Ga naar de inhoud

Jakobsen zoeft naar sprintzege tegen Van Aert in waaieretappe Parijs-Nice

Parijs - Nice
Wegwedstrijd
4 °C
159.2 km
12:22 Auffargis - 15:47 Orléans
Fabio Jakobsen
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 159.2

  Wout van Aert heeft zijn team Jumbo-Visma net geen tweede zege kunnen schenken in Parijs-Nice. Na de demonstratie van gisteren moest de Belgische kampioen alleen sprintkanon Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) voor zich dulden in een amusante waaierrit naar Orléans.

  Rit 2 van Parijs-Nice in een notendop

  • Winnaar van de dag: Als Fabio Jakobsen naar eigen zeggen nog "fietsles" kreeg van Jumbo-Visma in de 1e rit, dan gaf de Nederlander sprintles in rit 2. Van Aert maakte geen kans tegen de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne.

  • Verliezer van de dag: Heel wat klassementsrenners kregen klappen door de waaierstrijd. Titelverdediger Maximilian Schachmann, Joao Almeida, Neilson Powless en Bauke Mollema liepen averij op.

  • Morgen: Het peloton trekt richting het Centraal Massief en krijgt dus een heuvelachtiger parcours voorgeschoteld. Voor de sprinters wordt het een strijd om te overleven.

  Open velden tussen Auffargis en Orléans met een strakke oostenwind, het ideale scenario voor waaiers in Parijs-Nice. Het zorgde al snel voor nervositeit op de Franse wegen: Van Aert ging na 14 kilometer al tegen de vlakte en moest even alleen achtervolgen.

   

  Drie renners hadden geen zin in het gewriemel in het peloton: bollentrui Matthew Holmes (Lotto Soudal) kreeg het gezelschap van ploegmaat Philippe Gilbert en Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM). Samen sprokkelden ze een voorsprong van 6 minuten bij elkaar.

   

  Tot de wind na 60 kilometer op de linkerflank beukte. Na een valpartij van onder meer Matteo Trentin en Nils Eekhoff kwamen de eerste barsten in het peloton. Toen ook nog een grote groep met Mollema, McNulty, Girmay en Degenkolb tegen de vlakte ging, was het chaos troef. 

   

  Jumbo-Visma kon het gedrang ontwijken en voerde een nieuwe schifting door. De voorste waaier spatte uiteen in drie groepjes, de brigade van Quick Step-Alpha Vinyl hield stand.

  Jakobsen sprint vanuit troon

  Na Neuville-aux-Bois ging de wind weer wat liggen en smolten de voorste waaiers weer samen. Het stond in de sterren geschreven: een sprint viel niet te vermijden, ook al deed Stefan Bissegger nog twee pogingen om een ander scenario te schrijven.


  Met drie pionnen voor zijn neus zat Fabio Jakobsen in een zetel, maar toch probeerde Jumbo-Visma nog te verrassen. Leider Laporte lanceerde Wout van Aert nog, maar ook de Belgische kampioen moest het hoofd buigen voor de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne.

   

  Christophe Laporte, die als 3e op het podium mocht, blijft leider. Hij ziet ploegmaats Van Aert en Roglic nog steeds in zijn spoor in het algemene klassement.

  Jakobsen: "Kuurne was aperitief, dit is voorgerecht"

  "De eerste dagen in Parijs-Nice zijn waaiers en sprinten. Daarna volgen de bergen, dus ik moet het wel in de eerste dagen doen", zei Jakobsen. "We houden van waaiers en waren dan ook heel gemotiveerd."

   

  "De jongens van Jumbo-Visma waren weer heel sterk, het was niet gemakkelijk. Maar ik had nog drie man voor mij, dus ik ben blij dat ik het kon afmaken."

   

  "Yves (Lampaert, red) heeft de sprint geweldig aangetrokken, maar Florian (Sénéchal, red) wacht misschien iets te lang met zijn lead-out. Maar ik kan nog naar het wiel van Van Aert sprinten en het afmaken. Ik rijd graag een sprint licht bergop."

   

  De honger van Jakobsen is in elk geval nog niet gestild. Integendeel. "Als Kuurne-Brussel-Kuurne het aperitief was, dan is dit het voorgerecht", besloot de Nederlander.

  Rituitslag Rit 2
  naamresultaatploeg
  1
  Fabio Jakobsen
  3:22:54
  Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
  2
  Wout van Aert
  +0
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Christophe Laporte
  +0
  Jumbo - VismaTJV
  4
  Luka Mezgec
  +0
  Team BikeExchange - JaycoBEX
  5
  Mads Pedersen
  +0
  Trek - SegafredoTFS
  6
  Jasper Stuyven
  +0
  Trek - SegafredoTFS
  7
  Luca Mozzato
  +0
  B&B Hotels - KTMBBK
  8
  Sebastián Molano
  +0
  UAE Team EmiratesUAD
  9
  Oliver Naesen
  +0
  AG2R - Citroën TeamACT
  10
  Cees Bol
  +0
  Team DSMDSM
  naamresultaatploeg
  1
  Christophe Laporte
  7:11:15
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Wout van Aert
  +5
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Primož Roglic
  +11
  Jumbo - VismaTJV
  4
  Pierre Latour
  +36
  TotalEnergiesTEN
  5
  Zdenek Štybar
  +38
  Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
  6
  Mads Pedersen
  +39
  Trek - SegafredoTFS
  7
  Jasper Stuyven
  +39
  Trek - SegafredoTFS
  8
  Florian Sénéchal
  +39
  Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
  9
  Bryan Coquard
  +39
  CofidisCOF
  10
  Aleksandr Vlasov
  +39
  BORA - hansgroheBOH

  Fase per fase

  1. 15 uur 47. 1. Jakobsen 2. Van Aert 3. Laporte .
  2. 15 uur 47. Er bestaat geen twijfel over: Jakobsen is de snelste in Orléans. Renaat Schotte.
  3. 15 uur 46. Jakobsen klopt Van Aert. Laporte doet nog een sterke poging om Van Aert te piloteren, maar er valt niets te beginnen tegen Fabio Jakobsen. Van Aert moet vrede nemen met de 2e plek.  .
  4. 15 uur 45. Stuyven en Mads Pedersen liggen ook nog op de loer. .
  5. 15 uur 45. Schrijf Wout van Aert nog niet af, want de Belgische kampioen zit perfect gepositioneerd achter Jakobsen.  .
  6. 15 uur 45. Lampaert houdt het tempo hoog met een lange beurt. Stybar en Sénéchal zitten klaar om over te nemen voor de neus van Jakobsen.  .
  7. Slotkilometer. Het is sprinten geblazen in Orléans. Wie maakt een pittige waaieretappe af in de sprint? . 15 uur 44.
  8. 15 uur 44. Christophe Laporte en Wout van Aert hebben hun wagonnetje aan de trein van Quick Step-alpha Vinyl gehaakt.  .
  9. 15 uur 43. Quick Step-Alpha Vinyl neemt het commando over. Fabio Jakobsen heeft drie knechten voor zich om zijn sprint te lanceren. De Nederlander wordt de te kloppen man.  .
  10. 15 uur 42. Ook de 3e groep nadert tot op enkele meters. Het is vechten tussen drie groepen, terwijl Bissegger een hopeloze strijd voert tegen de topfavorieten. .
  11. 15 uur 41. Bisseger probeert het nog met een late uitval.

   Bisseger probeert het nog met een late uitval

  12. Kruijswijk valt. De tweede groep lijkt nog te kunnen aansluiten, maar Jorgensen (Movistar) en Kruisjwijk (Jumbo-Visma) smakken tegen het asfalt. Zo is de samenwerking weer zoek bij de achtervolgers.  . 15 uur 40.
  13. 15 uur 40. Kruijswijk betrokken bij val in 2e groep.

   Kruijswijk betrokken bij val in 2e groep

  14. 15 uur 39. Stefan Bissegger (EF-EasyPost) weet van geen ophouden: hij gebruikt zijn tijdrijderskwaliteiten om weer een kloofje te slaan. Maar hij lijkt niet echt weg te raken. .
  15. 15 uur 35. Matthew Holmes, die de vroege vlucht kleurde met zijn bollentrui, laat de eerste groep gaan. De Brit heeft zijn doel gehaald: punten voor de bergtrui sprokkelen. .
  16. 15 uur 34. Nog 10 km. Wout van Aert rijdt aandachtig voorin en houdt iedereen in de gaten. Kan onze landgenoot een rol spelen in de sprint? Of springt er nog iemand weg? .
  17. 15 uur 32. Van Aert brengt Roglic terug naar voor. Küng deelt nog een tweede prik uit, maar de Zwitser van Groupama-FDJ heeft geen succes. Jumbo-Visma laat niemand ontsnappen.  .
  Parijs - Nice
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  06/03Mantes-la-Ville - Mantes-la-Ville
  159,8 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  2
  07/03Auffargis - Orléans
  159,2 km
  Fabio Jakobsen
  Christophe Laporte
  3
  08/03Vierzon - Dun-le-Palestel
  190,8 km
  Mads Pedersen
  Christophe Laporte
  4
  09/03Domérat - Montluçon
  13,4 km
  Wout van Aert
  Wout van Aert
  5
  10/03Saint-Just-Saint-Rambert - Saint-Sauveur-de-Montagut
  188,8 km
  Brandon McNulty
  Primož Roglic
  6
  11/03Courthézon - Aubagne
  213,6 km
  Mathieu Burgaudeau
  Primož Roglic
  7
  12/03Nice - Col de Turini
  155,2 km
  Primož Roglic
  Primož Roglic
  8
  13/03Nice - Nice
  115,6 km
  Simon Yates
  Primož Roglic