Zwitserland zet WK-ambities kracht bij tegen Kameroen in zware groep G

  1. 36' - Geel - Collins Fai
  1. 90' - Verv. Ricardo Rodríguez door Eray Cömert
  2. 84' - Geel - Manuel Akanji
  3. 81' - Verv. Bryan Mbeumo door Moumi Ngamaleu
  4. 81' - Verv. Ruben Vargas door Fabian Rieder
  5. 74' - Verv. Karl Toko Ekambi door Georges-Kévin N'Koudou
  6. 74' - Verv. Eric Maxim Choupo-Moting door Vincent Aboubakar
  7. 72' - Verv. Breel Embolo door Haris Seferovic
  8. 72' - Verv. Xherdan Shaqiri door Noah Okafor
  9. 71' - Verv. Djibril Sow door Fabian Frei
  10. 68' - Verv. Martin Hongla door Gaël Ondoua
  11. 64' - Geel - Nico Elvedi
  12. 48' - Doelpunt - Breel Embolo (1 - 0)
  48'goalBreel Embolo1 - 0

  Brazilië en Servië zullen rekening moeten houden met Zwitserland in groep G. Breel Embolo maakte het verschil met een emotioneel geladen goal tegen Kameroen. De spits scoorde tegen het land waar hij werd geboren. Kameroen zal punten moeten pakken tegen Brazilië om zijn WK-kansen gaaf te houden.

  Zwitserland - Kameroen in een notendop

  • Sleutelmoment: Kameroen ging de kleedkamer in met een overwicht aan kansen maar keek na amper drie minuten in de tweede helft aan tegen een achterstand. Een vrije combinatie op het middenveld eindigde bij Embolo, die amper nog kon missen.

   

  • Man van de match: Yann Sommer was met vijf saves van cruciaal belang voor de Zwitsers, zeker in de eerste helft, waardoor zijn landgenoten na rust aan één doelpunt genoeg hadden. 

   

  • Statistiek: Dankzij zijn assist op Embolo scherpt Shaqiri zijn statistieken op kampioenschappen nog wat aan. Van de 24 goals die Zwitserland op de laatste vier EK's en WK's maakte was hij met acht goals en vier assists betrokken bij de helft.

  Sporza: FIFA WK voetbal 2022

  Herbekijk de volledige match tussen Zwitserland en Kameroen (1-0)
  di 15 november 2022 139 min

  Kameroen aantal keer dichtbij opener

  De eerste wedstrijd van groep G opende met een matige eerste helft. Zwitserland probeerde de bal op te eisen en combinerend aan de goal te geraken.

   

  Kameroen stond stevig en vond keer op keer ruimte achter de Zwitserse defensie. Mbeumo opende de spurtdebatten, maar schoot op Sommer. De rebound van Toko Ekambi ging ver over. Vijf minuten later schoot Choupo-Moting opnieuw op Sommer, wel uit buitenspel.

   

  Op het half uur moest Sommer opnieuw ingrijpen. Voormalig Antwerp-speler Martin Hongla infiltreerde en hobbelde een bal naar de verste paal. Moeilijk, maar dat gaat ook voor Yann Sommer. Enkele minuten later moest Widmer

  een goede voorzetten ontzetten, voor de neus van Toko Ekambi.

   

  Aan de overkant geraakte Zwitserland niet voorbij de Kameroense egelstelling. De beste kans was voor Akanji, net voor de rust. Hij kon zijn hoofd tegen een corner zetten, maar mikte voorbij de tweede paal. Goede poging, maar niet meer dan dat.

  Deksel op de neus

  Na rust greep Zwitserland de tegenstander wél meteen bij de keel. Over middenveld vloeide een te makkelijke combinatie via Xhaka en Freuler tot bij Shaqiri. Mooie infiltratie, en de goed afgehaakte Breel Embolo kon eigenlijk niet meer missen.

   

  Embolo, geboren in Kameroen, weigerde te vieren na zijn doelpunt.

   

  Daarna was het aan Kameroen om de match te gaan maken, maar veel lukte er niet. Een sterke Sommer heerste in de lucht, op de vaak matige voorzetten van de Kameroeners. Choupo-Moting zette zich door langs de achterlijn, maar ook daar stond de keeper van Zwitserland pal.

   

  Zwitserland kwam nog bijna op dubbele voorsprong. Een schot van Xhaka werd goed gepakt door Onana, een goede voorzet van invaller Rieder werd gekeerd, Seferovic liet op zijn beurt dé kans op 2-0 liggen na slecht afwerken.

   

  Het is een pittige groep, met nog Brazilië en Servië. Met deze eerste drie punten doet Zwitserland een goede zaak. Kameroen moet achtervolgen na waarschijnlijk de meest haalbare groepswedstrijd. 

  • Rigoberto Song (bondscoach Kameroen): "We zijn ontgoocheld met het resultaat. We wilden uiteraard meer, maar op dit niveau hangt voetbal af van details. Eventjes letten we niet op en daardoor kon Zwitserland scoren. De volgende wedstrijden worden nu beslissend voor mijn jonge team. Alles blijft mogelijk. Mijn spelers verdienen felicitaties, maar ik moet ze ook vragen om geconcentreerd te blijven van begin tot eind."
  • Murat Yakin (bondscoach Zwitserland): "Ik had Breel (Mbolo) voor de wedstrijd verteld dat hij vriendelijk mocht zijn voor Kameroen tot de start, maar dat ze tijdens de wedstrijd de tegenstander zijn. In voetbal krijg je dat soort verhalen. Hij heeft zijn opdracht voltooid. Ik ben heel blij met zijn prestatie."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97. Einde. Zwitserland pakt de eerste drie punten in groep G. De eerste helft was voor Kameroen, dat niet tot scoren kwam. Murat Yakin moet wat gezegd hebben in de rust, want na nog geen vijf minuten klom Zwitserland via Embolo op voorsprong. Die leek zich te excuseren tegenover zijn geboorteland, dat daarna amper nog tot kansen kwam. .
  2. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 95. Seferovic laat 2-0 liggen.

   Seferovic laat 2-0 liggen

  4. tweede helft, minuut 94. Seferovic werkt niet af. Castelletto gooit zich met lijf en leden voor een schot van Seferovic, die net sterk de bal had veroverd en alleen voor Onana leek te staan. Bijna was de wedstrijd beslist, maar niet dus. .
  5. tweede helft, minuut 94. Het stropt en plakt bij Kameroen. Zwitserland ziet hoe de tegenstander niet weet hoe een kans gemaakt moet worden. Twee minuten heeft de 'uitploeg' nog. .
  6. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Zwitserland, Eray Cömert erin, Ricardo Rodríguez eruit
  7. tweede helft, minuut 90. Xhaka legt aan en vindt Onana.

   Xhaka legt aan en vindt Onana

  8. tweede helft, minuut 89. Xhaka knalt. En toch is het Zwitserland dat nog het gevaarlijkst is. Xhaka legt aan van net buiten de halve maan en vindt de hoek. Daar ligt Onana, gelukkig voor Kameroen, te wachten. .
  9. tweede helft, minuut 85. Waar is het slotoffensief van Kameroen? Aster Nzeyimana.
  10. Gele kaart voor Manuel Akanji van Zwitserland tijdens tweede helft, minuut 84
  11. tweede helft, minuut 83. 'The next big thing' van Zwitserland, Fabian Rieder, spurt de linkerflank af en zet voor. De andere invaller Seferovic ziet de bal net voor zijn neus buitengeduwd. .
  12. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Kameroen, Moumi Ngamaleu erin, Bryan Mbeumo eruit
  13. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Zwitserland, Fabian Rieder erin, Ruben Vargas eruit
  14. tweede helft, minuut 80. Te traag. Kameroen moet nu wel gaan komen maar het tempo zit er bij lange na niet genoeg in. Af en toe een lange bal is voorlopig het enige antwoord. .
  15. tweede helft, minuut 77. Widmer kreeg tijdens een aanval van Kameroen een vinger in het oog. Nu de bal buiten is, gaat hij even zitten om te bekomen. Stevige kerel. .
  16. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Kameroen, Georges-Kévin N'Koudou erin, Karl Toko Ekambi eruit
  17. tweede helft, minuut 74. Kameroen dwingt nog eens een corner af, de vijfde van de wedstrijd. Widmer kopt weg. .
  18. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Kameroen, Vincent Aboubakar erin, Eric Maxim Choupo-Moting eruit
  19. tweede helft, minuut 72. Vervanging bij Zwitserland, Haris Seferovic erin, Breel Embolo eruit
  20. tweede helft, minuut 72. Vervanging bij Zwitserland, Noah Okafor erin, Xherdan Shaqiri eruit