op een eerste overwinning

   Caleb Ewan

   Pogacar is eindwinaar van de UAE Tour 2021

   Pogacar zijn eindoverwinning kwam niet in gevaar vandaag. De Tour-winnaar van vorig jaar koerste alert en liet zich niet verrassen door de wind. "Ik had wel even stress toen de zijwind kwam opzetten, maar ik zat in goede positie door mijn ploegmakkers. Het is één van mijn mooiste overwinningen", zei de jonge eindwinaar van de UAE Tour. "Deze "thuiskoers" was een doel."

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Caleb EwanLTS3:18:29
   2Sam BennettDQT+0
   3Phil BauhausTBV+0
   4Michael MørkøvDQT+0
   5Cees BolDSM+0
   6André GreipelISN+0
   7Andrea VendrameACT+0
   8Luka MezgecBEX+0
   9Riccardo MinaliIWG+0
   10Yevgeniy GidichAST+0

   Fase per fase

   1. 13 uur 23 match afgelopen
   2. Derde voor Bennett of revanche voor de rest? Lotto-Soudal brengt Ewan naar voor, Bennett op zoek naar het wiel van Morkov. Dekker staat er alleen voor.  . 13 uur 22.
   3. 13 uur 21. Bennett zit waar hij moet zitten: in het wiel van stoomtrein Morkov. Wie kan het tweetal vandaag het vuur aan de schenen leggen? .
   4. 13 uur 20. Deceuninck Quick-Step komt aankloppen . Deceuninck Quick-Step mengt zich vooraan in de debatten. De zenuwachtigheid in het peloton is te snijden, nog 3 kilometer te gaan. .
   5. 13 uur 12. Locomotief Ineos onder stoom. De mannen van Ineos leggen een verschroeiend tempo op. Ganna is de beul van dienst. De wereldkampioen tijdrijden beukt zich een weg door Abu Dhabi. Achter de Ineos-Grenadiers worden de treintjes van de sprintersploegen in gereedheid gebracht. Het belooft een spannende ontknoping te worden. .
   6. 13 uur 10. De laatste 10 km van de UAE Tour 2021. De renners lijken de UAE Tour af te sluiten met een grote massaspurt. De grote kanonnen smeren de kuiten in en maken zich op voor een ultieme sprint. .
   7. David Dekker stelt puntentrui veilig. David Dekker sprint met relatief gemak naar de overwinning in het puntenklassement. Harper en Powless vechten het uit voor het eindklassement. Powless staat twee seconden achter op Harper en hoopt op wat bonificatieseconden. Harper toont zich de sterkste van de twee en stelt zijn klassement veilig. . 13 uur 04.
   8. 13 uur . Het tempo gaat de hoogte in. Powless doet een poging tot ontsnappen, maar geraakt niet weg. De mannen van David Dekker zijn bij de pinken en halen de Amerikaan terug. .
   9. Tussensprint komt eraan. Het peloton maakt zich op voor een tussensprint. De laatste tussensprint wordt gereden in de schaduw van het Louvre van Abu Dhabi.  Mengt David Dekker zich in de debatten om zijn puntentrui veilig te stellen, of spaart de jonge Nederlander zijn krachten om mee te dingen voor ritwinst?   . 12 uur 55.
   10. 12 uur 52. Belgisch duo Keisse/De Gendt bepaalt het tempo. Iljo Keisse en Thomas De Gendt voeren de troepen aan. Het tweetal gidst het peloton de laatste 25 kilometer in. .
   11. 12 uur 37. Rust keert terug in de wedstrijd. Iedereen is opnieuw komen aansluiten. Het peloton rijdt in één geheel de laatste 35 kilometer in. Stevenen we af op een derde massaspurt? .
   12. 12 uur 31. Het lijkt mee te vallen voor Yates. De renner van Ineos-Grenadiers sluit weer aan bij het peloton. .
   13. 12 uur 27. Yates zit weer op zijn fiets na de val. Het peloton laat het tempo sportief zakken. .
   14. 12 uur 24. Adam Yates komt ten val . Adam Yates is één van de slachtoffers van een grote valpartij in het peloton. Yates staat tweede in het eindklassement. Kan de Brit verder? .
   15. Grote valpartij in het peloton. Een grote valpartij in het peloton, het is nog onduidelijk wie de slachtoffers zijn. Later meer ... . 12 uur 23.
   16. 12 uur 17. Gevaar geweken voor Almeida. Groep 2 komt opnieuw aansluiten. Enkele renners zien dit als de uitgelezen kans om weg te springen.  .
   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Madinat Zayed - Al Mirfa176 kmvan der Poelvan der Poel
   2/>Al Hudayriat Island - Al Hudayriat Island13 kmGannaPogacar
   3/>/>Al Ain - Jebel Hafeet166 kmPogacarPogacar
   4/>/>Al Marjan Island - Al Marjan Island204 kmBennettPogacar
   5/>/>Fujairah - Jebel Jais170 kmVingegaardPogacar
   6/>/>Dubai - Dubai165 kmBennettPogacar
   7/>/>Yas Island - Abu Dhabi147 kmEwanPogacar