Caleb Ewan pikt zijn ritje mee in Benelux Tour, Küng is nieuwe leider

  Benelux Tour: Rit 5einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekRiemst - AankomstBilzen -
  Afstand192 km
  0306090120150192

   De Australiër Caleb Ewan heeft de 5e rit in de Benelux Tour gewonnen in de spurt van een grote groep, voor Sonny Colbrelli en Danny van Poppel. Een geaccidenteerd parcours dunde het peloton uit, leider Stefan Bissegger moest de rol lossen. Nummer 2 Kasper Asgreen kreeg pech op het eind. Zo verhuisde de leiderstrui in Bilzen naar een andere Zwitser: Stefan Küng.

   Caleb Ewan pakt zijn sprintzege mee in de Benelux Tour

   Evenepoel geeft op

   Zoek niet langer naar Remco Evenepoel in het peloton van de Benelux Tour. In een voor hem snel te vergeten ronde, door materiaalpech en ziekte, verscheen Evenepoel door maagklachten vanochtend niet meer aan de start. 

   In een heuvelachtige rit met 15 korte hellingen was het uitkijken naar de punchers. Of konden de spurters toch nog een laatste keer zegevieren? Hugo Houle, Casper Pedersen en Jack Bauer zetten alvast de vlucht van de dag op poten. 

   Materiaalpech voor Asgreen

   Het peloton had een vette kluif aan de koplopers. Het ging er dan ook bijzonder nerveus aan toe. Edward Theuns, Jasper Stuyven en Victor Campenaerts probeerden weg te geraken, maar dat was tevergeefs.

   Asgreen, de kopman van Deceuninck-Quick Step, schudde op de Kleiberg dan maar een versnelling uit de benen. Niet veel later kreeg de Deen te maken met materiaalpech. 

   Daar ging de leiderstrui voor "The Wolfpack". Die was namelijk vacant aangezien het te snel ging voor Stefan Bissegger. 

    

   We gingen dan toch sprinten met een grote groep. Op de hellende laatste meters timede Caleb Ewan zijn spurt perfect en maakte de Australiër het ook af. Stefan Küng is dan weer de nieuwe leider.

   Asgreen prikt op de laatste keer Keiberg, maar heeft dan op slecht moment pech

   Samenvatting van de 5e rit in de Benelux Tour

   Caleb Ewan: "Geen makkelijke zege"

   "Het was een super zware dag", vertelde dagwinnaar Caleb Ewan. "Ik wist niet hoe de benen zouden voelen, maar een aankomst die wat oploopt ligt me wel. Het was geen makkelijke zege, maar ik ben wel tevreden."

   "Mjin team deed het perfect. Meerdere teams waren gemotiveerd om te spurten, maar de vlucht was sterk. Gelukkig haalden we ze op het einde nog in."

   Ewan: "Altijd belangrijk om in België te winnen"

   Küng: "Had niet verwacht om de nieuwe leider te worden"

   Vorig jaar eindigde Küng derde in de Benelux Tour, nu wil hij de leiderstrui tot zondagavond houden: "In deze etappe was het zaak om niet te vallen en uit de problemen te blijven. De slechte dag van Bissegger en de pech van Asgreen speelden in mijn voordeel."

   Morgen en overmorgen zijn er nog 2 lastige ritten. "Ik ken de hellingen, ik reed deze rittenkoers al een keer of 7. Ik weet wat me te wachten staat. Ik kom net terug van een hoogtestage, dus die Belgische klimmetjes moet ik ook wel aankunnen."

   "Het is een beetje een verrassing dat ik in de leiderstrui mag starten, want de concurrentie is groot. Kom ik de rit morgen door, dan is er misschien iets mogelijk. Maar ik wil niet op de feiten vooruitlopen." 

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Caleb EwanLTS4:26:24
   2Sonny ColbrelliTBV+0
   3Danny van PoppelIWG+0
   4Peter SaganBOH+0
   5Jasper StuyvenTFS+0
   6Tim MerlierAFC+0
   7Mike TeunissenTJV+0
   8Matej MohoricTBV+0
   9Christophe LaporteCOF+0
   10Oliver NaesenACT+0

   Fase per fase

   1. 15 uur 17. De ene Stefan volgt de andere op. Door het afhaken van Stefan Bissegger is Stefan Küng nu de nieuwe leider. .
   2. 15 uur 07. Ewan wint! Caleb Ewan houdt alles en iedereen achter zich. In een verbeten spurt klopt hij Colbrelli en Van Poppel. Sagan is 4e, Merlier liet een gaatje en kon niet meespurten. .
   3. 15 uur 05. Laatste kilometer. We gaan spurten voor de dagzege! .
   4. 15 uur 05. We rijden met een grote groep naar de finish. Wie beschikt er nog over de snelste benen?  .
   5. 15 uur 02. Aanval Mohoric. Mohoric heeft geen zin in een massaspurt. Hij pakt uit met een versnelling en krijgt Sagan en Stuyven met zich mee. .
   6. 15 uur 02. Asgreen is nu op achtervolgen aangewezen. Hij heeft een achterstand van 22 seconden. Krijgt hij een tik te verwerken voor het klassement of beperkt hij de schade? .
   7. 14 uur 57. Bissegger moet passen. De leiderstrui ligt nu voor het rapen. Stefan Bissegger kan namelijk niet meer volgen. Wie neemt de leiding straks over? .
   8. 14 uur 57. Leider Bissegger moet lossen op 8km van het einde.

    Leider Bissegger moet lossen op 8km van het einde

   9. Materiaalpech voor Asgreen. Ai ai, Asgreen. De Deen moet plots iedereen laten gaan na een bocht. Hij krijgt met mechanische pech te kampen op een enorm slecht moment.  . 14 uur 56.
   10. 14 uur 56. Asgreen gaat ervoor. Kasper Asgreen plaatst een snedige versnelling op de Kleiberg en krijgt wel wat ronkende namen mee. Stuyven en Mohoric bijvoorbeeld.  .
   11. 14 uur 54. Koplopers gegrepen. Anders dan woensdag houdt de vroege vlucht dit keer geen stand. Het avontuur van Bauer en Pedersen zit er dan ook op. Kan er nog iemand wegspringen? .
   12. 14 uur 50. Dries De Bondt heeft alles wat hij had gegeven. Nu kruist hij letterlijk en figuurlijk de vingers voor zijn kopman Tim Merlier. .
   13. 14 uur 50. De werkdag zit er ondertussen op voor Jasper De Buyst. Hij heeft zijn job volbracht bij Lotto-Soudal. De voorsprong van de koplopers bedraagt nog 30 seconden.  .
   14. 14 uur 50. Asgreen prikt op de laatste keer Keiberg, maar heeft dan op slecht moment pech.

    Asgreen prikt op de laatste keer Keiberg, maar heeft dan op slecht moment pech

   15. 14 uur 48. Opvallend beeld: Dries De Bondt wil zijn handen op zijn stuur leggen, maar bedenkt zich al snel. Het is namelijk verboden om die pose op de fiets aan te nemen.  .
   16. 14 uur 46. Krijgen we straks dan toch een massaspurt? Philippe Gilbert stroopt alvast de mouwen op in dienst van Caleb Ewan. De snelle mannen zijn nog steeds aanwezig in het pak. .
   17. 14 uur 43. Laatste ronde. De koplopers rijden voor de voorlaatste keer over de meet. Belangrijk voor straks: de laatste 500 meter loopt het wat omhoog. .
   Benelux Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Surhuisterveen - Dokkum169.6 kmMerlierMerlier
   2/>Lelystad - Lelystad11.1 kmBisseggerBissegger
   3/>/>Essen - Hoogerheide168.3 kmvan der HoornBissegger
   4/>/>Aalter - Ardooie166.1 kmMerlierBissegger
   5/>/>Riemst - Bilzen192 kmEwanKüng
   6/>/>Ottignies - Houffalize207.6 kmColbrelliColbrelli
   7/>/>Namen - Geraardsbergen177.9 kmMohoricColbrelli