Lorena Wiebes maakt haar favorietenrol waar op het EK wielrennen

  EK wielrennen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 128 km
  location 11:30: München - 15:00: München
  trophy Lorena Wiebes
  einde
  startfinish
  020406080100128

   Lorena Wiebes heeft zich in München tot Europees kampioene wielrennen gekroond. De Nederlandse was in de sprint van een uitgedund peloton sneller dan Elisa Balsamo. Sanne Cant was de eerste Belgische op de 24e plaats.

   Kroniek van een aangekondigde sprint

   Het parcours in München was er eentje op maat van de sprinters en dus was de hamvraag: wie kan Lorena Wiebes kloppen? De Nederlandse is dit seizoen autoritair in de sprint, om haar uit te dagen werd vooral naar wereldkampioene Elisa Balsamo gekeken.

   Een vroege ontsnapping werd door het sterke Nederlandse blok perfect binnen schot gehouden en op tijd ingerekend, iedereen leek zich dan al neer te leggen bij een sprint.

   Dat werd geen massasprint, want op een helling op meer dan 60 kilometer van de streep brak het peloton in stukken. Heel wat Belgen misten de slag, maar de grote kleppers zaten wel allemaal voorin.

    

   Een sprint van een uitgedund peloton dan maar en daarin werden Balsamo en Wiebes door hun teams perfect naar voren geloodst. In een titanenspurt was de Nederlandse uiteindelijk een half wiel sneller dan de wereldkampioene. Rachele Barbieri kaapte het brons weg voor de afscheidnemende Lisa Brennauer. Sanne Cant werd 24e en 1e Belgische.

   Lorena Wiebes: "Durfde pas te juichten toen het echt zeker was"

   Hoe beleefde winnares Lorena Wiebes de finale? "Het was nog heel spannend. We wisten dat Italië zou opkomen in de laatste kilometer. Wij zaten op links, zij op rechts. Ik kon uiteindelijk nog naar rechts om bij hen aan te sluiten. Het was een hele lange sprint", glimlacht de Nederlandse.

   "Ik durfde pas te juichen toen het echt zeker was. Ik wist het niet, ik was te gefocust op de streep. Het was nog even spannend. Mijn zege op de Champs-Elysées dit seizoen blijf wel het speciaalst, maar ik denk dat deze op nummer 2 komt."

   In het verleden was de cohesie binnen het sterke Nederlandse team wel eens zoek, maar daar was vandaag niks van te merken. "Ik denk dat we laten zien hebben dat we een echte ploeg zijn en dat het heel goed gaat richting de toekomst."

   Sanne Cant (24e): "Stiekem gehoopt op dichter resultaat"

   Sanne Cant was de enige landgenote in het uitgedunde peloton. De Belgische kopvrouw finishte als 24e en moest na afloop vaststellen dat de snelheid te hoog lag om er nog meer uit te slepen. "Een gemiddelde van 43 kilometer per uur, dat is niet traag", lacht Cant.

   "Na die 2e klim waarbij Nederland het gas opendraaide, viel het niet meer stil. Het plan was wel om nog mee te sprinten."

   "In de voorlaatste ronde voelde ik me nog best goed, maar de snelheid werd dan opgetrokken. Net voor de tunnel zat ik langs de foute kant aan iemand haar wiel en moest ik vanaf stilstand weer optrekken. Op dat moment lag de snelheid zo hoog dat opschuiven er niet meer in zat."

   Hoe voelt "veldrijdster" Sanne Cant zich op de weg? "Ik amuseer me. Het is mooi dat ik hier nog in die 1e groep zit, al had ik stiekem wel gehoopt op een dichter resultaat dan dit."

   Marthe Truyen: "Hele tijd achter de feiten aangehold"

   Elisa Balsamo: "Het was heel close"

   Uitslag EK wielrennen (wegrit vrouwen)Uitslag EK wielrennen (wegrit vrouwen)

   Fase per fase

   1. 15 uur 29. Balsamo: "Ik ben tevreden, want dit betekent veel voor me".

    Balsamo: "Ik ben tevreden, want dit betekent veel voor me"

   2. 15 uur 25. Wiebes: "Het was heel spannend".

    Wiebes: "Het was heel spannend"

   3. 15 uur 20. Truyen: "Ik kon gewoon niet aan mijn stuur trekken".

    Truyen: "Ik kon gewoon niet aan mijn stuur trekken"

   4. 15 uur 20. Cant: "De snelheid lag te hoog, ik kon niet meer opschuiven".

    Cant: "De snelheid lag te hoog, ik kon niet meer opschuiven"

   5. 14 uur 42. Wiebes kan het niet meteen geloven.

    Wiebes kan het niet meteen geloven

   6. 14 uur 40. Wiebes wint. De herhaling zorgt voor duidelijkheid en het verschil is toch nog groter dan we aanvankelijk dachten: Lorena Wiebes wint, voor Elisa Balsamo. Wiebes lijkt het nog niet meteen te geloven, maar de beelden zijn zo klaar als een klontje. .
   7. 14 uur 40. Wiebes wint!

    Wiebes wint!

   8. 14 uur 39. Het is heel close! Het is een millimetersprint tussen Balsamo en Wiebes, hoor! Niemand durft te juichen, wij durven ook nog niet te zeggen wie wint. .
   9. 14 uur 38. Balsamo of Wiebes? De trein van Italië komt op toerental, de Nederlanders kiezen de andere kant van de weg. Wordt het Balsamo of Wiebes? .
   10. 14 uur 36. Het tempo van de Nederlanders is versmachtend, achter onze Noorderburen proberen de Italiaanse vrouwen Balsamo in het juiste wiel te brengen. Achteraan zien we Sanne Cant, dat lijkt ons een beetje te ver om nog mee te spelen voor een mooie ereplaats. .
   11. 14 uur 34. Het liedje van de kopgroep is uitgezongen. Het positioneren voor de sprint kan nu écht beginnen. .
   12. 14 uur 33. Balsamo en co schuiven op. Ook de Italiaanse vrouwen zijn nu nadrukkelijk aanwezig in de spits. Zij hebben met wereldkampioene Elisa Balsamo natuurlijk ook een stevig ijzer in het vuur. .
   13. 14 uur 29. Sanne Cant is er nog bij. We herinneren er nog even aan dat de Belgische kopvrouw Sanne Cant ook nog altijd meedraait in dat uitgedunde peloton. Wat kan zij zo dadelijk nog uit haar benen schudden in de sprint? .
   14. 14 uur 27. Op de brede boulevards in en om München gaat het plots snel. De Nederlanders gaan Lorena Wiebes in een zetel afzetten voor de spurt, dat is duidelijk. Nog 5 seconden, dat is het verschil tussen de kopgroep en het uitgedunde peloton. Die verwachte massasprint gaat er komen. .
   15. 14 uur 24. Mondjesmaat voeren de Nederlandse vrouwen het tempo op, maar de samenwerking voorin is goed. Het verschil is nog altijd 13 seconden. Nog 9 kilometer. .
   16. Laatste ronde. Nog één rondje te gaan op het lokale circuit in München. Het leiderstrio begint eraan met een bonus van 16 seconden. . 14 uur 22.
   17. 14 uur 14. Veel is het niet, maar Labous en co hebben nu toch een klein bresje geslagen. Het zijn trouwens de Duitse Teutenberg en de Spaanse Gutierrez die meegesprongen zijn met de Française. Met nog 14 kilometer te gaan, bedraagt het verschil een zevental seconden. .
   18. 14 uur 08. Prikje van Labous. We krijgen dan toch nog eens wat animo en altijd is er een Franse vrouw bij betrokken. Dit keer is het Juliete Labous die er een snok aan geeft. Ze krijgt twee metgezellen mee, maar de Nederlandse vrouwen laten niet begaan. .
   19. 14 uur 04. Een grote groep achtervolgers komt aan de streep door op 51 seconden van het uitgedunde peloton. Daarbij tellen we ook een handvol Belgen: Lone Meertens, Julie Van de Velde, Marthe Truyen en Jesse Vandenbulcke. Valerie Demey zweeft er nog ergens tussen. .
   20. 13 uur 50. Nog 26 kilometer. De Nederlandse armada lijkt de tegenstand angst in te boezemen, want niemand haalt het in zijn hoofd om de knuppel nog eens in het hoenderhok te gooien. Op die manier schrijven onze Noorderburen nog altijd voort aan het ideale scenario voor kopvrouw Lorena Wiebes. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   wielrennenwegwedstrijdMünchen - München208 kmFabio Jakobsen
   tijdrijdenindividuele tijdritMünchen - München24 kmMarlen Reusser
   tijdrijdenindividuele tijdritMünchen - München24 kmStefan Bissegger
   wielrennenwegwedstrijdMünchen - München128 kmLorena Wiebes