Sterke Olav Kooij bezorgt Jumbo-Visma nieuw succes in Parijs-Nice

  Parijs - Nice: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  14°Cdistance 212.4 km
  location 11:32: Saint-Symphorien-sur-Coise - 16:53: Saint-Paul-Trois-Châteaux
  trophy Olav Kooij
  einde
  startfinish
  0306090120150180212.4

   Jumbo-Visma heeft opnieuw raak geschoten. Dit keer was het sprinter Olav Kooij die met de bloemen ging lopen. De 21-jarige Nederlander was de snelste man in de 5e etappe in Parijs-Nice. Tim Merlier werd 3e. Arnaud De Lie sprintte niet mee voor de prijzen. In het algemeen klassement blijft Tadej Pogacar leider na een rustig dagje.

   De 5e rit van Parijs-Nice in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Na eerder al een 2e en 4e plaats in deze Parijs-Nice is het nu wel raak voor Olav Kooij. De 21-jarige Nederlander pakt de 2e ritzege van Jumbo-Visma na 5 dagen Parijs-Nice.
    
   • Het klassement: David Gaudu pakte aan de enige tussensprint van de dag 4 seconden terug op Tadej Pogacar. De Fransman geeft zich niet zomaar gewonnen. 
    
   • Morgen: De sprinters zijn uitgespeeld voor deze week. Morgen belooft een rit voor de punchers te worden, met enkele venijnige muurtjes in de finale. 

   Kooij geeft Jumbo-Visma weer reden tot juichen in Parijs-Nice

   Ze hadden gisteren ongetwijfeld meer verwacht van de eerste aankomst bergop bij Jumbo-Visma. 

    

   Jonas Vingegaard zakte er verrassend doorheen, de eindzege in deze Parijs-Nice zal zo een moeilijke opgave worden. Toch ietwat beteurde gezichten dus bij de Nederlandse formatie: zij hadden op meer gehoopt.

    

   Na een erg gezapige etappe van meer dan 200 kilometer volgden 5 razendsnelle laatste kilometers. Alle sprinters waren van de partij voor hun laatste kans deze week, een klimmetje op 30 kilometer van het einde was niet lastig genoeg om voor schade te zorgen.

    

   Mads Pedersen ging vol vertrouwen zijn sprint van relatief ver aan met in zijn wiel Olav Kooij. De Nederlander kwam er nog over en bezorgt Jumbo-Visma een nieuwe zegeruiker in Parijs-Nice, na eerder al de ploegentijdrit.

    

   Zo hebben de geelhemden toch weer wat om zich aan op te trekken op Franse bodem. Arnaud De Lie en Tim Merlier kwamen niet echt in het stuk voor in de laatste kilometers, al werd die laatste wel nog 3e. 

   Reacties na de 5e rit van Parijs-Nice:

   Olav Kooij was in de wolken met zijn 2e zege in de World Tour. "Dit is al de knapste sprint die ik won", zo zei de Nederlander na de rit. 

    

   Het was een chaotische laatste kilometer na een rustige etappe. "Op een kilometer van de streep zat ik nog ver, maar nam een goede keuze door de rechterkant van de rotonde te nemen. Een mooie revanche voor etappe 2, want enkel de overwinningen tellen."

   Het was al bij al een rustige dag in de gele trui voor Tadej Pogacar. Wat denkt hij van de komende 3 dagen? 

    

   "De laatste rit is zowat mijn trainingsrondje. Morgen ken ik minder en wordt een stressvolle dag. Er kunnen heel wat verrassingen opduiken."

    

   Vandaag liet de Sloveen zich opnieuw zien bij de tussensprint. "Ik voelde dat heel wat renners ervoor wilden gaan, want het ging over 6 seconden bonus."

    

   "Ik maakte een foutje en raakte ingesloten aan de rechterkant, dus moest ik blij zijn met 2 seconden. Dat is zo slecht nog niet."

   Uitslag Rit 5Uitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Olav KooijTJV5:19:54
   2Mads PedersenTFS+0
   3Tim MerlierSOQ+0
   4Matteo TrentinUAD+0
   5Max KanterMOV+0
   6Bryan CoquardCOF+0
   7Sam BennettBOH+0
   8Arne MaritICW+0
   9Hugo PageICW+0
   10Cees BolAST+0

   Fase per fase

   1. 16 uur 55. Olav Kooij zegeviert in de sprint in Parijs-Nice.

    Olav Kooij zegeviert in de sprint in Parijs-Nice

   2. 16 uur 54. Tim Merlier en Arnaud De Lie kwamen niet echt in het stuk voor. Ze moeten beiden van te ver komen. Merlier wordt nog wel derde.  .
   3. 16 uur 53 match afgelopen
   4. 16 uur 52. Kooij wint! . De Nederlander komt vanuit het wiel van Pedersen en remonteert de Deen nog.  .
   5. 16 uur 52. Pedersen gaat van ver aan. .
   6. 16 uur 52. Swift valt nog aan en maakt gebruik van die verwarring. Het peloton haalt hem weer bij.  .
   7. Laatste km. Een rotonde net bij het ingaan van de laatste kilometer schrikt het peloton op. Dat gaat maar net goed. . 16 uur 51.
   8. 16 uur 51. De Lie heeft nu toch wat ploegmakkers gevonden voor de laatste kilometer.  .
   9. 16 uur 51. Nog 2 kilometer. DSM en Soudal-Quick Step rijden helemaal vooraan en jagen het tempo serieus de hoogte in.  .
   10. 16 uur 50. Mads Pedersen heeft ook een treintje op de rails gezet. De Lie kiest zijn spoor.  .
   11. 16 uur 49. Uno-X is in groten getale aanwezig in dienst van Alexander Kristoff. De Lie moet het zonder ploegmakkers doen.  .
   12. 16 uur 49. De sprint voor de sprint kan beginnen. Soudal-Quick Step komt naar voor met Tim Declercq op kop.  .
   13. 16 uur 48. Nog 5 kilometer. De weg loopt in lichtjes dalende lijn, waardoor het peloton wel een snelheid van 60 per uur haalt zonder echt te vlammen.  .
   14. 16 uur 46. De rust is alweer terug gekeerd in het peloton. Fenomenaal. José De Cauwer.
   15. 16 uur 46. Strijdlust voor Dujardin. Een logische winnaar van de prijs voor de strijdlust. Sandy Dujardin (TotalEnergies) reed het grootste deel van de etappe alleen voor het peloton uit.  .
   16. 16 uur 45. Is daar dan die versnelling in het peloton? Steeds meer renners beginnen op de trappers te staan.  .
   17. 16 uur 43. Dezelfde 6 ploegen als enkele minuten geleden leiden het peloton in de laatste 10 kilometer. Al steekt Trek-Segafredo zijn neus nu toch ook eens aan het venster.  .
   18. 16 uur 42. Nog 10 kilometer. Het is stilaan de vraag wanneer het peloton het gaspedaal eens in zal duwen.  .
   19. 16 uur 39. Voor het eerst in deze etappe rijden de renners niet meer lange tijd in zuidelijke richting. De finale verloopt in westelijke richting, naar Saint-Paul-Trois-Châteaux. .
   20. 16 uur 37. Alpecin-Deceuninck, Soudal-Quick Step, UAE Emirates, Groupama-FDJ, Jayco AlUla en Jumbo-Visma. Zij bezetten de eerste rijen van het peloton. Een mix van klassementsrenners en sprinters dus. Het blijft een erg rustige aanloop naar de massasprint. "Zelden gezien", zegt Renaat Schotte erover.  .