Geen koers in Parijs-Nice: organisatie schrapt rit door rukwinden (130 km/u) en omgewaaide bomen

  Parijs - Nice: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 79.6 km
  location 14:42: Montauroux - 16:39: La Colle-sur-Loup
  startfinish
  01020304050607079.6

   Met de vele steile muurtjes moest de 6e etappe in Parijs-Nice voor spektakel zorgen. Maar door felle rukwinden (tot 130 km/u) zag de organisatie zich gedwongen om de etappe te annuleren. "Uit veiligheid voor de renners."

   Omgewaaide bomen en windstoten tot 130 km/u. Moeder Natuur had niet veel zin in de 6e rit van Parijs-Nice.

    

   Eerst werd de etappe van 197 kilometer ingekort tot 80 kilometer. Dat betekende dat we een koers van 2,5 uur zouden krijgen met daarin 3 steile puistjes.

    

   Maar de storm nam niet af in kracht en daardoor ging organisator ASO over tot een volledige afgelasting van de etappe.

    

   "We hebben verschillende opties bestudeerd om het parcours te wijzigen en we hoopten dat het beter weer zou worden in de namiddag", klinkt het.

    

   Maar de gebeden werden niet verhoord. "Door de uitzonderlijk sterke wind kunnen we de veiligheid van de renners niet waarborgen. Daardoor was de afgelasting onvermijdelijk."

   We hebben verschillende opties bestudeerd om het parcours te wijzigen en we hoopten dat het beter weer zou worden.

   ASO, organisator van Parijs-Nice

   Morgen wordt de sportieve strijd hervat met een aankomst bergop op de Col de la Couillole (15,7 km en 7,1% gemiddeld). Zondag wacht het slotakkoord over de Col d'Eze.

    

   Gele trui Tadej Pogacar verdedigt een voorsprong van 6 seconden op zijn eerste belager David Gaudu. Tour-winnaar Jonas Vingegaard moet 46 seconden goedmaken op zijn Sloveense rivaal.

   Een omgewaaide boom verspert de weg.

   Fase per fase

   1. 12 uur 57. Door de uitzonderlijk sterke wind waren al bomen omgewaaid. Daardoor was de afgelasting van de etappe onvermijdelijk. Organisator ASO.
   2. 12 uur 55. 6e etappe is volledig afgelast. Door de stormachtige weersomstandigheden heeft organisator ASO de volledige etappe geschrapt. "Door de uitzonderlijk sterke wind waren al meerdere bomen omgewaaid in de regio", klinkt het. "We hebben verschillende opties bestudeerd om het parcours te wijzigen. En we hoopten ook dat het weer zou verbeteren." Maar de wind bleef hard blazen. "Daardoor konden we de veiligheid van de renners niet verzekeren. De afgelasting van de etappe was onvermijdelijk." .
   3. 12 uur 05. De ingekorte rit wordt een stuk explosiever, dat wordt interessant. Ik ben fan van korte etappes. Gele trui Tadej Pogacar.
   4. 11 uur 49. Helemaal geen koers in Parijs-Nice? De felle rukwinden blijven de organisatie van Parijs-Nice angst inboezemen. De etappe is al ingekort tot 80 km en nu dreigt zelfs een volledige schrapping van de 6e rit. Om 13 uur nemen de bevoegde instanties een beslissing. .
   5. 11 uur 37. Klaar voor de geneutraliseerde start. Voordat de renners de ploegbussen inkruipen, moeten ze toch nog enkele kilometers afwerken van het geschrapte parcours. Met een officieus startschot. "Zodat de toeschouwers de renners toch nog kunnen bewonderen in de eerste kilometers", klinkt het. Daardoor neemt gele trui Pogacar plaats op de eerste startrij, geflankeerd door de andere truidragers. .
   6. 11 uur 17. Wat blijft er over van de 6e etappe? Officieel begint de etappe op 80 kilometer van de streep. Van de 5 hellingen blijven er nog 3 steile pukkels over. Op de top van het laatste puistje is het nog 21 kilometer vlammen naar de finish. .
   7. 11 uur . Rit ingekort tot 79 km door rukwinden. Ook in Parijs-Nice heeft de wind voor een parcourswijziging gezorgd. De etappe van 197 km wordt ingekort tot 80 km, het officiële startschot wordt tussen 14 en 15 uur gegeven. .
   8. 10 uur 39. Waaiergevaar en felle rukwinden. De wind kan vandaag een sleutelrol spelen in de Koers naar de Zon. Er zijn rukwinden aangekondigd tot 100 kilometer per uur, daardoor geldt code oranje in het departement (Alpes-Maritimes) dat de renners vandaag aandoen. Bovendien blaast de wind gunstig voor waaiers. Pogacar en Vingegaard zullen dus de hele dag bij de les moeten zijn. .
   9. Tweevoudig eindwinnaar blijft in het hotel. Zoek niet meer naar Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe) in Parijs-Nice. De 29-jarige Duitser heeft last van een verkoudheid en gaat niet meer van start in de koers die hij 2 en 3 jaar geleden op zijn erelijst schreef. Over 2 weken wil Schachmann fit aan de start staan van zijn eerste klassieker: de E3 Saxo Bank Classic in Harelbeke. Ook de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik staan op zijn programma. . 10 uur 38.
   10. 10 uur 34. Steile pukkeltjes. Van bij de start is het meteen klimmen geblazen in de 6e etappe van Parijs-Nice. Daarna wachten 5 pukkeltjes met stijgingspercentages tot 20 procent. De top van het laatste puistje ligt op 21 km van de streep. .
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLa Verrière - La Verrière169,4 kmMerlierMerlier
   2wegwedstrijdBazainville - Fontainebleau163,7 kmPedersenPedersen
   3ploegentijdritDampierre-en-Burly - Dampierre-en-Burly32,2 kmTJVCort
   4wegwedstrijdSaint-Amand-Montrond - La Loge des Gardes164,7 kmPogacarPogacar
   5wegwedstrijdSaint-Symphorien-sur-Coise - Saint-Paul-Trois-Châteaux212,4 kmKooijPogacar
   6wegwedstrijdMontauroux - La Colle-sur-Loup79,6 km
   7wegwedstrijdNice - Col de la Couillole142,8 kmPogacarPogacar
   8wegwedstrijdNice - Nice117,2 kmPogacarPogacar