Tim Merlier zegeviert jaar na ploegmaat Jasper Philipsen in massaspurt in Ardooie

  Benelux Tour: Rit 4einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAalter - AankomstArdooie -
  Afstand166,1 km
  0306090120166.1

   Tim Merlier heeft zijn tweede zege in de Benelux Tour weggekaapt. Na de eerste won de snelle Belg van Alpecin-Fenix ook rit 4. In de verwachte massaspurt in Ardooie kwam Merlier pas in de laatste 50 meter naar voren en verwees Mads Pedersen en Danny van Poppel naar de ereplaatsen. Vorig jaar won Merliers teammaat Jasper Philipsen in Ardooie. Stefan Bissegger blijft leider.

   Merlier komt net op tijd los voor 2e ritzege:

   Nerveuze finale kan sprint niet voorkomen

   Vorig jaar liep het mis in de slotkilometer in Ardooie, nu kwam het al bij het officiële startsein tot een massale valpartij. De koersdirectie moest zelfs even de wedstrijd neutraliseren om de schade op te meten.

    

   Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise), Arjen Livyns (Bingoal-Pauwels Sauzen) en Sam Bewley (Team BikeExchange) konden na een kort oponthoud op avontuur trekken, maar meer dan de voorhoede kleuren zat er niet in. Een sprint was onvermijdelijk.

    

   Dat merkten onder meer ook Rune Herregodts, Fernando Gaviria en Victor Campenaerts. Allemaal deden ze in een nerveuze finale een poging om weg te raken, zonder succes. Stefan Küng moest het peloton zelfs aanmanen om wat rustiger aan te doen.

    

   Op 10 kilometer van de streep barstte het nog eens los, nu voor de Gouden Kilometer. De Deen Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) haalde er 6 bonusseconden op en nadert tot op 13 tellen van leider Stefan Bissegger.

    

   In de Stationsstraat mochten de grote kanonnen dan worden ingezet. Trek-Segafredo leek met Pedersen, Stuyven en Theuns op drie paarden te kunnen wedden, maar Merlier vond nog net op tijd een gaatje om de ex-wereldkampioen te kloppen. 

   Merlier boekt zijn tweede ritzege in de Benelux Tour en volgt ploegmaat Jasper Philipsen op op de erelijst in Ardooie. 

   Merlier: "Ik was verplicht om het af te maken vandaag"

   "Ik ben heel blij. Het was echt een ploegoverwinning vandaag", zegt Merlier. "Ze hebben me 70 kilometer uit de wind gehouden en me bij elke moeilijke passage op de juiste plek gebracht. Ik was dus verplicht om te winnen."

    

   "Ik zat tijdens de sprint even vast, want ze kwamen van rechts. Ik dacht dat Pedersen langs de nadar zou blijven, maar plots kwam er een opening en kon ik het nog goedmaken."

    

   "Ik ben blij dat ik het kan afmaken. Ik ben super tevreden."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Tim MerlierAFC3:36:29
   2Mads PedersenTFS+0
   3Danny van PoppelIWG+0
   4Peter SaganBOH+0
   5Christophe LaporteCOF+0
   6Phil BauhausTBV+0
   7Fernando GaviriaUAD+0
   8Max WalscheidTQA+0
   9Dylan GroenewegenTJV+0
   10Fabian LienhardGFC+0

   Fase per fase

   1. 14 uur 59. Danny van Poppel (Intermarché-Wanty Gobert) moet vrede nemen met de 3e plek. .
   2. 14 uur 58. Mads Pedersen ziet Merlier nog net voor zijn neus de zege pakken.  .
   3. 14 uur 56. Merlier wint in Ardooie. Tim Merlier pakt zijn tweede overwinning in de Benelux Tour. De renner van Alpecin-Fenix zit ingesloten, maar vindt op links nog een gaatje en knalt nog naar de zege. Wat een eindsprint van onze landgenoot. .
   4. 14 uur 55. Caleb Ewan valt alleen. .
   5. Slotkilometer. Sprinten in de Stationsstraat: wie trekt aan het langste eind? . 14 uur 55.
   6. 14 uur 54. Het is al stevig wriemelen in de aanloop naar de slotkilometer. Vorig jaar liep het mis in het slot in Ardooie, hopelijk blijft iedereen nu overeind. .
   7. 14 uur 51. Trek-Segafredo? Met Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Edward Theuns heeft Trek-Segafredo maar liefst drie ijzers in het vuur. Ook Peter Sagan, die in het verleden al eens won in Ardooie, komt vooraan lucht opsnuiven. .
   8. 14 uur 50. Het zijn vooral de renners van Lotto-Soudal die even het tempo drukken. Victor Campenaerts komt mee op kop, maar doet ook geen poging om te versnellen. .
   9. 14 uur 49. De renners komen even op adem na een pittige reeks tussensprints. Het is nu herstellen voor de finale eindsprint in Ardooie. .
   10. 14 uur 47. Twee keer Asgreen. Kasper Asgreen sprokkelt 6 seconden in de Gouden Kilometer en nadert zo op leider Stefan Bissegger. De Deen is in 2 van de 3 tussensprints de snelste. Laporte raapt ook wat bonusseconden mee. .
   11. 14 uur 45. Nog 10 km. Jos van Emden neemt over van Evenepoel om het tempo hoog te houden. We gaan naar de Gouden Kilometer, dus wordt al eens duchtig doorgetrapt. .
   12. 14 uur 42. Evenepoel op kop. Remco Evenepoel neemt het heft in handen. De jonge wolf van Deceuninck-Quick Step geeft er een stevige ruk aan vooraan. .
   13. 14 uur 42. Leider Stefan Bissegger peddelt nog rustig mee in het peloton. Zijn blauwe leiderstrui komt niet in gevaar vandaag. .
   14. Laatste ronde. Het peloton gaat de laatste ronde in van de 4e rit in de Benelux Tour. Wie mag over 15 kilometer juichen in de Stationsstraat in Ardooie? . 14 uur 38.
   15. 14 uur 37. Iljo Keisse komt even zijn neus aan het venster steken vooraan. De lead-out van Deceuninck-Quick Step gaat postvatten voor de renners van Alpecin-Fenix. .
   16. 14 uur 36. We gaan in sneltempo naar de slotronde toe. De meeste waaghalzen houden zich nu gedeisd in het peloton, een eindsprint lijkt onvermijdelijk. .
   17. 14 uur 22. Herregodts gegrepen. Het komt tot onenigheid tussen Duval en Herregodts. De kopbeurten duren niet even lang, dus houdt het duo het voor bekeken. Met nog ruim 20 kilometer voor de boeg neemt het peloton weer het heft in handen. .
   18. 14 uur 22. Herregodts krijgt dan toch wat ademruimte, met dank aan afstopwerk van zijn ploeg in de voorhoede. En met Julien Duval (AG2R-Citroën) in zijn wiel staat onze landgenoot er ook niet meer alleen voor. Kan dit tweetal het peloton uitdagen? .
   Benelux Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Surhuisterveen - Dokkum169.6 kmMerlierMerlier
   2/>Lelystad - Lelystad11.1 kmBisseggerBissegger
   3/>/>Essen - Hoogerheide168.3 kmvan der HoornBissegger
   4/>/>Aalter - Ardooie164.6 kmMerlierBissegger
   5/>/>Riemst - Bilzen192 kmEwanKüng
   6/>/>Ottignies - Houffalize207.6 kmColbrelliColbrelli
   7/>/>Namen - Geraardsbergen177.9 kmMohoricColbrelli