Wereldkampioen Ganna is ongenaakbaar in tijdrit, Pogacar nieuwe leider in UAE Tour

  Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten: Rit 2einde
  27 °Cindividuele tijdrit
  VertrekAl Hudayriat Island - AankomstAl Hudayriat Island -
  Afstand13 km
  013

   De tijdrit in de Ronde van de Emiraten was zoals verwacht een kolfje naar de hand van wereldkampioen Filippo Ganna (Ineos-Grenadiers). Tourwinnaar Tadej Pogacar eindigde 4e en neemt de leiderstrui over van de niet-gestarte Mathieu van der Poel.

   De 2e etappe in de UAE tour begon met een donderslag bij heldere hemel toen het nieuws bekend werd gemaakt dat de ploeg van leider Mathieu van der Poel niet van start ging door een positief coronageval in de entourage van Alpecin-Fenix.

    

   Desondanks moest er gekoerst worden. De biljartvlakke tijdrit van 13 km klonk als muziek in de oren van de hardrijders. 

    

   Op een eerste richttijd was het niet lang wachten: tijdritspecialist Mikkel Bjerg startte als 3e en zette meteen de toon. Na een klein kwartiertje bolde hij over de finish. 

    

   Maar lang bleef de tijd van de jonge Deen niet op de tabellen staan. De Zwitser Stefan Bissegger trapte een kanontijd bij elkaar en reed nog eens 7 seconden sneller dan Bjerg. 

    

   De tijd van Bissegger zou nog een hele poos onaangeroerd blijven tot de wereldkampioen tegen de klok, Filippo Ganna, zich ermee kwam bemoeien. Hij maakte er meteen korte metten mee en verpulverde de chrono van Bissegger. Ganna reed gemiddeld bijna 1 km/u sneller dan de 22-jarige Zwitser van EF Education-Nippo.

   Pogacar is de beste van de klassementsmannen

   In de strijd voor het algemeen klassement moesten de namen van Adam Yates, Tadej Pogacar en Joao Almeida in de gaten worden gehouden.


   Yates zette een eerste richttijd neer voor de klassementsmannen, maar Pogacar etaleerde nog maar eens zijn hardrijdkunsten. Hij dook meer dan een halve minuut onder de tijd van de Brit en werd 4e.


   Ook Joao Almeida reed een uitstekende tijdrit en moest slechts 6 seconden inboeten op de tijd van Pogacar die morgen de rode leiderstrui mag aantrekken.


   Niemand kwam nog in de buurt van Filippo Ganna, die zijn status van keizer van de tijdrit nog maar eens in de verf zet.

   Filippo Ganna: "Ik hoop deze vorm te kunnen doortrekken naar de rest van het seizoen"

   "Het is nooit gemakkelijk om te winnen, maar mijn lichaam voelde goed. Ik ben heel tevreden met mijn prestatie. Dit is een fantastisch resultaat voor mij en voor het team", vertelt de wereldkampioen na de finish.

    

   "Ik hoop dat ik deze vorm kan doortrekken naar de volgende wedstrijden zoals Tirreno-Adriatico.”

    

   Ganna haalde op het einde van de tijdrit ei zo na zijn landgenoot Vincenzo Nibali nog in: "Hij is een groot kampioen. Het feit dat hij net voor mij startte, stimuleerde mij om harder te rijden. Aan de aankomst probeerde ik hem nog bij te benen, maar hij had nog net genoeg voorsprong."

    

   De etappe werd even ontsierd door een bizarre valpartij van Tiberi:

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 13 uur 27 match afgelopen
   2. 13 uur 25. David Dekker kon een dagje genieten van zijn leiderstrui, maar mag hem nu doorgeven aan Tadej Pocagar die de nieuwe leider wordt in deze UAE Tour. .
   3. 13 uur 25. Morkov, die 2e stond in het klassement, rijdt een tijd die in de buik van het dagklassement thuishoort. Alleen David Dekker zit nu nog op de fiets. .
   4. 13 uur 21. Almeida in het spoor van Pogacar. Joao Almeida moet niet veel onderdoen voor Pogacar en maakt zelfs nog wat tijd goed in het 2e deel van de tijdrit. Hij verliest slechts 6 seconden op de Sloveen. .
   5. 13 uur 16. Pogacar net naast het podium. Tadej Pogacar strandt op een 4e plaats op 24 seconden van Ganna, maar hij pakt wel een serieuze optie op de leiderstrui en eindoverwinning (?), want hij zet Adam Yates al op meer dan een halve minuut! .
   6. 13 uur 16. Almeida 8 seconden trager! Joao Almeida moet aan het eerste tussenpunt al 8 seconden inleveren op Pogacar. Weg leiderstrui? .
   7. Pogacar goed onderweg! Tadej Pogacar doet zijn tijdrijderscapaciteiten alle eer aan en komt op het eerste tussenpunt op een 3e plek door. Hij doet slechts 11 seconden trager dan Ganna. Wat doet Almeida? . 13 uur 13.
   8. 13 uur 10. Met David Dekker is iedereen van start gegaan. Er zitten nu nog een achttal renners op het parcours. .
   9. 13 uur 10. De dagzege lijkt zo goed als zeker weg, maar voor het klassement is het nog razendspannend. Almeida en Pogacar strijden om de rode leiderstrui en staan slechts op 1 seconde van elkaar. .
   10. 13 uur 06. Jos van Emden blijft onder de verwachtingen en eindigt pas 13e. Hij moet 46 seconden inleveren op Ganna. .
   11. 13 uur 03. Tadej Pogacar vertrekt. De jongste Tourwinnaar begint aan zijn 13 kilometer lange wedstrijd. Hij is een van de topfavorieten voor het algemeen klassement. Zijn uitdager, Joao Almeida gaat 2 minuten later van start.  .
   12. 13 uur 03. Ganna op 1? Ganna op 1! Filippo Ganna duikt met marge onder de tijd van Bisseger. Hij rijdt 14 seconden sneller dan de Zwitser, wat een fenomeen! .
   13. 12 uur 59. Ganna heeft Nibali bijna te pakken! Wat een machtsontplooiing van de wereldkampioen. .
   14. 12 uur 59. Ook Vincenzo Nibali is bijna binnen. De Italiaan kwam op het eerste tussenpunt dicht bij de tijd van die andere klassementsman: Adam Yates. .
   15. Ganna duikt onder tijd Bissegger. Op het eerste tussenpunt duikt Filippo Ganna 7 seconden onder de tijd van Bissegger.  . 12 uur 54.
   16. 12 uur 53. Ook Jos Van Emden bolt van het startpodium. Alleen de top 10 in het algemeen klassement moet nu nog op de fiets kruipen. .
   17. 12 uur 48. Daar staat de wereldkampioen! Filippo Ganna glundert in zijn regenboogtrui en gaat van start. Dit is een parcours op zijn lijf geschreven, waar komt hij uit? .
   18. Valpartij net aan de aankomst! Antionio Tiberi proeft even van het afvalt van de Verenigde Arabische Emiraten. Enkele meters voor de aankomst maakt zijn fiets een rare zwieper en valt de jonge Italiaan over de finish. Bizar! . 12 uur 47.
   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Madinat Zayed - Al Mirfa176 kmvan der Poelvan der Poel
   2/>Al Hudayriat Island - Al Hudayriat Island13 kmGannaPogacar
   3/>/>Al Ain - Jebel Hafeet166 kmPogacarPogacar
   4/>/>Al Marjan Island - Al Marjan Island204 kmBennettPogacar
   5/>/>Fujairah - Jebel Jais170 kmVingegaardPogacar
   6/>/>Dubai - Dubai165 kmBennettPogacar
   7/>/>Yas Island - Abu Dhabi147 kmEwanPogacar