Ga naar de inhoud
De Yellow Tigers moesten knokken voor de zege tegen Argentinië.

Sterke Britt Herbots loodst Yellow Tigers voorbij stug Argentinië op WK volleybal

 wo 5 oktober 2022 21:42
wk volleybal
België
Argentinië
einde
25
set 1
16
25
set 2
23
25
set 3
23
3
score
0

De Yellow Tigers hebben de match die moest gewonnen worden in de tweede groepsfase van het WK naar hun hand gezet. Dankzij een sterke Britt Herbots kon Argentinië de Belgen geen set ontfutselen: 3-0.

België-Argentinië in een notendop

  • Uitblinker: We vallen in herhaling, maar Britt Herbots maakt keer op keer het verschil voor de Yellow Tigers. Ze kan België met haar explosiviteit uit hachelijke situaties redden.
  • Sleutelmoment: In set 2 lijkt het even hetzelfde scenario als tegen Japan te worden met 9 Argentijnse punten op een rij. Het zijn niet toevallig Herbots en Marlies Janssens die de reeks doorbreken en de Belgen weer op de rails krijgen.
  • Volgende match: Zaterdag om 17 uur kijken de Yellow Tigers Brazilië in de ogen. Bij een stunt komen de kwartfinales dichtbij.

Bijwijlen onhoudbare Britt Herbots doet het voor België

Argentinië was de enige "haalbare" tegenstander van de Yellow Tigers in de tweede groepsfase en dus lag de druk bij de Belgen. Maar na een moeilijke start draaide de Belgische motor op volle toeren in de eerste set.

 

Britt Herbots was niet af te stoppen en timmerde de ene aanval na de andere tegen de vloer. Maar na die gewonnen eerste set (26-15) ging het minder vanzelf voor de Yellow Tigers.

 

De Belgen leken gelanceerd, maar de Argentijnse verdediging werd stugger. Net op tijd werd een ruime Argentijnse kloof gedicht en dankzij winnende opslagen van Lemmens en Van Avermaet werd ook set 2 uit de brand gesleept: 25-23.

 

Hetzelfde verhaal kregen we in de derde set. De Belgische foutjes werden afgestraft en in de aanval bleven de Yellow Tigers te afhankelijk van een alweer uitmuntende Herbots. Maar op karakter werden toch 2 matchballen afgedwongen en het was verrassend Janssens die het mocht afmaken.

 

De beloning voor de Yellow Tigers volgt donderdag. "Ik zeg het hier in primeur", zegt bondscoach Gert Vande Broek. "Ze krijgen een dag volledige rust met een brunch in Rotterdam, zodat de speelsters evenuit de WK-sfeer zijn." Dankzij de zege mogen de Belgen nog dromen van de kwartfinales, maar dan moet er nog zeker 1 stunt volgen tegen Brazilië en/of China.

Jodie Guilliams: "Er was veel druk vandaag"

Jodie Guilliams moest invallen toen de Yellow Tigers het moeilijk hadden in de tweede set en hielp mee de ommekeer realiseren. "Ik weet wat mijn rol is en ik probeer veel energie te geven wanneer ik mag invallen. Dat is vandaag gelukt."

 

"We wisten vooraf dat het moeilijk zou zijn. Onze enige opdracht was winnen en we hebben gedaan wat we moesten doen. We mogen trots zijn op onszelf, want er was toch wel veel druk vandaag om te winnen."

 

Na twee rustdagen wachten dan toppers tegen Brazilië en China. "De vermoeidheid begint een beetje te spelen. Maar vorige week hebben we getoond dat we niet makkelijk te kloppen zijn. We hebben niets te verliezen en kunnen vrijuit spelen."

Marlies Janssens: "We hebben het niet cadeau gekregen"

Na Britt Herbots was Marlies Janssens met 10 punten aanvallend de beste Belgische. "Ik probeer mijn steentje bij te dragen en serverend en blokkerend iets te doen. De rest volgt dan wel."

 

Ze kreeg verrassend de "eer" om de wedstrijd af te maken. "Ik had het zelf niet verwacht", lachte de middenspeelster. "De meeste matchballen gaan richting Britt, het was leuk om verrassend uit de hoek te komen."

 

"We hebben het niet cadeau gekregen vandaag en hebben echt wel moeten knokken als team. Deze zege geeft een schitterend gevoel, dus wie weet wat er mogelijk is tegen Brazilië en Japan?"

België - Argentinië

21:41

België klaart de klus in 3 sets tegen Argentinië

21:40

België wint!

Het is Marlies Janssens die het met een knappe aanval afmaakt voor de Yellow Tigers. De match die moest gewonnen worden is gewonnen.

21:39

De Belgen krijgen een kans, maar Herbots kan het vanuit een moeilijke hoek niet afmaken.

21:38

Eerste matchbal

Marlies Janssens slaat nog een keer toe met een krachtig block en daar is de eerste matchbal voor de Yellow Tigers: 24-22.

21:35

Het lukt niet om de side-out te spelen. Zo blijft het spannend: 22-22. We zien de spanning op de gezichten van de Yellow Tigers. Iedereen beseft het belang van deze set.

21:34

Elk punt zorgt nu voor een schreeuw bij de ploeg die het punt maakt. Het zijn nu ook cruciale punten in money time.

21:32

De constante is toch wat zoek bij de Belgen. Nu kan Argentinië weer terugkeren: 19-19. De spanning is voelbaar.

21:31

De Argentijnse coach voelt dat de match aan het wegglijden is en vraagt nog een time-out: 19-17.

21:30

Herbots haalt nog een keer haar hamer boven. Haar sprongkracht en explosieve smash blijven een lust voor het oog.

21:29

De Belgische opslagen kunnen Argentinië niet meer zo veel pijn doen als in set 1.

21:28

Het opzet van Vande Broek is gelukt: de Yellow Tigers gaan op en over Argentinië: 16-15.

21:27

Argentijnse krijgt smash van Van Gestel vol in het gezicht

21:26

Het is een hardbevochten derde set. Argentinië profiteert twee keer op een tegenaanval en de Belgen moeten bij Gert Vande Broek komen om even het momentum te breken.

21:24

Van Gestel scoort met slim tikje

21:23

We moeten onze eigen structuur en organisatie goed houden.

cocommentator Fien Callens
21:21

We willen hier niet te veel de loftrompet bovenhalen of eenzijdig worden in ons commentaar, maar Britt Herbots zorgt bijna in haar eentje voor de Belgische punten.

21:19

Argentinië maakt het de Belgen heel moeilijk. Gelukkig is Britt Herbots weer fenomenaal. Argentinië krijgt geen vat op de Belgische topper.

21:18

Het blijft belangrijk dat ook de andere speelsters punten blijven maken.

commentator Marc Willems