Ga naar de inhoud
Sam Deroo probeert zich door het Italiaanse blok te knokken.

Wereldkampioen Italië toont geen genade voor zoekende Red Dragons in EK-opener

 ma 28 augustus 2023 22:43
EK volleybal mannen
België
Italië
einde
17
set 1
25
18
set 2
25
15
set 3
25
0
score
3

De wet van de sterkste. Die hebben de Red Dragons ondergaan in hun eerste EK-match tegen Italië. Als huidig Europees en wereldkampioen wilde de gastheer meteen uithalen, met succes. Een zoekend België was een maatje te klein en kan enkel lessen trekken na vanavond.

Nog zoekend na een verstoorde voorbereiding. Dan is het EK openen tegen Italië geen cadeau voor de Red Dragons.


Bondscoach Emanuele Zanini koos voor een opvallend jonge ploeg, mede door de blessurelast bij de Belgen. Niet dat het de huidige Europese en wereldkampioen iets uitmaakte. Italië wilde in Bologna meteen een statement maken.


Dat deed de gastheer ook met een dominante prestatie. Verdedigend onwrikbaar en telkens met een tempoversnelling op zak voor wanneer het nodig was. Zo ook in de tweede set, toen Italië een 3-0 achterstand in luttele minuten omboog naar 3-6.

Wanneer de Belgen daarna een te hoge foutenlast aan de dag brachten, borrelde de frustratie op.


Ferre Reggers probeerde nog wel schwung in het spel te krijgen. Ook een knappe redding van Desmet zorgde even voor glimlachjes in het Belgische kamp.


Maar het was Italië dat het gaspedaal helemaal indrukte in het slot.

 

Zonder genade maakte het gastland er 0-3 van. Belgische bondscoach Emanuele Zanini kan aan een diepgaande analyse beginnen voor de wedstrijd tegen Servië van donderdag.

België - Italië

22:41

Italië maakt het af: 0-3

Reggers zorgt nog voor uitstel van executie, maar de Red Dragons verliezen met zware 0-3 cijfers van de wereldkampioen. Een netfout betekent het einde van de wedstrijd: 15-25 in set 3.

22:41

Een staalhard killblock van Michieletto op Reggers maakt het duidelijk. De wedstrijd zit erop: 14-23.

22:40

De Dragons willen wel, maar het is te vaak net niet tegen Italië.

Co-commentator Dominique Baeyens
22:39

Reggers doet het aanvallend vandaag goed. De 20-jarige hoofdaanvaller slaat een bal hard in de lijn voor 14-21.

22:37

Wout D'Heer slaat zijn service ver buiten. Hij kan zijn teleurstelling niet verbergen wanneer hij naar de kant gaat voor de libero: 12-19.

22:37

Verhanneman komt op het veld. Als 34-jarige ancien moet hij voor rust en controle zoeken in verdeling bij de Belgen.

22:36

De foutenlast bij de Belgen stapelt zich op. Bij 10-16 heeft Zanini genoeg gezien en haalt hij zijn jongens naar de kant. De bondscoach wil met een goed gevoel de zaal verlaten.

22:33

Het kan en moet toch beter de volgende wedstrijden. België maakt te veel fouten.

Co-commentator Dominique Baeyens
22:30
22:27

Italië geeft de Belgen het gevoel dat ze kunnen aanklampen, om dan in de rally verschroeiende tempoversnellingen te plaatsen. 7-11.

22:26

Knap punt van Belgen: 4-7

Desmet redt erg mooi een bal, Sam Deroo werkt met verstand het punt af dankzij een plaatsbal. 4-7, de Belgen kunnen weer lachen.

22:22

Meteen een kloof in derde set: 2-6

Italië lijkt klaar om de klus te klaren tegen België. Zanini grijpt snel in met een time-out, maar de Belgen moeten alweer achtervolgen: 2-6.

22:17

Het verschil tussen beide ploegen is enorm. De ervaring ontbreekt bij ons om daar iets tegen te doen.

Emanuele Zanini
22:13

Sbertoli maakt het af in set 2: 18-25

Al twee sets aan de kant, maar meteen bij zijn invalbeurt goed voor een bom. De ace van Sbertoli bezorgt Italië de tweede set. 

22:11

Van Hoyweghen probeert zijn middenman in het spel te betrekken, maar dat mislukt. Het verschil tussen Italië en de Belgen blijft groot: 18-23.

22:09

Net wanneer ze de kloof leken te dichten, moeten de Belgen weer wat punten prijsgeven. Deroo speelt een free ball over. Die krijg je op dit niveau onhoudbaar terug: 17-22.

22:05

Reggers probeert achter de servicelijn de druk op te voeren. Italië houdt de stop niet op het eigen speelveld, Desmet maakt hard af: 15-19. Kruipen de Belgen - opnieuw zonder setter op het veld - weer wat dichter?

22:01

Italië duwt door: 10-17

De lichaamshouding van Sam Deroo spreekt boekdelen. Hij probeert de handen van het Italiaanse blok gebruiken, maar krijgt de bal voor zijn eigen voeten terug. Wanneer ook in het midden het blok als een muur staat, wordt het plots 10-17.