Fransen spelen het netjes uit, Vlad Van Mechelen wordt 4e op EK voor junioren

  Op het EK wielrennen in Italië is Romain Gregoire de primus bij de junioren geworden. De Fransman klopte de Noor Per Strand Hagenes en zijn landgenoot Lenny Martinez in een sprint met z'n drieën. Voor de Belgen, goed voor goud en zilver in de tijdrit, zat er geen nieuwe medaille in. Vlad Van Mechelen won de sprint van het peloton en eindigde 4e.

  Na een dubbelslag in de tijdrit hoopten de Belgische junioren ook op de wegrit te scoren. Na een sterk seizoen leek Cian Uijtdebroeks het heetste ijzer in ons vuur, maar hij vond niet helemaal een parcours op zijn maat. De renners moesten 8 keer een lokaal rondje afwerken met daarin 1 beklimming.

   

  Het tempo lag hoog en daardoor raakte er niemand weg vooraan. Achteraan vielen ze wel als vliegen. Met een pelotonnetje van amper 40 renners gingen ze de slotronde in, daarbij ook nog alle Belgen.

   

  Op de laatste beklimming kregen we dan toch vuurwerk. Uijtdebroeks probeerde weg te raken, maar werd al snel gecounterd. Het waren uiteindelijk twee Fransmannen en een Noor die als eerste over de top kwamen met een handvol seconden voorsprong.

   

  De twee Fransmannen, Romain Gregoire en Lenny Martinez, speelden het goed uit tegen de Noor Per Strand Hagenes. Ze drongen hem de kop op om het daarna in de sprint af te maken. Gregoire pakte het goud, Hagenes kon toch nog pronken met zilver.

   

  Het peloton kwam net te laat, maar er werd nog wel gesprint voor de ereplaatsen. In die strijd liet onze landgenoot Vlad Van Mechelen zijn snelle benen zien. Hij viel net naast het EK-podium met zijn 4e plek.

  De sprint op groot scherm in Italië

  Uitslag EK junioren

  1. Romain Gregoire (Fra) - in 02u35'42"

  2. Per Strand Hagenes (Noo) - zelfde tijd

  3. Lenny Martinez (Fra)

  4. Vlad Van Mechelen - op 10"

  5. Manuel Oioli (Ita) - allen zelfde tijd

  6. Jan Christen (Zwi)

  7. Madis Mihkels (Est) 

  8. Martin Svrcek (Slo)

  9. Alexander Ohajek (Oos) 

  10. Sebastian Kirkedam Larsen (Noo)

   

  15. Jenthe Michels - z.t.

  22. Leander Van Hautegem

  26. Maxence Place

  39. Cian Uijtdebroeks

  41. Alec Segaert

  Vlad Van Mechelen.

  EK junioren wegrit

  1. 11 uur 53. Van Mechelen 4e. Het is net niet voor de Belgische selectie. Vlad Van Mechelen wint de sprint van het peloton en wordt 4e. .
  2. 11 uur 52. Frankrijk pakt goud en brons! Het is Romain Gregoire die het sprintje met drie wint. Hij is Europees kampioen bij de junioren. Hagenes (Noo) moet blij zijn met plek 2. En ook het brons gaat mee naar Frankrijk dat is voor Lenny Martinez. .
  3. 11 uur 50. Laatste kilometer. De Belgen gaan hier geen medailles pakken. De drie koplopers lijken buiten schot.  .
  4. 11 uur 50. Ook de Fransen werken nu mee. Ze zullen wegblijven vooraan. Renaat Schotte.
  5. 11 uur 48. Noor geeft gas. Het is de renner uit Noorwegen, Hagenes, die tempo blijft maken vooraan. Kan hij dit volhouden? De laatste rechte lijn loopt lichtjes bergop.  .
  6. 11 uur 47. De voorsprong van het drietal slinkt een beetje. Nog 3 kilometer tot de streep. Krijgen we nog een massasprint of niet? .
  7. 11 uur 45. Nog 5 kilometer. Op dit moment zijn de medailles weg voor onze landgenoten. 1, 2 en 3 rijden 10 seconden voor het peloton uit. .
  8. 11 uur 44. Hagenes vraagt steun van zijn twee Franse collega's. Ze zullen moeten samenwerken als ze dit willen volhouden tot de streep. En wat kunnen de Belgen nog? Nog 6 kilometer. .
  9. 11 uur 44. Het gaat razendsnel in de afdaling. Renaat Schotte.
  10. 11 uur 42. De koplopers: Per Strans Hagenes, Romain Gregoire en Lenny Martinez. .
  11. 11 uur 41. Helaas, het peloton laat Uijtdebroeks niet gaan. Hij wordt teruggefloten en er volgt meteen een counter. 2 Franse renners raken samen met een Noor als eerste over de top. Ze hebben een voorsprong van amper 10 seconden. .
  12. 11 uur 40. Het peloton gaat de laatste ronde in.

   Het peloton gaat de laatste ronde in

  13. 11 uur 39. Aanval Uijtdebroeks! De laatste keer de klim, dit lijkt de laatste kans voor een aanval. Het is een Oostenrijker die versnelt en Cian Uijtdebroeks gaat erachter aan. Nog 9 kilometer. .
  14. 11 uur 34. Laatste ronde. Het peloton begint aan de laatste ronde. We zien enkele landgenoten aandachtig voorin het peloton. Segaert komt door als 3e, Uijtdebroeks als 10e. .
  15. 11 uur 20. Het hoge tempo heeft wel al wat renners de das omgedaan. We zien nog zo'n 70 renners in het peloton zitten en dat van de 157 renners die vanochtend aan de start stonden. .
  16. 11 uur 18. Na 6 rondjes is er nog steeds niemand ontsnapt. Het is de Noor Sebastian Larsen die als eerste doorkomt aan de finish. Hij leidt een groot peloton met daarin ook de Belgen nog.  .
  17. 11 uur 05. Als er straks niemand wegraakt, dan zullen de Belgen Vlad Van Mechelen uitspelen. Hij is de man in onze selectie voor een eventuele massasprint. .
  18. 11 uur 04. De passage aan de finish met de Belgen nog alert vooraan.

   De passage aan de finish met de Belgen nog alert vooraan