do 24 november 2022 21:55
  1. 7' - Geel - Strahinja Pavlovic
  1. 79' - Verv. Neymar door Antony
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 24/11/22 - 20:00

De concurrentie is gewaarschuwd. Topfavoriet Brazilië heeft indruk gemaakt in zijn WK-opener tegen Servië. Toch duurde het ruim een uur voor de goddelijke aanvalslinie tot scoren kwam. Richarlison bevrijdde Brazilië én scoorde ook een wondermooie tweede treffer. Alleen: hoe ernstig is de enkelblessure waarmee superster Neymar naar de kant ging?

Brazilië - Servië in een notendop:

• Sleutelmoment: In de 73e minuut is het moment van Richarlison gekomen. De spits van Tottenham schudde een wereldgoal uit zijn sloffen. Met een halve omhaal poeierde hij het leer enig mooi in doel. 2-0 en wedstrijd gespeeld.

• Man van de match: Diezelfde Richarlison zat niet geweldig goed in de match, maar stapte wel met twee doelpunten van het veld. In zijn laatste 7 interlands scoorde hij liefst 9 keer.

• Opvallend: Ook vier jaar geleden troffen Brazilië en Servië elkaar in de groepsfase van het WK. In Rusland werd het ook 2-0, net zoals vanavond.

• Pechvogel: Bij Brazilië houden ze toch hun hart vast voor hun nummer 10. Neymar, die heel wat klappen moest incasseren, moest vroegtijdig naar de kant met een enkelblessure.

Vechten voor elke morzel grond voor de rust

Engeland, Spanje, Frankrijk. Er waren al enkele topfavorieten die hun visitekaartje in Qatar hebben afgegeven. Vanavond kwam Brazilië daar nog bij. In de eerste helft was het wel knokken voor elke morzel grond tegen de strijdlustige Serviërs. Neymar slingerde een hoekschop bijna zelf in doel, later botste Vinicius op de Servische doelman Milinkovic Savic.

Brazilië domineerde en het was wachten op de openingstreffer. Neymar, in goede doen, kon een foutje achteraan van de Serviërs bijna afstraffen. Nadien zag Alex Sandro een waanzinnig afstandsschot tegen de paal belanden.

Servië pufte en kreunde, maar hield nog wel lang stand. Totdat Vinicius kon afdrukken na een dribbel van Neymar. Richarlison was goed gevolgd om de 1-0 in de herneming binnen te tikken.

Richarlison schudt vleugje magie uit zijn sloffen

Het moeilijkste leek gedaan, want de Goddelijke Kanaries raakten stilaan op toerental. Richarlison deed die bijnaam van zijn nationale ploeg alle eer aan. Met een fraaie controle en halve omhaal bezorgde hij zijn ploeg een dubbele voorsprong. Ongetwijfeld hét doelpunt van de eerste ronde in Qatar.

Milinkovic Savic bevond zich plots in een waar schietkraam. De Servische doelman zag hoe Casemiro het leer nog enig mooi tegen de lat krulde en slaakte een zucht van opluchting bij het laatste fluitsignaal.

Brazilië is uitstekend uit de startblokken geschoten en hijst zich naast Zwitserland op kop in groep G. Vooral over dat pareltje van Richarlison zal nog veel nagepraat worden.

Bekijk de goals van Richarlison:

21:54

De wedstrijd zit erop en daar zijn ze bij Servië vooral erg blij mee. In de tweede helft gaven de Goddelijke Kanaries voetballes aan de troepen van Stojkovic. Richarlison scoorde twee keer, vooral die tweede was een pareltje. Brazilië is uitstekend uit de startblokken geschoten.

90+8' tweede helft
90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90+1'

7' extra

Kan Servië nog iets verwezenlijken in de extra tijd? Ze krijgen alvast 7 minuten de tijd om iets te bekokstoven.

88'

Servië kreunt en puft, want daar is de volgende kans al. Rodrygo geeft veel krul aan zijn schot van ver. Het leer vliegt een metertje over. De Goddelijke Kanaries laten fraaie dingen zien op het veld.

88'

3 uitstekende Braziliaanse kansen na elkaar

84'

Parade Milinkovic Savic

Servië heeft het knap lastig met al dat aanvallend geweld van de Goddelijke Kanaries. Fred is de volgende die zijn kans waagt, maar de doelman staat pal.

82'
82'

Casemiro trapt op de lat!

Bijna was de 3-0 een feit. Brazilië komt helemaal op toerental en is dicht bij de volgende treffer. Casemiro krult het leer bijzonder fraai op doel en treft de lat.

81'

Ook de wedstrijd van Neymar zit er dus op. Tite wil geen risico's nemen en brengt Antony in het veld.

80'
79'
79'

Thiago Silva bekommert zich even om Neymar die op de grasmat is gaan zitten. Toch geen blessure voor de nummer 10 van de Brazilianen? Gabriel Jesus komt er alvast in voor Richarlison.

78'
78'

Wat een goal! Richarlison scoort met knappe omhaal de 2-0

74'

Heerlijke goal van Richarlison!

Wauw, Richarlison! Wat een schitterend doelpunt van de aanvaller van Tottenham. Vinicius brengt het leer voor doel. Daar controleert Richarlison de bal om het dan heerlijk af te maken met een halve omhaal.

71'

Nieuwe hoekschop voor Servië, nieuw gevaar. Tot twee keer toe wordt het leer in de kluts weggewerkt door de Brazilianen. Toch even schrikken voor de troepen van Tite.

70'

Toch een antwoord van Servië. Pavlovic kopt een hoekschop over de kooi van Alisson Becker. Daar moeten de Serviërs het toch mee doen, met hun kopkracht als sterk wapen.