De Bondt profiteert van crash in slotkilometer in Halle-Ingooigem, Gilbert is 3e

  Halle-Ingooigem
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 201 km
  location 12:45: Halle - 17:20: Ingooigem
  einde
  startfinish
  0306090120150180201

   Dries De Bondt (Corendon-Circus) heeft voor de 2e keer Halle-Ingooigem op zijn naam geschreven. Een valpartij in de slotkilometer zorgde voor chaos in de muil van het peloton. Tim Merlier was een van de slachtoffers, maar kon achteraf toch glimlachen na de zege van zijn ploegmakker.

   Zware val ontsiert finale Halle-Ingooigem, Dries De Bondt zegeviert

   Martinelli rijdt in de koffer van Hansen

   Een massasprint en een rematch tussen Tim Merlier en Fabio Jakobsen – de protagonisten van vorige zondag in de Elfstedenronde – was de inzet van deze Halle-Ingooigem. Het scenario werd ook netjes gevolgd, ondanks enkele pogingen bij de nationale selectie – met onder meer Naesen, Stuyven en Keukeleire in de gelederen.

    

   Een groepssprint was niet te vermijden en net voor het ingaan van de slotkilometer trok Corendon-Circus, de ploeg van Merlier, het pak op een lint. Deceuninck-Quick Step moest een inhaalbeweging maken en schoof net voor de vod fors op.

    

   Martinelli was de locomotief van de blauwe trein, maar had niet gezien hoe Merliers ploegmaat Hansen afhaakte na zijn kopbeurt. De Italiaan en de Noor veroorzaakten een stevige aanrijding, de dominosteentjes begonnen te vallen.

    

   Merlier was het grootste slachtoffer, Jakobsen en co werden opgehouden. Dries De Bondt, die als laatste man voor Merlier had moeten fungeren, ontsnapte aan het onheil en had zowaar een kloofje te pakken.

    

   Die bonus gaf hij niet meer af, waardoor de winnaar van 2016 tot zijn eigen verbazing opnieuw victorie mocht kraaien. In alle chaos kroop Piotr Havik naar de 2e plaats, Philippe Gilbert werd 3e. Bij de gevallen renners leek het vooral om blikschade te gaan.

   Bekijk het wedstrijdverslag van Halle-Ingooigem

   De Bondt: "Ik zag vol ongeloof dat er niemand kwam"

   • Dries De Bondt: “Dit is ongelofelijk. We wilden de sprint inleiden voor Tim en we zaten perfect op kop. Hansen maakte tempo en ging van de kop af. Ik zou daarna vol overnemen, maar Hansen kwam in botsing met Martinelli. Ik hoorde iedereen vallen en zag plots een gat. Ik zag dat het mijn kans was en zag vol ongeloof dat er niemand kwam. Ik hield het vol en dat is mede dankzij de omstandigheden, maar we zaten wel waar we moesten zitten. En dat is onze verdienste. Ik kon die val ontwijken zonder aan snelheid in te boeten. Merlier? Hij heeft geluk gehad en is in het gras gevallen. We kunnen nog altijd op hem rekenen voor het BK.”
   • Philippe Gilbert: “We waren perfect met onze trein van 4 mannen in de laatste kilometer. Maar Martinelli reed vol op Hansen. Ik was zelf zeker dat ik zou vallen, maar ik kon er met veel geluk tussen. Ik moest wel hard remmen en dan verlies je alle snelheid. Dan kun je niet meer terugkeren. Maar een 3e plaats is beter dan niets. Dit was een goeie voorbereiding voor zondag en over de rest (niet naar de Tour) heb ik vanmiddag al genoeg gezegd. Ik moet verder kijken. Dat is altijd mijn mentaliteit geweest.”

   De Bondt: "Ik keek vol ongeloof achter mij: er komt niemand!"

   Havik: "Heel blij dat ik er een 2e plaats kan uithalen"

   Gilbert: "Had heel veel geluk dat ik niet zelf ben gevallen"

   Uitslag Halle-Ingooigem
   1. Dries De Bondt 201 km in
   2. Piotr Havik (Ned) op
   3. Philippe Gilbert  
   4. Hugo Hofstetter (Fra)  
   5. Boris Vallée  
   6. Lionel Taminiaux  
   7. Jonas Koch (Dui)  
   8. Piet Allegaert  
   9. Michael Freiberg (Aus)  
   10. Kelland O'Brien (Aus)  

   Fase per fase

   1. 17 uur 26. Merlier kaart intussen aan de finish na met winnaar De Bondt. Hij heeft het over een bebloede elleboog, maar de schade lijkt toch mee te vallen. Merlier is een (schaduw)favoriet voor het BK. En de zege van zijn ploegmakker verzacht natuurlijk de pijn. .
   2. 17 uur 23. Wat is er gebeurd? Bij het ingaan van de slotkilometer wilde Deceuninck-Quick Step vanaf de tweede rij krachtig opschuiven naar de koppositie. Martinelli ziet niet hoe Hansen, knecht van Merlier, op dat moment van de kop gaat. De Italiaan knalt vol op de Noor en daarna vallen de dominosteentjes. Merlier valt, ploegmaat De Bondt stormt weg en pakt de zege. Een pleister op de wonde dus.
   3. 17 uur 22. De Bondt kraait victorie! Dries De Bondt (Corendon-Circus) wint tot zijn eigen verbazing Halle-Ingooigem, net als in 2016.
   4. 17 uur 22. De Bondt is aan het onheil ontsnapt en gaat op de zege afstormen.
   5. 17 uur 21. Zware val in het peloton. De spurt is ontsierd. Merlier lijkt er bij te liggen.
   6. 17 uur 21. De maats van Merlier trekken net voor de vod stevig door. Het scheurt en Gilbert en co moeten iets rechtzetten. Dat doen ze ook.
   7. 17 uur 20. Merlier wordt net op tijd in stelling gebracht. Jakobsen waait wat weg met zijn maats.
   8. 17 uur 19. Nog 2.000 meter. We zitten al in de laatste rechte lijn. Jakobsen is de laatste man in het rijtje, met Hodeg net voor zich.
   9. 17 uur 19. Waar zit Merlier? Renaat Schotte.
   10. 17 uur 18. Deceuninck-Quick Step doet het voortreffelijk. Tim Declercq perst de laatste restjes energie uit zijn kuiten. .
   11. 17 uur 17. Ook Wanty-Gobert, Wallonie-Bruxelles, Sport Vlaanderen-Baloise en de nationale selectie vechten voor de cockpit. Nog 4 kilometer: stilte voor de storm. .
   12. 17 uur 15. De treintjes worden geboetseerd. Op deze dalende finishlijn en met de wind in de rug mag je niet te lang wachten. Een goeie lead-out kan hier al het halve werk betekenen, nog meer dan anders. .
   13. 17 uur 13. Problemen aan de finish. De wind blaast bijzonder strak. Aan de finish zijn dranghekken omgewaaid en moet de organisatie publiciteitsborden en spandoeken ruimen. De organisatie probeert alles tijdig op te lossen.
   14. 17 uur 13. Nog 7 kilometer en alle honden hangen braafjes aan de leiband. En nog altijd knapt Declercq het vuile werk op. .
   15. 17 uur 11. De orde is weer hersteld. . Renaat Schotte.
   16. 17 uur 11. De blauwe trein wordt weer op de rails gezet. Een sprint lijkt nu onvermijdbaar. Nog 9 kilometer.
   17. 17 uur 10. Toch een vreemde move van Hodeg, die zich niet spaart in deze aanval. De hergroepering is wel stilaan een feit, maar dit zaait verwarring en heeft een cartouche gekost. .
   18. 17 uur 08. Net na de top van de Tiegem sluipt Hodeg mee in een groep van zo'n 15 renners. De Colombiaan trekt zelfs naar de koppositie. .
   19. 17 uur 08. Je kijkt als eenzaat om en je ziet veel volk van Deceuninck-Quick Step. Dan weet je dat het moeilijk wordt. . José De Cauwer.
   20. 17 uur 07. Devriendt snelt weg uit het peloton, maar dreigt bij de champignon van de Tiegem te ontploffen. Deze kuitenbijter doet pijn.