Ai, arme Primoz Roglic moet gele trui weer uit handen geven

  Parijs - Nice: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 92.7 km
  location 14u30: Le Plan-du-Var - 16u47: Levens
  trophy Magnus Cort
  einde
  startfinish
  020406092.7

   Net als in de Tour heeft Primoz Roglic zijn gele leiderstrui niet kunnen vasthouden tot aan de finish. In de slotrit van Parijs-Nice kende de Sloveense toprenner een pechdag waardoor de Duitser Max Schachmann (BORA-hansgrohe) net als vorig jaar met de eindzege gaat lopen.

   Belgen ten aanval, Roglic gaat onderuit

   In een ingekorte slotetappe lag het tempo van bij de start bijzonder hoog. Na een 20-tal kilometer kon een groepje met onder meer Tim Declercq en Edward Theuns wegrijden en even later kwam ook Laurens De Plus aansluiten. 

    

   Intussen ging Jumbo-Visma kopman Primoz Roglic tegen de grond. De gele trui keerde met een stevige schaafwonde op de bil terug in het peloton.  Er waren ook opgaves van Loetsenko en Gaudu na valpartijen.

    

   Op de tweede passage van de Côte de Duranus volgde er nog een spervuur van aanvallen met onder meer Luis Leon Sanchez, Michael Matthews en Dylan Teuns. Het groepje kwam net voor een nieuwe doortocht in de aankomstplaats Levens nog aansluiten. 

   Roglic net na de val

   Roglic moet het peloton laten gaan

   Het peloton werd met een kleine 30 kilometer te gaan stevig opschrikt. Primoz Roglic moest na een mechanisch defect samen met enkele ploeggenoten plots een bres dichten. BORA-hansgrohe en Astana reageerden furieus en wisten het gat razendsnel te vergroten.

    

   Roglic voelde dat ploeggenoten Kruijswijk en Bennett het tempo niet hoog genoeg konden houden en ging er vervolgens alleen vandoor, maar in het zicht van de volgwagens strandde zijn moedige poging. De 31-jarige Sloveen die deze week domineerde zag zo een zekere eindzege wegglippen. Hij zou uiteindelijk ruim 3 minuten verliezen.

    

   De kopgroep was intussen gegrepen en op de laatste beklimming van de Côte de Duranus deed Aleksander Vlasov nog een poging om het eindklassement naar zijn hand te zetten. Niemand raakte weg waarna Magnus Cort Nielsen in een sprint de slotrit op zijn naam zette voor Christophe Laporte. 

    

   De eindzege ging zo geheel onverwacht voor het tweede jaar op rij naar de Duitser Maximilian Schachmann.  Aleksander Vlasov en Ion Izagirre mochten mee het podium op. 

   VIDEO: Roglic moet lossen: "En dat gat wordt groter"

   VIDEO: Cort Nielsen sprint naar de zege in slotetappe

   VIDEO: Roglic komt binnen en feliciteert Schachmann: "Het is niet eerlijk, maar het hoort bij het vak"

   VIDEO: Declercq steunt Roglic in afdaling: "Ow, Tim! Niet rechtdoor, jong!"

   Eindwinnaar Schachmann: "Dit komt totaal onverwacht"

   • Maximilian Schachmann (eindwinnaar Parijs-Nice):  "Deze eindzege komt totaal onverwacht. Het was een hele speciale dag en ik ben erg trots op mijn ploeg. We gaan hier nu toch wel even van genieten."

   • Magnus Cort Nielsen (winnaar slotrit): "Dit is echt de ideale manier om deze week goed af te sluiten. Het was een intense etappe en totaal onvoorspelbaar hoe het zou aflopen. Uiteindelijk kregen we een sprint met een kleine groep en ik zat er nog bij. Ik wist dat ik voorin moest zitten bij het ingaan van de laatste bocht en dat lukte. Ik ben hier echt heel gelukkig mee."

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

   Fase per fase

   1. 16 uur 51. Wat een pech voor Primoz Roglic die 3 minuten na Cort Nielsen binnenloopt. De Sloveen van Jumbo-Visma won 3 etappes in deze Parijs-Nice en leek zonder problemen door te stomen richting eindwinst, maar een val en een mechanisch defect in de slotrit besliste daar anders over. .
   2. 16 uur 47. Cort Nielsen wint! De slotrit is voor Magnus Cort Nielsen! De sterke Deen is Christophe Laporte net te snel af. Dylan Teuns eindigt als 4e. De eindzege is voor Maximilian Schachmann. .
   3. 16 uur 46. Dylan Teuns positioneert zich, maar Laporte zit uitstekend. .
   4. Laatste km. De renners gaan door onder de vod. Wie wint de slotrit van deze bijzonder turbulente slotrit van Parijs-Nice? De eindzege lijkt Schachmann niet meer te kunnen ontglippen.  . 16 uur 45.
   5. 16 uur 44. Daar zit ook nog Laporte. Dat is een dik probleem voor Benoot. José De Cauwer.
   6. 16 uur 44. Geen succes voor de 3 aanvallers, team DSM trekt intussen vol de kaart van Tiesj Benoot. .
   7. 16 uur 43. Daar is Mäder opnieuw! . Neilands krijgt het gezelschap van Martin en... Gino Mäder! De moedige vluchter van gisteren doet ook nu weer een gooi naar de etappezege.  .
   8. 16 uur 41. Het tempo is er volledig uit in het peloton en Neilands probeert op kousenvoeten weg te rijden. Er komt meteen reactie van een dozijn renners.  .
   9. 16 uur 39. Roglic krijgt nog even een steuntje van Declercq, maar in de afzink gaan ze wel bijna samen tegen de grond. De Sloveen heeft wat moeite om terug in zijn klikpedaal te geraken.  .
   10. 16 uur 38. Izagirre test Schachmann. Izagirre droomt nog van de eindzege en trekt meteen stevig door, maar Schachmann zit meteen op het wiel van de uitgekookte Spanjaard.  .
   11. 16 uur 37. De groep-Schachmann vat de slotklim richting aankomstplaats Levens aan. Er staat onverwacht nog bijzonder veel op het spel. .
   12. Berg. Vlasov heeft geen gat kunnen slaan. Geschke rondt de top van de Côte de Duranus als eerste met een 30-tal renners in zijn spoor.  . 16 uur 35.
   13. 16 uur 32. Daar gaat Vlasov! . Vlasov ruikt zijn kans en trekt met nog 10 kilometer te gaan ten aanval. Schachmann reageert met Izagirre en Teuns in het wiel. .
   14. 16 uur 31. Het is gedaan voor Roglic, de veer is gebroken. Er is helemaal niets meer aan te doen. José De Cauwer.
   15. 16 uur 28. Roglic is intussen helemaal alleen en ziet het gat met het peloton groeien. We gaan een strijd krijgen om de eindzege tussen Bora-hansgrohe en Astana. Of kan Benoot of Hamilton nog voor een daverende verrassing zorgen? .
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSaint-Cyr-l'École - Saint-Cyr-l'École165 kmBennettBennett
   2wegwedstrijdOinville-sur-Montcient - Amilly188 kmBolMatthews
   3individuele tijdritGien - Gien14,4 kmBisseggerBissegger
   4wegwedstrijdChalon-sur-Saône - Chiroubles187,5 kmRoglicRoglic
   5wegwedstrijdVienne - Bollène200 kmBennettRoglic
   6wegwedstrijdBrignoles - Biot202,5 kmRoglicRoglic
   7wegwedstrijdLe Broc - La Colmiane119,2 kmRoglicRoglic
   8wegwedstrijdLe Plan-du-Var - Levens92,7 kmCortSchachmann