Kameroen pakt de scalp van WK-favoriet Brazilië, maar dat volstaat niet voor kwalificatie

  1. 32' - Geel - Collins Fai
  2. 28' - Geel - Pierre Kunde Malong
  3. 7' - Geel - Éder Militão
  4. 6' - Geel - Nouhou Tolo
  1. 90+3' - Geel 2 - Vincent Aboubakar
  2. 90+2' - Doelpunt - Vincent Aboubakar (1 - 0)
  3. 86' - Verv. Moumi Ngamaleu door Jerome Ngom Mbekeli
  4. 85' - Geel - Bruno Guimarães
  5. 81' - Geel - Vincent Aboubakar
  6. 79' - Verv. Antony door Raphinha
  7. 68' - Verv. Pierre Kunde Malong door Olivier Ntcham
  8. 64' - Verv. Gabriel Jesus door Pedro
  9. 64' - Verv. Bryan Mbeumo door Karl Toko Ekambi
  10. 55' - Verv. Rodrygo door Éverton Ribeiro
  11. 55' - Verv. Fred door Bruno Guimarães
  12. 54' - Verv. Alex Telles door Marquinhos
  90+2'goalVincent Aboubakar1 - 0

  Ook Brazilië stoot niet met een perfect rapport door naar de 1/8e finales. De "tweede garnituur" van Brazilië liet zich verrassen door een enthousiast Kameroen, dat in de extra tijd een verdiende treffer wist te maken. Vincent Aboubakar nam na zijn doelpunt de rode kaart met de glimlach aan.

  Kameroen - Brazilië in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de tweede van negen minuten extra tijd haalt Kameroen alsnog de overwinning binnen. Mbekeli schudt een prima voorzet uit zijn sloffen en Aboubakar kopt de bal onhoudbaar in doel. Kameroen bibbert nadien nog, maar houdt stand.

  • Man van de match: Vincent Aboubakar bracht zijn landgenoten vandaag in extase. Met een heerlijke kopbal in de extra tijd bezorgde hij Kameroen een prestigieuze overwinning tegen de kandidaat-wereldkampioen. Een hoogdag voor het Afrikaanse land.

  • Opvallend: Na negen nederlagen en een gelijkspel is Kameroen er voor het eerst in 20 jaar nog eens in geslaagd om te winnen op de eindronde van een WK. Voor Kameroen is het wel al de zesde keer op rij dat ze de groepsfase niet overleven.

  Epassy en Ederson voorkomen doelpunten

  Brazilië was al zeker van zijn plekje in de 1/8e finales en dus liet bondscoach Tite enkele sterkhouders rusten. Van de ploeg die begon tegen Zwitserland bleven enkel Militao en Fred staan. Een kans voor de invallers om zich te bewijzen en dat had vooral Antony goed begrepen. Zijn flitsende acties bezorgden Kameroen meteen problemen. Tolo ontsnapte zelfs aan rood na een tackle langs achteren.

  Toch was het een kwartier wachten op de eerste kans voor de Brazilianen. Fred schilderde de bal perfect op het hoofd van Martinelli en die dwong Epassy tot een bijzonder knappe redding. Aan de overkant moest ook Ederson ingrijpen bij een zeldzame prik van Kameroen. De doelman kon een voorzet van Tolo nog net voor de neus van Ngalameu wegboksen.

  Kort voor de rust kwamen beide ploegen nog dicht bij de openingsgoal. Martinelli nam Epassy nog eens onder vuur, maar weer tikte de doelman de bal over de lat. Ederson pakte op zijn beurt uit met een prima parade op een overhoekse kopbal van Mbeumo.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Aboubakar laat Kameroen dansen van vreugde

  Zwitserland kwam kort na de rust op voorsprong tegen Servië en dat was slecht nieuws voor Kameroen. Zelfs een zege volstond nu niet meer om door te stoten. Toch bleef Kameroen ervoor gaan en Aboubakar kwam vroeg in de tweede helft zelfs dicht bij de openingstreffer. Zijn schot ging nipt voorlangs.

  Brazilië hield het bij een paar gevaarlijke prikjes, maar beet zijn tanden stuk op Epassy. Jesus, Martinelli en Militao. Allemaal deden ze hun duit in het zakje, telkens kwam de Kameroense doelman als winnaar uit de strijd. Kameroen kwam pas in de slotfase nog eens piepen. De bijna werkloze Ederson liet zich niet verrassen op de lage schuiver van Ntcham.

  Een scoreloos gelijkspel leek in de maak tot Kameroen plots genadeloos toesloeg in de extra tijd. Mbekeli schilderde de bal perfect op het hoofd van Aboubakar en die liet Ederson kansloos achter met een heerlijke kopbal. De aanvoerder trok van vreugde zijn shirt uit, zijn tweede gele kaart nam hij er met plezier bij.

  Martinelli en Guimaraes kwamen in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker, maar Kameroen gaf de stuntzege niet meer uit handen. De kwalificatie leverde het niet op, maar het Afrikaanse land kan het WK wel met opgeheven hoofd verlaten.

  Sporza: FIFA WK voetbal 2022

  Herbekijk de volledige match op VRT MAX
  wo 23 november 2022 143 min

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 101. Einde. Geen kwalificatie voor de 1/8e finales, wél een stuntzege tegen Brazilië. Kameroen danst van vreugde, ondanks de uitschakeling. Het hield stand tot de extra tijd en daarin maakte aanvoerder Aboubakar het verschil met een rake kopbal. Voor Brazilië, dat al zeker was van de 1/8e finales, is het niet meer dan smetje op het blazoen. .
  2. tweede helft, minuut 100 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 99. Ook Guimaraes mikt over. Plots regent het nu kansen voor Brazilië. Marquinhos legt af voor Guimaraes. Die kan van dichtbij uithalen, maar ook hij kan de bal niet laag houden. .
  4. tweede helft, minuut 98. Martinelli kopt over. Nieuwe kans voor Brazilië. Marquinhos kopt een voorzet terug tot bij Martinelli, maar die kan zijn kopbal niet laag houden. Bij Kameroen willen ze nu dat de wedstrijd zo snel mogelijk voorbij is. .
  5. tweede helft, minuut 98. Brazilie krijgt nog drie kansen diep in de blessuretijd.

   Brazilie krijgt nog drie kansen diep in de blessuretijd

  6. tweede helft, minuut 97. Guimaraes doet Kameroen nog even bibberen, maar zijn kopbal is net niet goed genoeg om Epassy te verschalken. .
  7. tweede helft, minuut 94. Rood voor Aboubakar. Aboubakar viert zijn goal uitbundig en trekt daarbij ook zijn shirt uit. Scheidsrechter Elfath heeft geen genade en stuurt de doelpuntenmaker met zijn tweede gele kaart van het veld. .
  8. Tweede gele kaart voor Vincent Aboubakar van Kameroen tijdens tweede helft, minuut 93
  9. tweede helft, minuut 93. Aboubakar pakt uit met een onhoudbare kopbal: 1-0!

   Aboubakar pakt uit met een onhoudbare kopbal: 1-0!

  10. tweede helft, minuut 93. Aboubakar doet het voor Kameroen! Niet te geloven, Kameroen staat op voorsprong! Mbekeli schildert de bal heerlijk op het hoofd van Aboubakar en de aanvoerder pakt op zijn beurt uit met een onhoudbare kopbal. De kwalificatie levert het niet meer op, maar Kameroen is wel op weg naar een stuntzege. .
  11. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 92 door Vincent Aboubakar van Kameroen. 1, 0.
  12. tweede helft, minuut 92. 9 minuten extra. Er komen maar liefst 9 minuten bij. Kan één van beide ploegen daarin nog scoren? .
  13. tweede helft, minuut 91. Wooh voorkomt kans. Martinelli blijft zich toch in de kijker spelen bij Brazilië. Hij haalt de achterlijn en brengt de bal voor doel, Wooh kuist op voor Kameroen. .
  14. Er komen 9 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  15. tweede helft, minuut 89. Ribeiro krijgt tot zijn eigen verbazing plots veel ruimte in de zestien. Zijn schot in de draai gaat evenwel helemaal de mist in. .
  16. tweede helft, minuut 86. Geel voor Guimaraes. Guimaraes eist weer een hoofdrol op, dit keer met een duidelijke trekfout op Ngamaleu. Ook hij krijgt geel. .
  17. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Kameroen, Jerome Ngom Mbekeli erin, Moumi Ngamaleu eruit
  18. Gele kaart voor Bruno Guimarães van Brazilië tijdens tweede helft, minuut 85
  19. tweede helft, minuut 85. Guimaraes mikt voorlangs en krijgt nog tik Wooh.

   Guimaraes mikt voorlangs en krijgt nog tik Wooh

  20. tweede helft, minuut 85. Guimaraes mikt naast. Raphinha ontbindt zijn duivels met een knappe actie op rechts en vindt Guimaraes aan de eerste paal. Die mikt de bal in één tijd voorlangs en krijgt nog een tik van de tackelende Wooh. De ref en de VAR zien er geen graten in. .