IJzersterke Sonny Colbrelli wint (dubbel)Slag om de Ardennen in Benelux Tour

  Benelux Tour: Rit 6einde
  15 °C/>wegwedstrijd
  VertrekOttignies - AankomstHouffalize -
  Afstand207,6 km
  0306090120150180207.6

   Sonny Colbrelli (Bahrein-Victorious) is meer dan een sprinter. In de Benelux Tour heeft de Italiaanse kampioen de macht gegrepen met een sterk nummer in de koninginnenetappe. Ploegmaat Matej Mohoric snoepte de 2e plek nog af van Jasper Stuyven.

   VIDEO: Sonny Colbrelli wint de Slag om de Ardennen

   Côte de Saint-Roch doet koers ontploffen

   Ruim 200 kilometer en meer dan 3.000 hoogtemeters: de Slag om de Ardennen zou het klassement in de Benelux Tour grondig door elkaar schudden. 

    

   Twee verkenners hadden geen zin in een loopgravenoorlog en trokken wat sneller naar het front: Jonas Rickaert, die zijn contractverlenging bij Alpecin-Fenix wou vieren, kreeg het gezelschap van ex-Tourwinnaar Geraint Thomas.

    

   Op de loodzware Côte de Saint-Roch barstte de strijd echt los. Matej Mohoric vuurde een eerste schot af, ploegmaat Sonny Colbrelli en Marc Hirschi sprongen mee over de vluchters. Leider Stefan Küng keek machteloos toe, maar kreeg net op tijd hulp van de legermacht van Groupama-FDJ.

    

   Ook de tweede beklimming van  de Saint-Roch leverde vuurwerk op. Tom Dumoulin dropte een bommetje, de groep der favorieten raakte volledig versplinterd. Alleen Victor Campenaerts, die dit seizoen een indrukwekkende transformatie onderging, kon de Nederlander volgen.

    

   Net toen ze het koptrio Mohoric-Hirschi-Colbrelli wilden inrekenen, schoot Sonny Colbrelli ervandoor. De Italiaanse kampioen van Bahrein-Victorious begon aan een sterke tijdrit van 25km.

    

   Dumoulin kreeg in de achtervolging nog hulp van Stuyven, Benoot, Hirschi en Wellens, maar ook samen kregen ze de Italiaan niet klein. Colbrelli raapte in de Gouden Kilometer nog de bonificatieseconden op en bekroonde zijn stormloop nog met de leiderstrui. Ploegmaat Matej Mohoric hield Stuyven van de 2e plek.

   Colbrelli: "Zwaarste en lastigste koers ooit"

   "Het was een zware slag om de Ardennen. Misschien was dit zelfs wel de lastigste koers die ik ooit in mijn carrière reed", zei Colbrelli. "Na de Côte Saint-Roch was ik alleen in de aanval en van dan af ben ik vol blijven doorgaan want ik wou ook gaan voor een goed eindklassement." 

    

   "Dat is me dus gelukt want naast de zege ben ik nu ook leider. Het komt erop aan nu zo snel mogelijk te recupereren. Dit in het vooruitzicht van de zware etappe die morgen volgt op de slotdag. Ik hoop dat ik kan standhouden en deze rittenkoers als eindlaureaat kan afsluiten." 

    

   "Ik voerde vandaag een groot nummer op. Ik heb al veel koersen gereden, de Tour en de Giro onder meer, maar dit was veruit het zwaarste en lastigste wat ik ooit meemaakte."

   VIDEO: "Gaan we hier een solo van 25 km zien van Sonny Colbrelli?"

   VIDEO: Bekijk de hoogtepunten van de 6e etappe

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Sonny ColbrelliTBV4:55:27
   2Matej MohoricTBV+42
   3Jasper StuyvenTFS+42
   4Tiesj BenootDSM+42
   5Victor CampenaertsTQA+42
   6Tim WellensLTS+42
   7Marc HirschiUAD+42
   8Tom DumoulinTJV+42
   9Nikias ArndtDSM+1:02
   10Gianni VermeerschAFC+1:02

   Fase per fase

   1. 15 uur 24. Stefan Küng heeft de schade nog verrassend kunnen beperken op de andere renners. De Zwitser komt niet veel later binnen, maar is wel zijn leiderstrui kwijt. .
   2. 15 uur 24. Ploegmaat Matej Mohoric maakt de dag nog mooier voor Bahrain-Victorious. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) moet vrede nemen met de 3e plek. .
   3. 15 uur 23. Colbrelli perste er nog een sprintje uit om zijn voorsprong in het klassement zo groot mogelijk te maken. .
   4. 15 uur 22. Colbrelli wint. Sonny Colbrelli boekt een heel knappe overwinning in de koninginnenrit van de Benelux Tour. De Italiaan wint de Slag om de Ardennen na een knap nummertje. Hij verovert ook de leiderstrui. .
   5. Slotkilometer. Sonny Colbrelli begint aan de laatste loodjes. Nog 1 kilometer en hij mag juichen. . 15 uur 21.
   6. 15 uur 19. De Italiaanse kampioen is niet van plan om de overwinning nog uit handen te geven. Ook al proberen Stuyven en Campenaerts het tempo wel hoog te houden. .
   7. 15 uur 17. Nog 5km. Een verlossend bordje voor Sonny Colbrelli: de Italiaan moet nog 5km op zijn tanden bijten voor zijn 2e zege op Belgische bodem. In 2017 schreef hij al de Brabantse Pijl op zijn naam. .
   8. 15 uur 15. Victor Campenaerts probeert er het tempo in te houden in de achtervolging. Toch lijken ze elkaar niet te vertrouwen. De klassementsmannen loeren wat naar elkaar. .
   9. 15 uur 13. Het ziet er heel goed uit voor Sonny Colbrelli. Serge Pauwels.
   10. 15 uur 12. Er valt niets te beginnen tegen een ontketende Sonny Colbrelli. De Italiaan loopt zowaar uit op zijn jagers. Voorsprong: 44". .
   11. Côte Le Vieux Chemin. Sonny Colbrelly is bezig met de slag om de Ardennen te winnen. De Italiaan stuift ook de laatste beklimming van de dag omhoog. Hij verzwakt niet, tot frustratie van de achtervolgers. . 15 uur 09.
   12. 15 uur 06. Met 7! Benoot, Stuyven en Hirschi hebben ervoor moeten knokken, maar sluiten toch weer aan. Lukt het met 7 wel om Colbrelli weer in te rekenen? De kloof bedraagt nog steeds een halve minuut. .
   13. 15 uur 05. Matej Mohoric volgt in een zetel. Hij helpt geen hand in de achtervolging op ploegmaat Sonny Colbrelli, maar kan zo wel energie sparen voor als de Italiaan toch zou verzwakken. .
   14. 15 uur 04. Ze krijgen geen enkele meter cadeau in de achtervolging. Renaat Schotte.
   15. 15 uur 03. Onvermoeibare Colbrelli. Daar is de brouwerij van La Chouffe weer. Nog één keer bijtanken en dan een zegeroes voor Sonny Colbrelli? De Italiaan kijkt niet om, maar duwt onvermoeibaar door. .
   16. 15 uur 02. Tiesj Benoot, Jasper Stuyven en Marc Hirschi proberen nog aan te sluiten bij Dumoulin en co. Geen eenvoudige opdracht, want het viertal heeft zijn vizier gericht op Colbrelli. .
   17. 15 uur . Sonny Colbrelli stoomt door, maar moet alleen opboksen tegen het viertal Dumoulin, Campenaerts, Wellens en Mohoric. Al draait het niet geweldig in de achtervolging, dat maakt ook Dumoulin duidelijk met een armgebaar. .
   18. 14 uur 59. Gouden Kilometer. Uitslag: 9 seconden voor Colbrelli, 6 seconden voor Mohoric en 3 seconden voor Wellens. Zij doen alle drie een goede zaak in het klassement.  .
   19. 14 uur 59. Colbrelli pakt bonusseconden in Gouden Kilometer, Mohoric en Wellens vervolledigen top 3.

    Colbrelli pakt bonusseconden in Gouden Kilometer, Mohoric en Wellens vervolledigen top 3

   Benelux Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Surhuisterveen - Dokkum169.6 kmMerlierMerlier
   2/>Lelystad - Lelystad11.1 kmBisseggerBissegger
   3/>/>Essen - Hoogerheide168.3 kmvan der HoornBissegger
   4/>/>Aalter - Ardooie164.6 kmMerlierBissegger
   5/>/>Riemst - Bilzen192 kmEwanKüng
   6/>/>Ottignies - Houffalize207.6 kmColbrelliColbrelli
   7/>/>Namen - Geraardsbergen177.9 kmMohoricColbrelli