VIDEO: Indrukwekkende Mathieu van der Poel vliegt naar de zege in UAE-opener mét waaiers

  UAE Tour: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 176 km
  location 9:33: Madinat Zayed - 13:19: Al Mirfa
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  0306090120150176

   Mathieu van der Poel heeft niet lang gewacht om zijn eerste wegzege van het seizoen te pakken. De alleskunner van Alpecin-Fenix was bij zijn eerste uitje meteen de snelste in een sprint in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten (UAE Tour). De rit door de woestijn werd gekleurd door waaiers vanaf de start.

   Waaiers vanaf de eerste minuut

   Meteen na het neerdalen van de vlag werd het spel met de wind al een eerste keer gespeeld. Het peloton spatte in verschillende stukken uiteen onder beukwerk van Ineos Grenadiers en Deceuninck-Quick Step. Ook Nederlands kampioen Mathieu van der Poel deed zijn duit in het zakje.


   Erg lang duurde het eerste windfeestje niet. Iedereen kwam opnieuw aansluiten, maar de nervositeit bleef voelbaar. Na elke bocht was het herpositioneren geblazen en achterin stond de deur telkens open.


   Vlak na de eerste tussensprint van de dag, op iets meer dan 110 kilometer van het einde, schudde Deceuninck-Quick Step een tweede keer aan de boom. Het peloton scheurde opnieuw in verschillende stukken uiteen.


   Van der Poel was opnieuw mee, net als Fernando Gaviria, Tadej Pogacar, Adam Yates en Elia Viviani. Ook de jonge David Dekker, zoon van ex-prof Erik, draaide voorin goed mee in zijn debuut in de WorldTour. 

    

   Het verschil met de grote groep liep snel op tot anderhalve minuut, dan al was duidelijk dat de winnaar voorin zat.

   Van der Poel vliegt weg in de laatste rechte lijn

   In de slotfase probeerden de renners van Deceuninck-Quick Step elk om de beurt hun overtal uit te spelen. Mattia Cattaneo leek de demonstratie van de blauwe brigade  af te ronden, maar werd vlak voor de laatste kilometer gegrepen door Gaviria.

    

   De Colombiaan verspeelde daar zijn sprint en kwam er in de laatste rechte lijn niet meer aan te pas. Van der Poel werd perfect in positie gebracht door Gianni Vermeersch, wachtte uitstekend op zijn moment en maakte het daarna machtig af in de laatste rechte lijn.

    

   Dekker werd uiteindelijk knap tweede, Michael Mørkøv, bij gebrek aan Sam Bennett de sprinter bij Deceuninck-Quick Step, derde.

    

   Tadej Pogacar werd 6e in de sprint van het elitegroepje en pakte drie seconden op Joao Almeida, de winnaar van de twee tussensprints, die een gaatje moest laten. 

    

   De strijd om de eindzege lijkt er één te zullen worden tussen het drietal Pogacar-Almeida-Yates, alle andere klassementsmannen kwamen vandaag op meer dan 5 minuten binnen.

   De machtige sprint van Van der Poel:

   Ritwinnaar én leider Van der Poel: "Ik heb mijn veldritvorm meegenomen naar de woestijn"

   Mathieu van der Poel heeft dus niet lang moeten wachten op zijn eerste zege van het wegseizoen.  De Nederlander is meteen ook de eerste leider in de UAE Tour.  "Het is een heel zware race geweest", zei de kopman van Alpecin-Fenix weinig verrassend in het flashinterview.

    

   "Ik had heel goede benen vanaf de start en na de tussensprint kon ik meegaan met de grote kopgroep. Ik wist dat ik het kon afmaken, maar ik had het niet echt verwacht. Het is uiteraard heel leuk om aan het wegseizoen met een overwinning te beginnen."

    

   "Nogmaals: ik had het echt niet verwacht. Na het WK veldrijden in Oostende heb ik vooral gerust. Na één week training met het team ben ik naar hier gekomen. Ik heb mijn veldritvorm blijkbaar meegenomen naar de woestijn."

   Van der Poel na zege in UAE Tour: "Heel onverwacht, voor mij ook"

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 13 uur 20. In de herhaling is duidelijk te zien dat Van der Poel veel sneller is dan de rest. Dekker komt aardig in de buurt van zijn landgenoot, maar het verschil is toch nog meer dan een volledige fiets. .
   2. 13 uur 20 match afgelopen
   3. 13 uur 18. Almeida gaat naar de kop met Mørkøv in zijn wiel. Gaviria en Cattaneo zijn eraan voor de moeite. .
   4. Laatste km. Vanbilsen moet alles uit de kast halen voor zijn kopman Viviani. Nog 1 kilometer. . 13 uur 17.
   5. 13 uur 17. Gaviria wil niet wachten op de sprint en dicht het gaatje op Cattaneo met een indrukwekkende inspanning. .
   6. 13 uur 16. Cattaneo schat een rondpunt een beetje verkeerd in. Zijn voorsprong smelt wat weg: 9 seconden. .
   7. 13 uur 14. De voorsprong van Cattaneo wordt groter: 13 seconden. .
   8. 13 uur 14. Pogacar, Vanbilsen, Harper, Dekker en Vermeersch proberen een achtervolging op te zetten, maar dat lukt niet. De mannen van Deceuninck leggen de boel weer stil. .
   9. 13 uur 13. Mattia Cattaneo moet alles uit de kast halen om een kleine kloof te behouden. Houdt de Italiaan dit 5 kilometer vol? .
   10. 13 uur 12. Deceuninck-Quick Step blijft de boel torpederen, nu is het Cattaneo die alleen gaat. Hij heeft meteen een gaatje. .
   11. 13 uur 11. Masnada is de volgende man van Deceuninck die het probeert, opnieuw gaat Vermeersch vlot mee. .
   12. 13 uur 10. De samenwerking is nu helemaal zoek in de kopgroep. Wie is de volgende die het probeert? .
   13. 13 uur 09. Bjerg en Pogacar doen er voor Gaviria alles aan om het gat me de vier koplopers opnieuw te dichten.  Vanbilsen (voor Viviani) en Vermeersch (voor Van der Poel) nemen niet over. .
   14. 13 uur 08. Aanval Almeida. Almeida is niet tevreden met de zes bonificatieseconden, de Portugees wil meer. Hij valt aan met nog 9 kilometer te gaan, Powless, Vermeersch en Vanbilsen gaan mee. .
   15. 13 uur 07. Hermans blijft 30 seconden voor de achtervolgende groep uit rijden. Zijn achterstand wordt groter: 4'22". .
   16. 13 uur 04. Mathieu van der Poel blijft zijn kopbeurten netjes afwerken. Een paar posities verderop zien we Michael Mørkøv toch al wat renners laten passeren. Gaat de ervaren Deen de sprint doen voor Deceuninck-Quick Step? .
   17. 13 uur 02. Sprinten? Is er nog iemand van plan om aan te vallen in de slotfase van de rit of gaan we naar een sprint? .
   18. 12 uur 57. Wanhoopspoging van Hermans. Voor Ben Hermans gaat het in de tweede groep niet snel genoeg. De Belg van Israël Start-Up Nation rijdt 30 seconden weg, maar waar naartoe? .
   19. 12 uur 55. De renners komen nog een keertje over de finishlijn. Nog 18,7 kilometer op de teller. Het is al een tijd duidelijk dat de winnaar voorin zit. .
   UAE Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdMadinat Zayed - Al Mirfa176 kmvan der Poelvan der Poel
   2individuele tijdritAl Hudayriat Island - Al Hudayriat Island13 kmGannaPogacar
   3wegwedstrijdAl Ain - Jebel Hafeet166 kmPogacarPogacar
   4wegwedstrijdAl Marjan Island - Al Marjan Island204 kmBennettPogacar
   5wegwedstrijdFujairah - Jebel Jais170 kmVingegaardPogacar
   6wegwedstrijdDubai - Dubai165 kmBennettPogacar
   7wegwedstrijdYas Island - Abu Dhabi147 kmEwanPogacar