Ga naar de inhoud
Een knalprestatie van Roeselare.

3-0! Roeselare geeft billenkoek aan Italiaanse topclub Piacenza in halve finales CEV Cup

 di 7 maart 2023 21:49
CEV Cup, 1/2e finales (heen)
Roeselare
Piacenza
einde
25
set 1
20
25
set 2
23
25
set 3
23
3
score
0

Stuntwerk van de bovenste plank! In de heenmatch van de halve finales van de CEV Cup heeft Roeselare een statement gemaakt. Het klopte grootmacht Piacenza na een uitstekende pot met 3-0. Volgende week woensdag volgt de return in Italië. "Dit is propaganda, maar we moeten de moeilijkste stap nog zetten."

Piacenza is geen kleine garnaal in het internationale volleybal. Integendeel.

 

Roeselare moest dan ook de beste versie van zichzelf aanbieden, maar de start was aarzelend. 

 

Na de 4-8-tussensprint schudde Roeselare de schroom evenwel van zich af en zat het volledig in de match. 

 

Het was niet meer onder de indruk en neutraliseerde de Italiaanse opslagdruk: 25-20. 

 

In eigen land en in Europa laat Piacenza opvallend veel steken vallen en ook op West-Vlaamse bodem draaide de receptie stroef. 

 

Roeselare varieerde puik, had zijn huiswerk uitstekend gemaakt en smoorde ook een Italiaanse remonte in de kiem: 25-23.

 

In de derde set bleef de mentaliteit voorbeeldig. Met veel tactische discipline snelden de West-Vlamingen weer weg, maar met meer agressie krikte Piacenza zijn niveau duidelijk op.

 

Het resulteerde in een veel evenwichtigere derde set, maar Roeselare trok zich niets aan van de volleyballogica en schreef zijn eigen verhaal: nog eens 25-23 en 3-0.

 

Woensdag speelt Roeselare voor een finaleplaats in de Europa League van het volleybal. Zelfs bij een 3-0-nederlaag heeft het nog een golden set als vangnet. 

Coach: "Het is aan ons om er straks weer in te geloven"

Coach Steven Vanmedegael gaf zijn strijdplan vrij na de stunt: "Ik wilde een ploeg zien die geloofde dat er iets te rapen viel. Maar 3-0, daar had ik nooit van gedroomd. Het zou idioot zijn om dat te zeggen."

 

"We hebben al een paar keer goed gepresteerd tegen Italiaanse ploegen. Dat verhaal heb ik op de ploeg overgebracht: durf tonen, lucide zijn en oplossingen zoeken."

 

Vanmedegael en zijn team was tactisch uitstekend voorbereid. "Ik heb ervan gesmuld om het met mijn staf uit te pluizen en om een plan op te stellen met de spelers."

 

"De opdracht blijft loodzwaar", zegt hij over de return. "Ze zullen hun geblesseerde middenman klaarstomen, maar het is aan ons om er in te geloven."

"Luxepositie, maar we moeten de moeilijkste stap nog zetten"

  • Seppe Rotty: "Hier had ik niet van gedroomd. We speelden een topmatch en alles klopte. Af en toe hadden we last van hun opslagdruk, maar we hebben dat goed opgelost. Dat we domineerden? Dat is een groot woord, maar we speelden af en toe beter. We moeten hen volgende week weer onder druk zetten. In de vorige ronde hebben zij het ook rechtgezet, maar dit is sowieso al een avond om in te kaderen."

  • Stijn D'Hulst: "3-0, daar had ik nooit aan gedacht. Ik wist dat we kansen zouden krijgen als we hen receptioneel onder druk konden zetten en dat is gebeurd. We wisten dat ze ons een beetje zouden onderschatten, maar we hebben constant gedomineerd. Het is moeilijk te vatten. Dit is nog niet te veel gebeurd, het was propaganda voor het volleybal. Dit is nu een luxepositie. We hebben de eerste stap gezet, maar de moeilijkste stap komt nu."

Reacties Rotty en D'Hulst:

Roeselare - Piacenza

21:50

Roeselare maakt het af in de derde set (25-23) en klopt Piacenza met 3-0

21:48

Een finaleplaats is realistisch. Zelfs als je ginds met 3-0 verliest, heb je nog altijd een golden set. Onwaarschijnlijke match!

Marc Willems
21:48

Set 3: 25-23

Roeselare verdient alle superlatieven. Het speelt een ongelofelijke match en stunt: 3-0!

21:33

Roeselare zit even vast in zijn rotatie en kan de Italiaanse druk niet pareren. Het moet de Italianen nu snel aan de leiband leggen. 

21:25

Ook in de derde set krijgen we hetzelfde beeld: veel tactische discipline bij Roeselare, dat knokt voor elke morzel grond. De Italianen krijgen maar geen grip op de Belgen. 

21:18

Ook de tweede set gaat naar Roeselare: 25-23

21:13

Kijk naar die score: straf!

Dominique Baeyens
21:13

Set 2: 25-23

Wordt het zo'n Europese avond uit de oude doos? Roeselare trekt ook het laken in de tweede set naar zich toe. Piacenza kwam nog wel knabbelen, maar de thuisploeg recht de rug. 

21:09

Roeselare heeft zich even in slaap laten wiegen en ziet zijn bonus smelten. Kan het de opslagdruk weer verhogen? 

21:06

In de kwartfinales verloor Piacenza in Montpellier, maar voor eigen volk maakten ze die nederlaag in de terugmatch goed. Het vertelt vooral iets over de wisselvalligheid van de Italianen. Ze staan kansen toe en die grijpt Roeselare voorlopig met beide handen. 

21:01

De vertwijfeling is groot bij de Italianen. Roeselare loopt met veel variatie in de opslagen nu zelfs uit tot 17-12.

"De coach van Piacenza is zichtbaar gefrustreerd", ziet Dominique Baeyens. "Het wordt een topavond."

20:55

Een Belgische stunt is mogelijk!

Marc Willems
20:54

Roeselare blijft erg geconcentreerd spelen en heeft in alle opzichten een antwoord in huis. 11-9.

20:45

Roeselare pakt de eerste set tegen Piacenza met 25-20

20:42

Set 1: 25-20

Van een prima start gesproken! Roeselare wint de eerste set met duidelijke cijfers en dat hebben ze zeker niet gestolen. Integendeel: de Belgische kampioen was even onder de indruk, maar wint daarna verdiend. "Ze zijn top", zegt cocommentator Dominique Baeyens. 

20:34

We naderen de slotfase van de eerste set en Roeselare doet het voorbeeldig. Het heeft zijn huiswerk goed gemaakt en heeft nog altijd de leiding. 

20:25

De start van Roeselare was aarzelend, maar na een time-out heeft het de 4-8-achterstand helemaal weggepoetst. Meer nog: het komt voor het eerst aan de leiding: 9-8.

20:11

Tegenstander Piacenza beleeft een wisselvallig seizoen en staat pas 6e in de Italiaanse competitie, maar het won onlangs de nationale beker na een indrukwekkende prestatie in de Final Four.

Roeselare is ongeslagen in eigen land en won de Belgische beker eind februari, maar het zal op en top moeten presteren om de Italianen te kunnen bedreigen.