Net geen "Parijs-Tiesj": Benoot grijpt nipt naast eindzege, Quintana pakt slotrit

  Parijs - Nice: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 166.5 km
  location 10:13: Nice - 14:40: La Colmiane
  trophy Nairo Quintana
  einde
  startfinish
  0306090120166.5

   Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe) heeft een ingekorte editie van Parijs-Nice gewonnen. De Duitser werd fors onder vuur genomen door Tiesj Benoot (Sunweb), maar onze landgenoot eindigde in het klassement op 18 seconden. De laatste etappezege was voor Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), die vluchter Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) genadeloos oprolde.

   Bekijk de ontknoping van deze Parijs-Nice:

   De Belgen kleuren de koers

   De laatste koersdag voor een lange periode inspireerde een gretig peloton tot een spervuur aan aanvallen in de openingskilometers. De grote kanonnen moesten meteen bij de pinken zijn, maar spaarden hun kogels uiteindelijk toch op.

    

   Dat deed een zestal met Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) niet. Alaphilippe, een tijdje virtueel in het geel, dwong de ploeg van leider Maximilian Schachmann tot een strakke achtervolging in een snelle etappe.

    

   Alaphilippe begreep vrij vroeg dat de eindzege uitgesloten was, maar ook door ritwinst mocht hij een stevige streep trekken. De Gendt schonk hem alvast de balpen om dat te doen, want op 15 kilometer van de finish - bij het begin van de slotklim - kraakte onze landgenoot de Franse springveer van in het zadel.

    

   De Gendt verdedigde een bonus van 1'30" op een elitegroepje, maar alle hoop werd gekelderd door een forse counter van Nairo Quintana. De Colombiaan fladderde De Gendt op 3 kilometer van de aankomst voorbij en snelde onhoudbaar naar de laatste ritzege.

    

   Leider Schachmann maakte zich geen zorgen in de Colombiaan, die de voorbije dagen al te veel tijd verloren had. De Duitser overleefde, maar kwam toch in ademnood toen Tiesj Benoot in de laatste 2 kilometer nog eens alles of niets speelde.

    

   Op de power kroop Benoot meter per meter weg, maar Schachmann had uiteindelijk nog genoeg jus in de benen om zijn eindzege te redden.

    

   De marge bedroeg aan de finish 18 seconden, maar de wereld had er ook anders kunnen uitzien. Gisteren verspeelde Schachmann veel seconden bij een val in de slotkilometer, maar de jury toonde clementie. Wat als dat niet was gebeurd? Al heeft de Duitser de eindzege allerminst gestolen.

   Schachmann van "de hel naar de hemel": "Belangrijke stap in carrière"

   "Het was erg hard", zuchtte Maximilian Schachmann, die tot het gaatje moest gaan om zijn eindzege veilig te stellen.

    

   "Mijn ploegmaats hebben het geweldig gedaan. Met z'n drieën hebben ze de rit gecontroleerd."

    

   "Op de slotklim heb ik zelf heel hard afgezien. In de laatste 3 kilometer leek ik door de hel te fietsen en voelde ik alleen maar pijn, maar nu bevind ik me in de hemel."

    

   "Dit is de grootste zege uit mijn carrière", voegde de 26e jarige Duitser, bezig aan zijn 4e profjaar, er nog aan toe.

    

   "Ik zet hier een heel belangrijke stap in mijn carrière. Er werd altijd getwijfeld of ik een klassementsman zou kunnen worden, terwijl dat toch mijn grote droom is. En kijk: nu heb ik een van de meest prestigieuze rittenkoersen gewonnen."

   Maximilian Schachmann

   Quintana: "Hopelijk snel naar Colombia nu"

   Voor ritwinnaar Nairo Quintana was het al zijn 5e overwinning van het seizoen. "Ik heb alles gegeven wat ik in me had. Misschien nog net wel dat tikkeltje meer omdat het er naar uitziet dat we lange tijd niet zullen koersen. Ik was enorm gemotiveerd om hier goed voor de dag te komen. Mijn ploegmaten hebben hard gewerkt om de vlucht terug te halen en mij te helpen winnen", zegt de Colombiaan.

    

   "Ik hoop nu zo snel mogelijk naar Colombia te kunnen reizen, naar mijn familie. Ik hoop dat de situatie in de hele wereld gaat verbeteren rond corona en dat we weer aan aan fietsen kunnen denken, maar er zijn belangrijkere dingen in het leven."

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Nairo QuintanaARK4:27:01
   2Tiesj BenootSUN+46
   3Thibaut PinotGFC+56
   4Sergio HiguitaEF1+56
   5Vincenzo NibaliTFS+56
   6Maximilian SchachmannBOH+58
   7Guillaume MartinCOF+1:19
   8Tanel KangertEF1+1:22
   9Romain BardetALM+1:32
   10Rudy MolardGFC+1:32

   Fase per fase

   1. 14 uur 43. In de eindstand wordt Benoot op 18 seconden gezet. .
   2. 14 uur 41. Benoot wordt tweede in de rit en de eindstand. Met het oorspronkelijke klassement van gisteren - het tijdsverlies van Schachmann na zijn val werd kwijtgescholden - was het een ander en nog nipter verhaal geweest.
   3. 14 uur 41. Jammer, maar helaas: Schachmann redt zijn gele trui en is eindwinnaar.
   4. 14 uur 41. De achterstand van Benoot: 47 seconden.
   5. 14 uur 40. En nu kijken we uit naar Benoot, die alles geeft in zijn weerbare stijl. .
   6. 14 uur 40. Quintana wint! We schrijven Quintana op voor ritwinst, dik verdiend. De Colombiaan was van de protagonisten overduidelijk de beste klimmer. .
   7. 14 uur 39. Benoot is ook nog eens op weg naar 6 boni's. We gaan moeten tellen en hopen dat de clementie van de jury van gisteren geen beslissende rol zal spelen.
   8. 14 uur 38. Schachmann krijgt het steeds moeilijker. Kan Benoot 36 seconden goedmaken? .
   9. 14 uur 37. Benoot! De vod komt bijna in zicht en Benoot speelt ridder of mis. Met zijn grote versnelling rijdt hij weg van Schachmann, die geen reactie in huis heeft.
   10. 14 uur 37. En zo gaat Quintana zijn nieuwe Franse werkgever nog eens plezieren. De Colombiaan groeit zowaar terug naar zijn oude niveau en bewees dat de voorbije weken al in meerdere Franse rittenkoersen.
   11. 14 uur 36. Nog 2 kilometer voor Quintana, die zo'n 40 seconden wegrijdt van de rest. Daar blijft het muisstil. .
   12. 14 uur 35. De Gendt wordt ook door Schachmann en co voorbijgesneld. Toch brengen we hulde aan zijn etappe!
   13. 14 uur 34. Quintana fladdert een half minuutje weg van Schachmann en co. De Duitser maakt zich geen zorgen in de Colombiaan, die de voorbije dagen te veel tijd verloren heeft. In dat groepje zijn ze elkaar ook waard, maar bergop steekt Quintana er met kop en schouders bovenuit.
   14. 14 uur 32. De Gendt gegrepen! Jammer, maar Quintana is ongenadig. Op 3 kilometer van de finish stormt hij De Gendt voorbij. Mogen we de ritwinnaar al opschrijven?
   15. 14 uur 31. Het is money time en Quintana gaat resoluut op zoek naar ritwinst. We beginnen te vrezen voor de zaak. Bij de andere toppers blijven over: Schachmann, Nibali, Benoot, Higuita en Pinot.
   16. 14 uur 31. Dan toch Quintana. Bij het bord van de laatste 4 kilometer versnelt Quintana dan toch. En daar zit snee op!
   17. 14 uur 30. Het is vooral afwachten of Porte dit nog lang volhoudt. Als hij afhaakt, dan is het aan de kleppers. Nog 4 kilometer en de chrono zakt tot 44 seconden.
   18. 14 uur 28. Je moet realistisch zijn: er zal sowieso iemand voor een explosie bij de favorieten zorgen. Michel Wuyts .
   19. 14 uur 27. Ook Bardet wordt weer ingerekend. Het tempo van Porte is zeer strak, maar het inspireert niemand tot een versnelling. Wanneer wordt iemand uit zijn tent gelokt?
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdPlaisir - Plaisir154 kmSchachmannSchachmann
   2wegwedstrijdChevreuse - Châlette-sur-Loing166,5 kmNizzoloSchachmann
   3wegwedstrijdChâlette-sur-Loing - La Châtre212,5 kmGarcíaSchachmann
   4individuele tijdritSaint-Amand-Montrond - Saint-Amand-Montrond15,1 kmKraghSchachmann
   5wegwedstrijdGannat - La Côte-Saint-André227 kmBonifazioSchachmann
   6wegwedstrijdSorgues - Apt161,5 kmBenootSchachmann
   7wegwedstrijdNice - La Colmiane166,5 kmQuintanaSchachmann
   8wegwedstrijdNice - Nice113,5 km