Ga naar de inhoud

Primoz Roglic neemt stevige optie op eindzege in Parijs-Nice met winst op Col de Turini

Parijs - Nice
Wegwedstrijd
14 °C
155.2 km
10:42 Nice - 14:45 Col de Turini
Primož Roglic
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 155.2

  Primoz Roglic heeft de koninginnenrit in Parijs-Nice naar zijn hand gezet. De Sloveen van Jumbo-Visma reageerde op de zware Col de Turini op alles wat bewoog en maakte het in een elitegroepje machtig af in de sprint. Hij verstevigt zo zijn leidersplaats. Morgen wacht de slotrit naar Nice.

  Rit 7 van Parijs-Nice in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Primoz Roglic blaakte deze ochtend van vertrouwen en loste op de zware Col de Turini (15km aan 7,2%) de verwachtingen helemaal in. De Sloveen bespeelde handig zijn medefavorieten en maakte het finaal machtig af in de sprint. Een eerste eindzege in de Koers naar de Zon komt nu wel heel dichtbij.
   
  • Opgaves: De lijn van de voorbije dagen werd vandaag onverstoord verder gezet, met opnieuw handenvol opgaves. Wij zijn de tel al even kwijt, maar één ding is zeker: er zal morgen een minipeloton aankomen in Nice.
   
  • Morgen: De traditionele slotrit naar Nice lijkt voor deze dominante Roglic hooguit een formaliteit. Of komt de Sloveen zichzelf nog tegen op de lastige wegen richting de Côte d'Azur?

  De Gendt kan vroege vlucht niet verzilveren, Roglic geeft gele trui extra glans

  Na het opwarmingswerk tijdens de werkweek was in Parijs-Nice het zware labeur pas voor het weekend voorzien. De koninginnenetappe van zaterdag schotelde met de zware Col de Turini de "eerste echte col van het wielerseizoen voor", dixit onze commentatoren eerder deze week.


  Een grote groep met onder andere Thomas De Gendt en David Gaudu probeerde het van ver, maar de klassementsmannen waren hongerig en wilden de ritzege niet mislopen. Quasi alles viel samen aan de voet van slotklim, het spierballengerol tussen de favorieten kon beginnen.


  Adam Yates was de eerste die het vuur aan de lont stak, maar een gele Primoz Roglic ontmantelde al snel het gevaar. Niet veel later kon de Sloveen zich niet meer bedwingen en rammelde hij zelf aan de boom.


  Martínez kon als enige volgen, een weerbarstige Quintana en Simon Yates kwamen ook nog aansluiten. Onder de vod wisten de drie metgezellen al hoe laat het was toen Roglic zich liet uitzakken. Met een perfect getimede sprint verzilverde hij zijn dominantie. 

  Roglic: "Morgen wordt het de beslissende dag"

  "Het was een zware dag", reageerde Roglic achteraf. "Vanaf de start werd er hard gereden. Maar ik had goede benen vandaag. Ik kon de andere favorieten volgen en het afmaken in de sprint."

   

  "Het is leuk om te winnen op een lokale klim. Mijn 61e overwinning al? Dat komt niet uit het niets. Er gingen veel opofferingen en trainingen aan vooraf. Als je het dan kan afwerken, is het een geweldig gevoel."


  "Morgen zal de beslissende dag worden", ging hij verder. "Het weer zal niet goed zijn en het parcours wordt heel veeleisend. Ik ken de nieuwe beklimming van de Col d'Èze, het zal pijn doen met die heel steile kilometer."

  Vansevenant (15e): "De klim was 3 km te lang, opeens was het op"

  Rituitslag Rit 7
  naamresultaatploeg
  1
  Primož Roglic
  4:02:47
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Daniel Martínez
  +0
  INEOS GrenadiersIGD
  3
  Simon Yates
  +2
  Team BikeExchange - JaycoBEX
  4
  Nairo Quintana
  +9
  Team Arkéa - SamsicARK
  5
  João Almeida
  +11
  UAE Team EmiratesUAD
  6
  Brandon McNulty
  +25
  UAE Team EmiratesUAD
  7
  Jack Haig
  +27
  Bahrain VictoriousTBV
  8
  Adam Yates
  +29
  INEOS GrenadiersIGD
  9
  Guillaume Martin
  +44
  CofidisCOF
  10
  Wout Poels
  +56
  Bahrain VictoriousTBV
  naamresultaatploeg
  1
  Primož Roglic
  26:26:11
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Simon Yates
  +47
  Team BikeExchange - JaycoBEX
  3
  Daniel Martínez
  +1:00
  INEOS GrenadiersIGD
  4
  Adam Yates
  +1:50
  INEOS GrenadiersIGD
  5
  Nairo Quintana
  +2:04
  Team Arkéa - SamsicARK
  6
  Jack Haig
  +2:12
  Bahrain VictoriousTBV
  7
  Aleksandr Vlasov
  +2:22
  BORA - hansgroheBOH
  8
  Pierre Latour
  +2:56
  TotalEnergiesTEN
  9
  Ion Izagirre
  +3:13
  CofidisCOF
  10
  João Almeida
  +3:29
  UAE Team EmiratesUAD

  Fase per fase

  1. 14 uur 47. Mauri Vansevenant heeft in de finale toch nog wat tijd verloren en komt rond de vijftiende plek binnen op zo'n 2 minuten. .
  2. 14 uur 45. Gele Roglic zet heerschappij in de verf! Niemand heeft een verhaal tegen de versnelling van Roglic. Martínez sprint nog naar een tweede plaats, voor Yates, Quintana en Almeida. De verschillen zijn al bij al beperkt. .
  3. 14 uur 44. Roglic versnelt! Kan er nog iemand over? .
  4. 14 uur 43. De gele trui grijpt naar de lage beugels, poeft hij zo dadelijk weg? Ondertussen komt een sterke Almeida nog terug uit de achtergrond. .
  5. Laatste km. Maakt Roglic het af in de sprint of kan er nog iemand verrassen? . 14 uur 42.
  6. 14 uur 42. De laatste kilometer is aan 6 procent, dat is dus te doen met grotere versnelling. José De Cauwer.
  7. 14 uur 40. Een versnelling van Yates is er teveel aan voor Quintana, maar de Colombiaan kan al snel terug bijbenen omdat ze vooraan blijven aarzelen. .
  8. 14 uur 39. Roglic heeft geen zin in een surplace en versnelt nog eens, maar Quintana riposteert, met Yates en Martínez in zijn spoor. .
  9. 14 uur 38. Plots krijgen we een wapenstilstand. Renaat Schotte.
  10. 14 uur 37. Van 2 naar 4 leiders. Simon Yates en Quintana hebben het gat op het leidersduo gedicht. Met nog 2,5 kilometer van de meet kijken de vier musketiers plots naar mekaar. Op die manier zal er nog volk terugkomen uit de achtergrond. .
  11. 14 uur 34. Sterke Vansevenant. In de derde groep hangt een sterke Vansevenant er nog aan, net buiten de top tien. De jonge Belg van Quick Step-Alpha Vinyl doet voorlopig wat hij deze ochtend had aangekondigd: zich tonen tussen de grote jongens. .
  12. 14 uur 31. Martínez speculeert niet en geeft vol gas. Als het leidersduo goed ronddraait, dan wordt het moeilijk voor Simon Yates en Quintana, die volgen op een kleine tien seconden. .
  13. 14 uur 28. Roglic forceert het zelf! De gele trui heeft geen zin in dat nerveuze aanvalsspel en besluit om zelf iets te forceren. Met een dubbele versnelling schudt hij bijna iedereen van zich. Alleen Dani Martínez, titelverdediger op de Turini, kan volgen. .
  14. 14 uur 26. Ineos speelt het ploegenspel, want wanneer Roglic bij Adam Yates komt aansluiten, springt Martínez weg. Daarna is het de beurt aan Quintana. De grote namen vallen nu slag om slinger aan. .
  15. 14 uur 25. Adam Yates opent de debatten. Het tempo van Dennis ligt niet hoog genoeg voor Adam Yates, die als eerste de knuppel in het hoenderhok werpt. Roglic, Martínez en Quintana reageren, maar kijken dan even de kat uit de boom. Simon Yates maakt van de gelegenheid gebruik om aan te sluiten. .
  16. 14 uur 22. Rallyparadijs. Waar de kettingen vandaag ratelen, ronken jaarlijks in januari de motoren. De Col de Turini met haar vele haarspeldbochten is dan ook het vaste decor van de Rally van Monte Carlo. "Sebastien Loeb zal hier wellicht de snelste Strava-tijd hebben", grapt De Cauwer. .
  17. 14 uur 18. Rohan Dennis heeft zich op kop gezet in de groep der favorieten om alle ballast overboord te gooien. Zijn kopman Roglic volgt gezwind met het Ineos-duo Martínez-Yates en Quintana in zijn zog. .
  18. 14 uur 16. Eenmansploeg Houle. Ook Hugo Houle moet nu de rol lossen in het peloton. De eenmansploeg van Israel-PremierTech - al zijn ploegmaten gaven eerder deze week op - staat elfde in het klassement, maar zal na vandaag wegzakken in de stand. .
  Parijs - Nice
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  06/03Mantes-la-Ville - Mantes-la-Ville
  159,8 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  2
  07/03Auffargis - Orléans
  159,2 km
  Fabio Jakobsen
  Christophe Laporte
  3
  08/03Vierzon - Dun-le-Palestel
  190,8 km
  Mads Pedersen
  Christophe Laporte
  4
  09/03Domérat - Montluçon
  13,4 km
  Wout van Aert
  Wout van Aert
  5
  10/03Saint-Just-Saint-Rambert - Saint-Sauveur-de-Montagut
  188,8 km
  Brandon McNulty
  Primož Roglic
  6
  11/03Courthézon - Aubagne
  213,6 km
  Mathieu Burgaudeau
  Primož Roglic
  7
  12/03Nice - Col de Turini
  155,2 km
  Primož Roglic
  Primož Roglic
  8
  13/03Nice - Nice
  115,6 km
  Simon Yates
  Primož Roglic