Jonas Vingegaard (Jumbo) geeft visitekaartje af met ritzege op Jebel Jais

  Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten: Rit 5einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekFujairah - AankomstJebel Jais -
  Afstand170 km
  0306090120170

   Jonas Vingegaard heeft de rit met aankomst op Jebel Jais gewonnen. De Deen haalde vluchter Loetsenko bij in de slotkilometer. Harm Vanhoucke probeerde het ook op de slotklim. De eindzege lijkt binnen voor Tadej Pogacar.

   De 5e etappe van de UAE Tour was spek voor de bek van de berggeiten in het peloton. Over een glooiend parcours van 170 km moest de boel aan het eind ontploffen op de Jebel Jais, een col van 20 kilometer.

    

   De dijen van Mathias Frank (AG2R) jeukten als eerste en hij koos als enige het hazenpad. Lang duurde de onderneming van de Zwitser niet, want helemaal op zijn eentje zag hij het niet zitten.

    

   Op 100 kilometer van de aankomst kreeg hij het mooie gezelschap van 8 renners, onder wie kleppers als Thomas De Gendt en Aleksej Loetsenko.

    

   Vanaf dan was het vooral wachten op de laatste col van deze woestijnkoers: de Jebel Jais. De beklimming moest vuurwerk opleveren, want het was wellicht de laatste kans voor de klassementsmannen om nog iets te forceren.

   Loetsenko sterkste vooraan, klassementsmannen kijken kat uit de boom

   Vooraan plaatste Thomas De Gendt een eerste versnelling op de flanken van de Jebel Jais, maar het was uiteindelijk Loetsenko die de sterkste bleek en ervanonder muisde.


   De Jebel Jais deed uiteindelijk niet wat er van hem verwacht werd en een dik peloton bleef lang samen. Yates en Almeida, de 2 dichtste belagers van Pogacar, keken de kat uit de boom en verroerden geen vin.


   Op 4 kilometer van de aankomst kwam er dan toch een eerste snedige aanval van Vincenzo Nibali. Harm Vanhoucke rook zijn kans en probeerde naar het wiel van de Italiaan te springen.


   Maar door een verschroeiende versnelling van Almeida kwam alles terug bij elkaar en viel het stil. Jonas Vingegaard profiteerde van de teruggekeerde rust en ging er op kousenvoeten vandoor.


   De 24-jarige Deen van Jumbo-Visma kwam op 200 meter van de finish aansluiten bij Loetsenko en legde hem erop in de sprint. 


   Loetsenko viel in de laatste hectometer nog helemaal stil en Pogacar eindigde nog 2e voor Yates, Higuita en Almeida. Ben Hermans is eerste Belg met een knappe 9e plaats.

   Jonas Vingegaard: "Dit is een hele grote overwinning voor mij"

   "Ik heb mijn versnelling goed getimed", vertelt Vingegaard na de finish. "De rust keerde terug in het peloton en het ging relatief traag. Ik zag mijn kans en waagde het erop."

    

   "Loetsenko zag mij komen en versnelde nog even, maar ik kon hem nog net te pakken krijgen en versloeg hem dan in de sprint. Ik ben heel tevreden, dit is een hele grote overwinning voor mij."

   Ben Hermans na knappe 9e plek: "Blij om top 10 te kunnen rijden"

   "Ik had gehoopt dat er in het begin een grote kopgroep zou ontstaan, maar die kwam er jammer genoeg niet. De koers was te gecontroleerd door de hevige kopwind", weet Hermans.

    

   "Op de slotklim was het ook heel moeilijk om weg te rijden door de sterke ploegen die goed konden controleren. Het was vooral kwestie om in de wielen te blijven tot de laatste kilometer en dan alles te geven."

    

   "Ik ben wel content dat ik in de top 10 eindig vandaag", besluit een tevreden Hermans.

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Jonas VingegaardTJV4:19:08
   2Tadej PogacarUAD+3
   3Adam YatesIGD+3
   4Sergio HiguitaEFN+5
   5João AlmeidaDQT+6
   6Nicholas SchultzBEX+6
   7Sepp KussTJV+8
   8Wout PoelsTBV+8
   9Ben HermansISN+8
   10Geoffrey BouchardACT+8

   Fase per fase

   1. 13 uur 24 match afgelopen
   2. 13 uur 23. Het is razendspannend, Vingegaard is bij Loetsenko en die volgt in het wiel, het wordt een sprint tussen beide. .
   3. Jonas Vingegaard met een prik. Alles valt weer stil en Vingegaard (Jumbo) probeert naar Loetsenko te rijden. De Kazach bijt nog eens op de tanden en gaat nog eens op de trappers staan. . 13 uur 22.
   4. 13 uur 19. Almeida versnelt! Almeida geeft Nibali en co een verkoudheid en zoeft naar voor. Yates volgt en ook Pogacar klampt zich vast in het wiel. .
   5. 13 uur 18. Ondertussen heeft Loetsenko nog 20 seconden voorsprong op 2 kilometer van de streep. .
   6. 13 uur 17. Aanval Nibali, Vanhoucke wil er naartoe. Vincenzo Nibali plaatst een snedige versnelling en heeft prompt enkele seconden. Harm Vanhoucke ziet zijn kans en springt naar Nibali toe. .
   7. 13 uur 15. Martinez met een tempoversnelling. Op de steilste stukken van de klim wil Martinez de koers nog hard maken en hij zet enkele tanden bij. Chris Froome moet de rol lossen en vliegt er tussenuit. .
   8. 13 uur 15. Prikje van Konrad. Dan toch een eerste speldenprik: Patrick Konrad van BORA-Hansgrohe versnelt, maar Martinez snelt naar zijn wiel en rekent de Oostenrijker opnieuw in. .
   9. 13 uur 10. Rivera sleurt nu al vanaf de voet van de beklimming op kop, Daniel Martinez volgt in zijn wiel. Loetsenko heeft nog 56" voorsprong op 5 kilometer van de aankomst. Wanneer schieten de grote kanonnen wakker? .
   10. 13 uur 06. Windstil. Voorlopig krijgen we geen spektakel op de Jebel Jais. In het peloton gaat het ook niet versmachtend snel, want we zien nog een dik pak. Wie durft een eerste pijl verschieten? .
   11. 1'09". Loetsenko heeft op 9 kilometer van de finish nog een grote minuut voorsprong. In het peloton wordt het tempo nu stilaan opgedreven. . 13 uur 03.
   12. 13 uur . Adam Yates heeft nog 10 kilometer om nog iets te forceren. Zijn ploegmakkers sleuren nog altijd aan de kop van het peloton, maar hij heeft zich in het wiel van Pogacar genesteld. .
   13. 12 uur 57. Loetsenko rijdt even snel als het peloton: de voorsprong blijft stabiel. Hoelang kan de Kazachs kampioen dit volhouden? Nog 12 kilometer. .
   14. 12 uur 53. In het peloton is het nog altijd Ineos die het tempo bepaalt. Brandon Rivera legt er een stevig tempo op. .
   15. 12 uur 51. Loetsenko is nu de eenzame aanvaller, maar hij zit zonder drinken. "Aqua!" horen we hem schreeuwen. .
   16. 12 uur 48. Loetsenko gaat er alleen vandoor! Aleksej Loetsenko versnelt vooraan en Thomas De Gendt moet passen. De voorsprong van de Kazach bedraagt nog 1'30". .
   17. 12 uur 45. Ook voor Kevin Colleoni gaat het te snel in de kopgroep. Hij bengelt op 20 seconden van De Gendt en co. .
   18. 12 uur 41. Versnelling De Gendt. De Gendt heeft er duidelijk zin in en schakelt nog eens een versnelling hoger. Zijn ploegmaat Roger Kluge en Larry Warbasse zijn eraan voor de moeite. .
   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Madinat Zayed - Al Mirfa176 kmvan der Poelvan der Poel
   2/>Al Hudayriat Island - Al Hudayriat Island13 kmGannaPogacar
   3/>/>Al Ain - Jebel Hafeet166 kmPogacarPogacar
   4/>/>Al Marjan Island - Al Marjan Island204 kmBennettPogacar
   5/>/>Fujairah - Jebel Jais170 kmVingegaardPogacar
   6/>/>Dubai - Dubai165 kmBennettPogacar
   7/>/>Yas Island - Abu Dhabi147 kmEwanPogacar