Pogacar zet leiderstrui in de verf in UAE Tour, Vanhoucke klimt naar 5e plek

    Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten: Rit 3einde
    30 °C/>wegwedstrijd
    VertrekAl Ain - AankomstJebel Hafeet -
    Afstand166 km
    0306090120166

      De aankomst bergop op Jebel Hafeet heeft de waardeverhoudingen nog wat meer blootgelegd in de UAE Tour. Leider Tadej Pogacar vloerde Adam Yates in een sprint met z'n tweeën. Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) hield stand tussen de beste klimmers, op de 5e plaats.

      De Gendt en Gallopin op avontuur

      Het eerste deel van de etappe stond in teken van een vroege vlucht. Het duo Thomas De Gendt/Tony Gallopin koos al snel het hazenpad en zette het peloton op meer dan zes minuten.

       

      Onze landgenoot was niet aan zijn proefstuk toe en zette zijn naam als meester-ontsnapper kracht bij. Denk maar aan zijn laatste overwinning, toen hij op weg naar Saint-Etienne een huzarenstukje uit zijn dijen schudde in de Tour van 2019.

       

      Met Tony Gallopin had De Gendt vandaag een goede kompaan om vooruit te blijven. De twee vonden elkaar en hielden lang stand, maar ze werden bij de voet van de slotbeklimming ingerekend. 

      De Gendt en Gallopin kleurden de etappe met een vroege vlucht.

      Ineos domineert op de Jebel Hafeet-col

      Het peloton kwam samen toe aan de voet van de slotbeklimming. De Jebel Hafeet-col beloofde het toneel voor een spannend slot te worden. De laatste 10 kilometer was een kolfje naar de hand van de klimmers. 

       

      Ineos-Grenadiers voerde het tempo op voor kopman Adam Yates. Grote en minder grote namen raakten met mondjesmaat achterop. Chris Froome, Alejandro Valverde en Chris Harper waren drie prominente slachtoffers van Ineos.

       

      Het was Sepp Kuss die als eerste durfde aan te vallen. Enkel Tadej Pogacar en Adam Yates konden volgen. Het drietal ging samen de laatste 5 kilometer in.

       

      Achter de kopgroep ontstond er een groepje met onder andere Joao Almeida, Emanuel Buchmann en Harm Vanhoucke. Onze jonge landgenoot zette een indrukwekkende prestatie neer en nestelde zich aan de streep als vijfde tussen de grote jongens.

      De ploeg van Ineos reed het peloton bergop aan flarden.

      Titanenstrijd tussen Pogacar en Yates

      Vooraan beschikte Adam Yates over goede benen. Hij zette Pogacar  meerdere keren onder druk, maar de Sloveen slaagde er telkens in om zich vast te klampen aan zijn wiel. Sepp Kuss moest lossen en eindigde buiten de top 10.


      Pogacar en Yates gingen samen de laatste kilometers in. De Sloveen nestelde zich in het wiel van de Brit en gokte op de sprint. En zo geschiedde: Pogacar zette verschroeiend aan op 400 meter van de finish. Yates had geen antwoord klaar.


      Pogacar verstevigt zo zijn leidersplaats in het klassement. Yates schuift op naar de tweede plek. Joao Almeida is de verliezer van de dag. Hij moet 48 seconden prijsgeven op Pogacar. 

      Tadej Pogacar haalde het na een ultieme sprint voor Adam Yates.

      Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

        naamploegresultaat
      1Tadej PogacarUAD3:58:35
      2Adam YatesIGD+0
      3Sergio HiguitaEFN+48
      4Emanuel BuchmannBOH+48
      5Harm VanhouckeLTS+48
      6João AlmeidaDQT+48
      7Florian StorkDSM+54
      8Neilson PowlessEFN+54
      9Chris HarperTJV+1:00
      10Geoffrey BouchardACT+1:09

      Fase per fase

      1. 13 uur 23. Harm Vanhoucke eindigt knap als 5e. Joao Almeida is grote verliezer. Hij komt 50 seconden na Pogacar over de meet. .
      2. Pogacar wint voor Yates na onderling duel op de flanken van Jebel Hafeet! . 13 uur 22.
      3. 13 uur 21. Aanval Pogacar. Pogacar zet stevig aan op 400 meter van het einde, kan Yates de Sloveen nog revancheren? .
      4. Pogacar vs. Yates. Pogacar en Yates nemen 40 seconden op Almeida, Vanhoucke en Neilson. De twee titanen maken zich op voor de sprint . 13 uur 19.
      5. 13 uur 17. Opnieuw een aanval van Yates: Pogacar plooit zich dubbel, maar komt terug op het wiel. .
      6. 13 uur 15. Sterke Harm Vanhoucke. Onze landgenoot Harm Vanhoucke gaat nog steeds goed mee met de achtervolgers. De jonge Belg toont knap zijn klimcapaciteiten en gaat goed mee met Almeida. .
      7. 13 uur 13. Aanval Yates. Yates jaagt het tempo de hoogte in, Kuss haakt af. Opnieuw een strijd tussen Yates en Pogacar. .
      8. 13 uur 11. Pogacar, Yates en Kuss slaan een gaatje. Een kopgroep met Pogacar, Yates en Sepp Kuss strijden vooraan voor de overwinning. Yates en Pogacar maken de beste indruk .
      9. 13 uur 09. Harm Vanhoucke schuift mee, Almeida krijgt het moeilijk. Onze jonge landgenoot Harm Vanhoucke klimt goed mee. Joao Almeida bengelt achteraan in de kopgroep. .
      10. 13 uur 07. Froome raakt achterop. De voormalig Tour-winnaar Chris Froome moet afhaken op 6 kilometer van het einde. De Ineos-Grenadiers tonen hun sterkte en dunnen eigenhandig het peloton uit. .
      11. 13 uur 05. Valverde en Lutsenko moeten passen door het strakke tempo van UAE Team Emirates. .
      12. 13 uur 05. Gallopin wordt ingelopen en wisselt prompt van fiets. .
      13. Jebel Hafeet. De renners beginnen aan de slotbeklimming van de rit. Het team van Pogacar maakt jacht op Gallopin. De eerste slachtoffers in het peloton vallen af. . 13 uur .
      14. 12 uur 56. De Gendt houdt het voor bekeken. Tony Gallopin zet nog even door, Thomas De Gendt wordt ingelopen door het peloton. .
      15. 12 uur 44. Aan de voet van de col. Door de waaierrit van vorige zondag zijn de kaarten anders geschud dit jaar. De afstanden in het klassement zijn groot. Veel klimmers zullen ruimte krijgen bij een eventuele aanval omdat ze geen gevaar vormen voor het algemene klassement. Dit zal voor een interessante dynamiek zorgen in het slot van de wedstrijd. Over 5 kilometer beginnen de renners aan de laatste beklimming. Wie zal als eerste het hazenpad kiezen? .

      Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
      -
      ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
      1/>/>Madinat Zayed - Al Mirfa176 kmvan der Poelvan der Poel
      2/>Al Hudayriat Island - Al Hudayriat Island13 kmGannaPogacar
      3/>/>Al Ain - Jebel Hafeet166 kmPogacarPogacar
      4/>/>Al Marjan Island - Al Marjan Island204 kmBennettPogacar
      5/>/>Fujairah - Jebel Jais170 kmVingegaardPogacar
      6/>/>Dubai - Dubai165 kmBennettPogacar
      7/>/>Yas Island - Abu Dhabi147 kmEwanPogacar