44'
Breel Embolo
2 - 2
44'

Zwitserland heeft Servië opzij gezet op weg naar de 1/8e finales. Embolo en Freuler zetten een scheve situatie recht met knappe goals. Enkele opstootjes ontsierden het slot van een voorts opwindende wedstrijd.

Servië-Zwitserland kort samengevat:

• Sleutelmoment: In de eerste helft ging het alle kanten uit, maar na de 2-3 van Freuler vroeg in de tweede helft gooiden de Zwitsers de boel helemaal op slot, goed voor de kwalificatie.

• Man van de Match: Embolo is een geweldige spits, met veel grinta en scorend vermogen. Hij maakte de 2-2 vlak voor de rust en deelde zo een tikje uit aan de Serviërs.

• Statistiek: Voor de vierde opeenvolgende keer moet Servië het WK verlaten na de groepsfase. Zwitserland zit dan weer voor de derde opeenvolgende keer bij de laatste 16.

Beste eerste helft van het toernooi?

De opdracht van Servië was duidelijk: enkel met drie punten kon het nog naar de achtste finales van het WK voetbal.

Toch was de beste start voor de Zwitsers, die al in de eerste minuut drie keer op doel schoten. Milinkovic-Savic redde uitstekend op pogingen van Embolo en Xhaka.

Het antwoord van Servië kwam via Zivkovic, die keihard de paal raakte na knap voorbereidend werk van Tadic.

Vijf minuten later legde Shaqiri net als vier jaar geleden het Servische supporterslegioen het zwijgen op. Met zijn linker deponeerde hij de bal in de benedenhoek.

Lang konden de Zwitsers niet genieten van hun voorsprong want in tien minuten tijd draaide de tandem Mitrovic-Vlahovic de situatie helemaal om. Eerst kopte de spits van Fulham heerlijk binnen, waarna die van Juventus prachtig afwerkte in de draai. Het zegegebaar van de onder vuur liggende Vlahovic zei daarna alles. Een last viel van zijn schouders.

De eerste helft was heerlijk, maar een winnaar kreeg die niet. Vlak voor de pauze maakte Embolo er nog 2-2 van na een vlotte Zwitserse combinatie.

Veel strijd na de rust

In de tweede helft ging Zwitserland door op zijn elan van voor de rust. Freuler maakte er meteen 2-3 van na opnieuw een combinatie om U tegen te zeggen. Shaqiri zette de aanval op, waarna Vargas de bal prinsheerlijk klaarlegde met een hakje.

Je voelde aan alles dat het geen 2-3 zou blijven, maar dat deed het wel. De wedstrijd veranderde een beetje in een slagveld en het ene opstootje volgde het andere op.

Xhaka, die een Kosovaarse vader heeft, kreeg het geregeld aan de stok met de Servische verdedigers én de bijzonder babbelzieke Mitrovic. Het regende na rust gele kaarten, liefst 8 stuks.

De Zwitsers hielden zonder problemen stand en mogen zich opmaken voor een duel met Portugal. Cristiano Ronaldo en co. zijn gewaarschuwd, want dit Zwitserland wordt een stevige tegenstander voor de Portugezen.

De Serviërs leggen de vinger op de wonde:

• Dusan Tadic: "Elke wedstrijd heeft zijn hoogtes en laagtes, maar zoals we vanavond speelden kunnen we niet winnen. We hadden de controle en geven dan dom twee doelpunten weg. Op die manier is het niet mogelijk om door te gaan. In drie matchen hebben we acht doelpunten binnen gekregen, dat is de verantwoordelijkheid van het hele team."

• Strahinja Pavlovic: "We hebben een historische kans laten liggen. We kregen op een ongelooflijk domme manier doelpunten tegen, daarna zijn we er niet meer in geslaagd dat goed te maken. Simpel."

90+12'

Het was een zeer goede wedstrijd, maar in de tweede helft zijn we toch een beetje op onze honger blijven zitten.

Stef Wijnants
90+11'

Ronaldo en zijn maats gaan de handen vol hebben aan dit Zwitserland.

90+11'

Het zit erop in het 974 Stadium. Zwitserland plaatst zich na een spektakelstuk voor de achtste finales. Op basis van het doelsaldo is het tweede in groep G, met even punten als Brazilië, dat verrassend verliest van Kameroen.

90+11' tweede helft
90+10'

De Braziliaanse scheidsrechter weet van geen ophouden. Hij blijft ook kaarten uitdelen voor Zwitserse fouten, nu aan Schär.

90+7'
90+6'

Opstootje

Milenkovic en Xhaka krijgen allebei nog een gele kaart na een felle woordenwisseling. Ook Mitrovic komt er zich mee bemoeien, maar hij ontsnapt aan een tweede gele kaart.

90+6'
90+5'
90+5'
Zwitserland
90+4'

De Serviërs hebben gestreden voor wat ze waard zijn, maar het zijn de Zwitsers die naar de achtste finales gaan.

90+3'

Vanja redt knap, Fassnacht maakt het (nog) niet helemaal af

90+2'

We krijgen nog zeven minuten toegevoegde tijd.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

Knappe redding van Vanja

Invaller Fassnacht heeft te veel tijd nodig om af te werken. Milinkovic-Savic komt goed uit zijn doel en voorkomt de 2-4.