Ga naar de inhoud
De Bondt wint Halle-Ingooigem.

De Bondt profiteert van crash in slotkilometer in Halle-Ingooigem, Gilbert is 3e

 wo 26 juni 2019 19:22
Halle-Ingooigem
Halle - Ingooigem
201 km
12:45 Halle - 17:20 Ingooigem
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 201

  Dries De Bondt (Corendon-Circus) heeft voor de 2e keer Halle-Ingooigem op zijn naam geschreven. Een valpartij in de slotkilometer zorgde voor chaos in de muil van het peloton. Tim Merlier was een van de slachtoffers, maar kon achteraf toch glimlachen na de zege van zijn ploegmakker.

  Zware val ontsiert finale Halle-Ingooigem, Dries De Bondt zegeviert

  Martinelli rijdt in de koffer van Hansen

  Een massasprint en een rematch tussen Tim Merlier en Fabio Jakobsen – de protagonisten van vorige zondag in de Elfstedenronde – was de inzet van deze Halle-Ingooigem. Het scenario werd ook netjes gevolgd, ondanks enkele pogingen bij de nationale selectie – met onder meer Naesen, Stuyven en Keukeleire in de gelederen.

   

  Een groepssprint was niet te vermijden en net voor het ingaan van de slotkilometer trok Corendon-Circus, de ploeg van Merlier, het pak op een lint. Deceuninck-Quick Step moest een inhaalbeweging maken en schoof net voor de vod fors op.

   

  Martinelli was de locomotief van de blauwe trein, maar had niet gezien hoe Merliers ploegmaat Hansen afhaakte na zijn kopbeurt. De Italiaan en de Noor veroorzaakten een stevige aanrijding, de dominosteentjes begonnen te vallen.

   

  Merlier was het grootste slachtoffer, Jakobsen en co werden opgehouden. Dries De Bondt, die als laatste man voor Merlier had moeten fungeren, ontsnapte aan het onheil en had zowaar een kloofje te pakken.

   

  Die bonus gaf hij niet meer af, waardoor de winnaar van 2016 tot zijn eigen verbazing opnieuw victorie mocht kraaien. In alle chaos kroop Piotr Havik naar de 2e plaats, Philippe Gilbert werd 3e. Bij de gevallen renners leek het vooral om blikschade te gaan.

  Bekijk het wedstrijdverslag van Halle-Ingooigem

  De Bondt: "Ik zag vol ongeloof dat er niemand kwam"

  • Dries De Bondt: “Dit is ongelofelijk. We wilden de sprint inleiden voor Tim en we zaten perfect op kop. Hansen maakte tempo en ging van de kop af. Ik zou daarna vol overnemen, maar Hansen kwam in botsing met Martinelli. Ik hoorde iedereen vallen en zag plots een gat. Ik zag dat het mijn kans was en zag vol ongeloof dat er niemand kwam. Ik hield het vol en dat is mede dankzij de omstandigheden, maar we zaten wel waar we moesten zitten. En dat is onze verdienste. Ik kon die val ontwijken zonder aan snelheid in te boeten. Merlier? Hij heeft geluk gehad en is in het gras gevallen. We kunnen nog altijd op hem rekenen voor het BK.”
  • Philippe Gilbert: “We waren perfect met onze trein van 4 mannen in de laatste kilometer. Maar Martinelli reed vol op Hansen. Ik was zelf zeker dat ik zou vallen, maar ik kon er met veel geluk tussen. Ik moest wel hard remmen en dan verlies je alle snelheid. Dan kun je niet meer terugkeren. Maar een 3e plaats is beter dan niets. Dit was een goeie voorbereiding voor zondag en over de rest (niet naar de Tour) heb ik vanmiddag al genoeg gezegd. Ik moet verder kijken. Dat is altijd mijn mentaliteit geweest.”

  De Bondt: "Ik keek vol ongeloof achter mij: er komt niemand!"

  Havik: "Heel blij dat ik er een 2e plaats kan uithalen"

  Gilbert: "Had heel veel geluk dat ik niet zelf ben gevallen"

  Uitslag Halle-Ingooigem
  1. Dries De Bondt 201 km in
  2. Piotr Havik (Ned) op
  3. Philippe Gilbert  
  4. Hugo Hofstetter (Fra)  
  5. Boris Vallée  
  6. Lionel Taminiaux  
  7. Jonas Koch (Dui)  
  8. Piet Allegaert  
  9. Michael Freiberg (Aus)  
  10. Kelland O'Brien (Aus)  

  Fase per fase

  17:26
  Merlier kaart intussen aan de finish na met winnaar De Bondt. Hij heeft het over een bebloede elleboog, maar de schade lijkt toch mee te vallen. Merlier is een (schaduw)favoriet voor het BK. En de zege van zijn ploegmakker verzacht natuurlijk de pijn.
  17:23

  Wat is er gebeurd?

  Bij het ingaan van de slotkilometer wilde Deceuninck-Quick Step vanaf de tweede rij krachtig opschuiven naar de koppositie. Martinelli ziet niet hoe Hansen, knecht van Merlier, op dat moment van de kop gaat. De Italiaan knalt vol op de Noor en daarna vallen de dominosteentjes. Merlier valt, ploegmaat De Bondt stormt weg en pakt de zege. Een pleister op de wonde dus.
  17:22

  De Bondt kraait victorie!

  Dries De Bondt (Corendon-Circus) wint tot zijn eigen verbazing Halle-Ingooigem, net als in 2016.
  17:22
  De Bondt is aan het onheil ontsnapt en gaat op de zege afstormen.
  17:21
  Zware val in het peloton. De spurt is ontsierd. Merlier lijkt er bij te liggen.
  17:21
  De maats van Merlier trekken net voor de vod stevig door. Het scheurt en Gilbert en co moeten iets rechtzetten. Dat doen ze ook.
  17:20
  Merlier wordt net op tijd in stelling gebracht. Jakobsen waait wat weg met zijn maats.
  17:19
  Nog 2.000 meter. We zitten al in de laatste rechte lijn. Jakobsen is de laatste man in het rijtje, met Hodeg net voor zich.
  17:19

  Waar zit Merlier?

  Renaat Schotte
  17:18
  Deceuninck-Quick Step doet het voortreffelijk. Tim Declercq perst de laatste restjes energie uit zijn kuiten.
  17:17
  Ook Wanty-Gobert, Wallonie-Bruxelles, Sport Vlaanderen-Baloise en de nationale selectie vechten voor de cockpit. Nog 4 kilometer: stilte voor de storm.
  17:15
  De treintjes worden geboetseerd. Op deze dalende finishlijn en met de wind in de rug mag je niet te lang wachten. Een goeie lead-out kan hier al het halve werk betekenen, nog meer dan anders.
  17:13

  Problemen aan de finish

  De wind blaast bijzonder strak. Aan de finish zijn dranghekken omgewaaid en moet de organisatie publiciteitsborden en spandoeken ruimen. De organisatie probeert alles tijdig op te lossen.
  17:13
  Nog 7 kilometer en alle honden hangen braafjes aan de leiband. En nog altijd knapt Declercq het vuile werk op.
  17:11

  De orde is weer hersteld.

  Renaat Schotte
  17:11
  De blauwe trein wordt weer op de rails gezet. Een sprint lijkt nu onvermijdbaar. Nog 9 kilometer.
  17:10
  Toch een vreemde move van Hodeg, die zich niet spaart in deze aanval. De hergroepering is wel stilaan een feit, maar dit zaait verwarring en heeft een cartouche gekost.
  17:08
  Net na de top van de Tiegem sluipt Hodeg mee in een groep van zo'n 15 renners. De Colombiaan trekt zelfs naar de koppositie.