Ga naar de inhoud
teams en deelnemers

Gianni Vermeersch demonstreert zijn gravelkunsten en knalt naar winst in Dwars door het Hageland

 za 8 juni 2024 17:21
Dwars door het Hageland
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
177.4 km
13:00 Aarschot - 17:16 Diest
Gianni Vermeersch
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 177.4

  Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) heeft Dwars door het Hageland op zak gestoken. De ex-wereldkampioen gravel voelde zich als een vis in het water op de onverharde stroken. In een sprint met twee op de Citadel van Diest knalde onze landgenoot uiteindelijk weg van Jonas Abrahamsen naar de zege.

  "Het is de koers van de geleidelijke uitdunning", klonk het bij commentator Christophe Vandegoor. Niks vat Dwars door het Hageland 2024 beter samen. 

   

  Vanaf het moment dat de vroege vlucht gegrepen werd op ongeveer 90 km van het einde, viel het niet meer stil onder leiding van een sterk Uno-X Pro Cycling Team

   

  De ploeg wilde duidelijk tonen dat ze in bloedvorm verkeert. Met prikjes van Søren Wærenskjold, uittredend winnaar Rasmus Tiller en Jonas Abrahamsen - vorig weekend nog winnaar in Brussel - werd het tempo voortdurend de hoogte in gejaagd. 

   

  De belangrijkste schifting kwam er op de Citadel van Diest. Daar brak het peloton in stukken. We gingen de finale in met 11 renners, waarbij elke aanwezige ploeg bijna dubbel vertegenwoordigd was. Zo kon het ploegenspel vol gespeeld worden. 

   

  Op 15 km van het einde koos ex-wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch het ruime sop. Hij kreeg het gezelschap van opnieuw Jonas Abrahamsen en verrassing Hartthijs de Vries. 

  En toen begon het steekspel. Abrahamsen reed geen meter op kop en zat in een zetel met de snelle Rasmus Tiller in de achtervolgende groep. Quinten Hermans stopte in groep 2 dan weer af voor Vermeersch, waardoor de achtervolgers eigenlijk nooit meer aanspraak maakten op een overwinning. 

   

  Het podium stond vast, alleen de volgorde was nog onbeslist. Het Grasbos kon geen uitsluitsel bieden en dus moesten we wachten op de Citadel van Diest. 

   

  Daar stond er geen maat op een ontketende Gianni Vermeersch. Hij remonteerde Abrahamsen en gaf zijn koppositie niet meer af. 

   

  Geen 3 op 3 voor Uno-X dus, dat van start tot finish eigenlijk controle had. Wel eindelijk prijs voor Gianni Vermeersch na een resem ereplaatsen in het Hageland. 

  "Het was nog even stressvol met Abrahamsen die niet wilde meerijden"

  Een gelukkige Gianni Vermeersch achteraf voor de micro bij Carl Berteele. 

   

  "Ik ben heel tevreden, de overwinning ontbrak hier nog na een hoop ereplaatsen. De ploeg was ook heel sterk vandaag. We rijden een heel sterke koers en hadden de koers voortdurend in handen en braken hem uiteindelijk ook open."

   

  "Het was wel nog even stressvol met Abrahamsen die niet wilde meerijden, zeker toen hij nog aanging op het Grasbos. Toen moest ik nog even alles uit de kast halen om hem bij te benen. Maar ik ben blij dat ik het gehaald heb."

   

  Vermeersch had ook veel lof voor zijn ploegmaten. 

   

  "We waren heel de koers vooraan vertegenwoordigd en dat rijdt wel makkelijker. Dankzij het werk van Joran Wyseure en Emile Verstrynge was het een voortdurende afvallingsrace."

   

  De ex-wereldkampioen gravel wist wel niet goed wanneer hij zijn kans kon gaan. 

   

  "Ik wist niet goed welk moment ik moest pakken. Zeker toen Kaden Groves meeging in de vlucht met die 5 renners. Uiteindelijk werden zij nog teruggehaald door Arkea en dan was het gewoon aan Quinten Hermans en mij om met alles mee te glippen. Dat is uiteindelijk goed gelukt."

  Bekijk: de interviews met de rest van het podium

  Uitslag Dwars door het Hageland 2024

  naamresultaatploeg
  1
  Gianni Vermeersch
  4:04:18
  Alpecin - DeceuninckADC
  2
  Jonas Abrahamsen
  +1
  Uno-X MobilityUXM
  3
  Hartthijs de Vries
  +11
  TDT - UnibetTDT
  4
  Rasmus Tiller
  +21
  Uno-X MobilityUXM
  5
  Søren Wærenskjold
  +21
  Uno-X MobilityUXM
  6
  Quinten Hermans
  +21
  Alpecin - DeceuninckADC
  7
  Pim Ronhaar
  +21
  NederlandNED
  8
  Stanislaw Aniolkowski
  +28
  CofidisCOF
  9
  Lionel Taminiaux
  +30
  Lotto - DstnyLTD
  10
  Lander Loockx
  +31
  TDT - UnibetTDT