Ga naar de inhoud
Aboubakar
Vincent Aboubakar schrijft geschiedenis voor Kameroen.
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Brazilië
6
3
2
1
0
3
1
2
Zwitserland
6
3
2
1
0
4
3
3
Kameroen
4
3
1
1
1
4
4
4
Servië
1
3
0
2
1
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Brazilië
0
0
0
0
0
0
0
2
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
3
Kameroen
0
0
0
0
0
0
0
4
Servië
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Brazilië
0
0
0
0
0
0
0
2
Zwitserland
0
0
0
0
0
0
0
3
Kameroen
0
0
0
0
0
0
0
4
Servië
0
0
0
0
0
0
0
KameroenBrazilië
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Ismail Elfath
stadion
Lusail Stadion
toeschouwers
85986

Kameroen pakt de scalp van WK-favoriet Brazilië, maar dat volstaat niet voor kwalificatie

 vr 2 december 2022 21:59
Kameroen
einde
1-0
Brazilië
  1. 7' - Geel - Éder Militão
  2. 28' - Geel - Pierre Kunde Malong
  1. 54' - Verv. Alex Telles door Marquinhos
  2. 64' - Verv. Gabriel Jesus door Pedro
  3. 79' - Verv. Antony door Raphinha
  4. 85' - Geel - Bruno Guimarães
  5. 86' - Verv. Moumi Ngamaleu door Jerome Ngom Mbekeli
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 02/12/22 - 20:00

Ook Brazilië stoot niet met een perfect rapport door naar de 1/8e finales. De "tweede garnituur" van Brazilië liet zich verrassen door een enthousiast Kameroen, dat in de extra tijd een verdiende treffer wist te maken. Vincent Aboubakar nam na zijn doelpunt de rode kaart met de glimlach aan.

Kameroen - Brazilië in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de tweede van negen minuten extra tijd haalt Kameroen alsnog de overwinning binnen. Mbekeli schudt een prima voorzet uit zijn sloffen en Aboubakar kopt de bal onhoudbaar in doel. Kameroen bibbert nadien nog, maar houdt stand.

  • Man van de match: Vincent Aboubakar bracht zijn landgenoten vandaag in extase. Met een heerlijke kopbal in de extra tijd bezorgde hij Kameroen een prestigieuze overwinning tegen de kandidaat-wereldkampioen. Een hoogdag voor het Afrikaanse land.

  • Opvallend: Na negen nederlagen en een gelijkspel is Kameroen er voor het eerst in 20 jaar nog eens in geslaagd om te winnen op de eindronde van een WK. Voor Kameroen is het wel al de zesde keer op rij dat ze de groepsfase niet overleven.

Epassy en Ederson voorkomen doelpunten

Brazilië was al zeker van zijn plekje in de 1/8e finales en dus liet bondscoach Tite enkele sterkhouders rusten. Van de ploeg die begon tegen Zwitserland bleven enkel Militao en Fred staan. Een kans voor de invallers om zich te bewijzen en dat had vooral Antony goed begrepen. Zijn flitsende acties bezorgden Kameroen meteen problemen. Tolo ontsnapte zelfs aan rood na een tackle langs achteren.

Toch was het een kwartier wachten op de eerste kans voor de Brazilianen. Fred schilderde de bal perfect op het hoofd van Martinelli en die dwong Epassy tot een bijzonder knappe redding. Aan de overkant moest ook Ederson ingrijpen bij een zeldzame prik van Kameroen. De doelman kon een voorzet van Tolo nog net voor de neus van Ngalameu wegboksen.

Kort voor de rust kwamen beide ploegen nog dicht bij de openingsgoal. Martinelli nam Epassy nog eens onder vuur, maar weer tikte de doelman de bal over de lat. Ederson pakte op zijn beurt uit met een prima parade op een overhoekse kopbal van Mbeumo.

Aboubakar laat Kameroen dansen van vreugde

Zwitserland kwam kort na de rust op voorsprong tegen Servië en dat was slecht nieuws voor Kameroen. Zelfs een zege volstond nu niet meer om door te stoten. Toch bleef Kameroen ervoor gaan en Aboubakar kwam vroeg in de tweede helft zelfs dicht bij de openingstreffer. Zijn schot ging nipt voorlangs.

Brazilië hield het bij een paar gevaarlijke prikjes, maar beet zijn tanden stuk op Epassy. Jesus, Martinelli en Militao. Allemaal deden ze hun duit in het zakje, telkens kwam de Kameroense doelman als winnaar uit de strijd. Kameroen kwam pas in de slotfase nog eens piepen. De bijna werkloze Ederson liet zich niet verrassen op de lage schuiver van Ntcham.

Een scoreloos gelijkspel leek in de maak tot Kameroen plots genadeloos toesloeg in de extra tijd. Mbekeli schilderde de bal perfect op het hoofd van Aboubakar en die liet Ederson kansloos achter met een heerlijke kopbal. De aanvoerder trok van vreugde zijn shirt uit, zijn tweede gele kaart nam hij er met plezier bij.

Martinelli en Guimaraes kwamen in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker, maar Kameroen gaf de stuntzege niet meer uit handen. De kwalificatie leverde het niet op, maar het Afrikaanse land kan het WK wel met opgeheven hoofd verlaten.

Fase per fase

90+11'

Einde

Geen kwalificatie voor de 1/8e finales, wél een stuntzege tegen Brazilië. Kameroen danst van vreugde, ondanks de uitschakeling. Het hield stand tot de extra tijd en daarin maakte aanvoerder Aboubakar het verschil met een rake kopbal. Voor Brazilië, dat al zeker was van de 1/8e finales, is het niet meer dan smetje op het blazoen.

90+10' tweede helft
90+9'

Ook Guimaraes mikt over

Plots regent het nu kansen voor Brazilië. Marquinhos legt af voor Guimaraes. Die kan van dichtbij uithalen, maar ook hij kan de bal niet laag houden.

90+8'

Martinelli kopt over

Nieuwe kans voor Brazilië. Marquinhos kopt een voorzet terug tot bij Martinelli, maar die kan zijn kopbal niet laag houden. Bij Kameroen willen ze nu dat de wedstrijd zo snel mogelijk voorbij is.

90+8'

Brazilie krijgt nog drie kansen diep in de blessuretijd

90+7'

Guimaraes doet Kameroen nog even bibberen, maar zijn kopbal is net niet goed genoeg om Epassy te verschalken.

90+4'

Rood voor Aboubakar

Aboubakar viert zijn goal uitbundig en trekt daarbij ook zijn shirt uit. Scheidsrechter Elfath heeft geen genade en stuurt de doelpuntenmaker met zijn tweede gele kaart van het veld.

90+3'

Aboubakar pakt uit met een onhoudbare kopbal: 1-0!

90+3'

Aboubakar doet het voor Kameroen!

Niet te geloven, Kameroen staat op voorsprong! Mbekeli schildert de bal heerlijk op het hoofd van Aboubakar en de aanvoerder pakt op zijn beurt uit met een onhoudbare kopbal. De kwalificatie levert het niet meer op, maar Kameroen is wel op weg naar een stuntzege.

90+2'

9 minuten extra

Er komen maar liefst 9 minuten bij. Kan één van beide ploegen daarin nog scoren?

90+1'

Wooh voorkomt kans

Martinelli blijft zich toch in de kijker spelen bij Brazilië. Hij haalt de achterlijn en brengt de bal voor doel, Wooh kuist op voor Kameroen.

90+1'

9 - extra time

Er komen 9 minuten extra tijd bij.
89'

Ribeiro krijgt tot zijn eigen verbazing plots veel ruimte in de zestien. Zijn schot in de draai gaat evenwel helemaal de mist in.

86'

Geel voor Guimaraes

Guimaraes eist weer een hoofdrol op, dit keer met een duidelijke trekfout op Ngamaleu. Ook hij krijgt geel.

85'
85'

Guimaraes mikt voorlangs en krijgt nog tik Wooh

85'

Guimaraes mikt naast

Raphinha ontbindt zijn duivels met een knappe actie op rechts en vindt Guimaraes aan de eerste paal. Die mikt de bal in één tijd voorlangs en krijgt nog een tik van de tackelende Wooh. De ref en de VAR zien er geen graten in.