Marc Hirschi was in de sprint te sterk voor oud-winnaar Julian Alaphilippe.
Marc Hirschi was in de sprint te sterk voor oud-winnaar Julian Alaphilippe.
teams en deelnemers

Marc Hirschi klopt Julian Alaphilippe in een sprint-à-deux in San Sebastian, Lennert Van Eetvelt knap 3e

 za 10 augustus 2024 16:44
Clásica San Sebastián
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
236 km
11:03 San Sebastián - 16:43 San Sebastián
Marc Hirschi
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 180
  8. 210
  9. 236

    Marc Hirschi (UAE) heeft de Clasica San Sebastian op zijn naam geschreven.
    De Zwitser reed samen met Julian Alaphilippe weg op de laatste beklimming en in een sprint-à-deux trok hij aan het langste eind. Lennert Van Eetvelt kon
    bergop net niet volgen en strandde solo op plaats 3.

    De 42e Clasica San Sebastian in een notendop:
    1. winnaar van de dag
      Als een komeet kwam Marc Hirschi in 2020 binnen op het hoogste niveau. De Zwitser pakte zijn eerste twee profzeges in de corona-Tour en Waalse Pijl, maar dit is pas zijn derde zege in de WorldTour sindsdien. Na een droogte van bijna 4 jaar schiet Hirschi nog eens raak in een grote koers.
    2. verliezer van de dag
      Een nerveuze Julian Alaphilippe toonde dat de benen goed waren, al toonde de Fransman zich ook opnieuw wisselvallig. Hij moest lossen bij Pavel Sivakov op de voorlaatste klim, op het slotmuurtje zorgde Alaphilippe dan wel voor de schifting. Patrick Lefevere plezieren met een afscheidscadeau zat er (nog?) niet in, Hirschi was sneller in de sprint met z'n tweeën.
    3. opvallend
      Net als vorig jaar eindigde de Clasica op een sprint-à-deux in de straten van San Sebastian. Remco Evenepoel kreeg alleen geen opvolger binnen zijn eigen ploeg. Het zou voor team-Lefevere de vijfde winst op de laatste zes edities geweest zijn.
    4. Belg van de dag
      Bij afwezigheid van Evenepoel in zijn klassieker nam Lennert Van Eetvelt het Belgische stokje met verve over. Bij zijn debuut in de Baskische klassieker reed onze 23-jarige landgenoot verstandig naar een derde plek op het podium.

    Geen Evenepoel voor het record, wel zowaar Vingegaard

    Niet in het Baskenland, wel in Schepdaal.


    Zo kwam er zeker geen vierde zege voor titelverdediger Remco Evenepoel in de Clasica San Sebastian, die goed zou zijn voor een eenzaam record. De kersverse dubbele olympische kampioen genoot na een historische maand juli van wat welverdiende vakantie én zijn eigen fanride.


    Wel van de partij vanop het Tourpodium: Jonas Vingegaard. Geen alledaagse klant in de klassiekers. Zat een tweede zege in een eendagswedstrijd er vandaag in?


    Hij zette zijn ploegmaats aan het werk, maar moest vroeg passen op de voorlaatste Baskische bult. Het vat lijkt af bij Vingegaard, die ook niet naar de Vuelta gaat.

    Geen Alaphilippe voor een afscheidscadeau, wel Hirschi

    Julian Alaphilippe was wel vastberaden om zich te tonen op de dag waarop bekend raakte dat hij Soudal-Quick Step zal verlaten. Al ging Pavel Sivakov toch een tandje te snel, de Franse Rus vertrok solo richting het laatste wedstrijduur.


    Dat bleek toch net wat te optimistisch, met Lotto - Dstny dat het daarachter goed deed door het gat niet te laten groeien in dienst van Lennert Van Eetvelt. Zo was alles nog speelbaar op het gloednieuwe slotmuurtje, met stukken tot 27(!) %. 

     

    Daar reed Van Eetvelt verstandig op eigen tempo naar boven, tot hij zijn moment gekomen zag. Enkel Alaphilippe en Marc Hirschi, een van de vele UAE-renners in de finale, konden mee én trakteerden onze landgenoot op een counter. 

    Het duo bleef goed samenwerken in de laatste kilometers en zo werd het een sprint met twee in de straten van San Sebastian. Van Eetvelt kon net niet mee, maar hield wel knap stand voor de derde podiumplaats.

    Op het hoogste treetje mocht Hirschi plaatsnemen, na een korte sprint waarin hij duidelijk afrekende met Alaphilippe. Eindelijk nog eens prijs voor de Zwitser in de WorldTour, na bijna vier jaar droogte. 

    Drie tevreden mannen op het podium

    Marc Hirschi: "Deze winst betekent veel voor mij. Het was superzwaar. Alaphilippe ging hard vanaf de voet op dat laatste muurtje. Met zo veel volk langs de kant moet je wel vol gaan. We waren wel verrast dat Vingegaard niet zo sterk was. Eigenlijk was het plan om hem te volgen."

     

    Julian Alaphilippe: "Het doet deugd om weer op het podium van een grote koers te staan, al ben ik ook wel wat teleurgesteld dat ik er net naast grijp. Op de slotmuur deed ik alsof de finish op de top lag. Hirschi was sterk en timede zijn sprint goed."

     

    Lennert Van Eetvelt: "Na mijn knieblessure begin dit jaar had ik het moeilijk om terug te keren. Maxim (Van Gils) en Andreas (Kron) zeiden dat ze vandaag voor mij wilden rijden en dat geeft veel vertrouwen. Jammer dat ik Alaphilippe en Hirschi niet kon volgen, maar ik ben blij om hier derde te worden. Het is geweldig om weer te koersen."

    Uitslag Clásica San Sebastián 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Marc Hirschi
    5:46:12
    UAE Team EmiratesUAD
    2
    Julian Alaphilippe
    +0
    Soudal - Quick-StepSOQ
    3
    Lennert Van Eetvelt
    +7
    Lotto - DstnyLTD
    4
    Kevin Vermaerke
    +17
    Team dsm-firmenich - PostNLDFP
    5
    Jhonatan Narváez
    +25
    INEOS GrenadiersIGD
    6
    Neilson Powless
    +25
    EF Education - EasyPostEFE
    7
    Patrick Konrad
    +25
    Lidl - TrekLTK
    8
    Michael Woods
    +25
    Israel - Premier TechIPT
    9
    Jan Christen
    +36
    UAE Team EmiratesUAD
    10
    Brandon McNulty
    +37
    UAE Team EmiratesUAD

    Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

    16:45

    Lennert Van Eetvelt is een knappe derde. Onze landgenoot kon net niet mee met Alaphilippe en Hirschi op de top van het laatste muurtje. 

    16:45

    Hirschi wint knap de eindsprint van Alaphilippe

    16:44

    Marc Hirschi wint de Clasica San Sebastian!

    Prijs voor de Zwitser! Hirschi gaat de sprint als eerste aan en Alaphilippe komt niet meer aan zijn wiel. Een kort spurtje, dat duidelijk naar de man van UAE gaat. Het ploegenspel heeft geloond. 

    16:43

    Een nerveuze Alaphilippe kiest toch weer voor de overname. Net als vorig jaar zal een sprint met twee hier de beslissing brengen: déjà vu. 

    16:42

    Nee, Hirschi neemt toch nog eens over. Zo zal hij de sprint toch vanop de kop moeten regelen. 

    16:42

    Laatste km.

    Allebei snel, maar wie haalt het in de sprint met twee? Hirschi kiest voor het wiel van Alaphilippe onder de rode vod. 

    16:40

    10 seconden

    Hirschi en Alaphilippe blijven elkaar goed aflossen. Zo zal een derde plek het hoogst haalbare zijn voor Van Eetvelt. Tenzij ze in de slotkilometer nog beginnen te pokeren? 

    16:39

    Amper een vijftal secondes is het verschil nog steeds tussen Van Eetvelt en het leidende duo. Ze zijn beneden in San Sebastian, nog 3 kilometer te gaan. 

    16:38

    Nerveuze Alaphilippe en Hirschi komen bijna ten val

    16:37

    Dan weet je dat Alaphilippe goed is.

    Pieter Van Walleghem
    16:37

    Hij is weer zijn nerveuze zelve. Julian Alaphilippe brengt bijna zichzelf en Hirschi ten val met een onhandig manoeuvre. Dat gaat maar net goed. 

    16:34

    Counter Alaphilippe

    Samen met Marc Hirschi toont Julian Alaphilippe zich de sterkste in het zicht van de top van de Pilotegi. Van Eetvelt komt boven op een handvol seconden. 

    16:34

    Versnelling Van Eetvelt! Tussen de fanatieke Baskische supporters gaat onze jonge landgenoot op de trappers staan. Alaphilippe volgt in het wiel. 

    16:32

    Van Eetvelt sluit weer aan

    Bij het ingaan van de laatste steile stukken komt Lennert Van Eetvelt weer aansluiten. Hij schuift goed op, verstandig op eigen tempo op dit onding. 

    16:32

    McNulty bepaalt het tempo nu voor Hirschi. Alaphilippe, Konrad en Narvaez zijn de mannen die er nog bij zitten. 

    16:30

    UAE overal waar je kijkt, ook nadat Sivakov is ingerekend. Alaphilippe heeft het gezelschap van Hirschi gekregen voorin, Konrad leidt op een tussenstuk een drietal weer dichter. 

    16:29

    15 seconden is de voorsprong van Sivakov. Het is Alaphilippe die het in één ruk dicht, vanaf de voet. 

    16:28

    Pilotegi

    Smeer je benen maar in, Pavel! 2,1 km aan 10,7% gemiddeld doorheen een mensenzee, met vooral op het einde de immens steile stukken van meer dan 20%, tot 27% maximum. 

    Clásica San Sebastián
    ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
    10/08 San Sebastián - San Sebastián
    236 km
    Marc Hirschi