1. 71' - Doelpunt - Olivier Giroud (4 - 1)
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 22/11/22 - 20:01
    71'
    4 - 1

Australië is de gedroomde opwarmer gebleken voor titelverdediger Frankrijk. Na de snelle openingstreffer van Goodwin leek er even een nieuwe sensatie in de maak. Maar de Australiërs leken toch niet opgewassen tegen de snelheid en offensieve power van de Fransen.

Frankrijk - Australië in een notendop

• Man van de match: Wij, Belgen, zien het misschien niet graag, maar er stond vandaag geen maat op Kylian Mbappé. Zowel voor (zonder doelpunten) als na rust (goal en assist) teisterde de winger de Australische verdediging met zijn snelheid en gevaarlijke combinaties.

• Sleutelmoment: Langer dan een halfuur willen de Fransen de scheve situatie niet toestaan, op vijf minuten draaien Giroud en Rabiot de situatie helemaal om. De Australiërs willen daarna nog wel, maar tegen zo’n groot klasseverschil is er weinig te beginnen.

• Statistiek (1): Giroud was goed voor twee doelpunten tegen Australië en is gedeeld Frans topscorer, samen met Thierry Henry.

• Statistiek (2): De afgelopen drie WK's verloor de regerend kampioen zijn openingswedstrijd. Frankrijk laat zich niet in de luren leggen en breekt met die trend.

Australië verrast maar afgestraft

De afgelopen vier wereldkampioenen struikelden in de eerste ronde en héél even leek Frankrijk dat te gaan herhalen vandaag. Leckie vond met een puike voorzet zijn overbuur Goodwin, die ook lekker Lloris verschalkte.

Tijdens die aanval verloor Frankrijk ook nog Lucas Hernandez, vermoedelijk aan een kruisbandblessure, en dus had Deschamps reden genoeg om zich zorgen te maken. Duke schoot vanop 20 meter bijna de 0-2 erin.

Een flink kwartier later sloeg de Franse motor wel aan. Rabiot bleef hangen na een corner en de Australische verdediging verloor hem uit het oog op de voorzet van Theo Hernandez. Van dichtbij kon hij amper missen, 1-1.

Vijf minuten later nam Frankrijk volledig over. Australië wilde te mooi voetballen, verloor de bal, waarop Mbappé het leer tot bij Giroud schoof. Die miste eigenlijk zijn schot, maar deed de netten alsnog trillen.

Frankrijk had met onder andere Mbappé, Giroud en Dembélé kansen om de afstand te vergroten maar zag aan de overkant op slag van rust ook nog een kopbal van Irvine op de paal eindigen.

Opnieuw vijf minuten nodig

Na rust zette Frankrijk de dominantie verder. Na vijf minuten toonde Giroud zijn kunde voor spectaculaire goals. Een mindere voorzet bleek een perfecte mogelijkheid voor een omhaal, die maar net naast ging.

Vlotte combinaties eindigden in afgestopte kansen voor Mbappé, maar het kon niet blijven duren. In de 68ste minuut was het gedaan met alleen dreigen Een schot werd nog op de lijn gekeerd, maar Dembélé ‘banaande’ de bal daarna tot bij Mbappé, die binnen kopte, via de juiste kant van de paal.

Amper drie minuten later werd afwerker aangever, en was het Giroud die kon binnenkoppen op aangeven van Mbappé, na een dubbele versnelling van de

snelheidsduivel.

Match gespeeld, maar zelfs dan moest Matthew Ryan, ooit nog onder de lat van blauw-zwart, nog erger voorkomen. Konaté kopte goed, maar Ryan dook snel en ranselde de 5-1 uit zijn doel.

Vier van de laatste vijf wereldkampioenen geraakten niet verder dan de groepsfase. Met deze overwinning zet Frankrijk al een flinke stap om dat lot te ontkomen.

Bekijk de 4 Franse goals:

90+8'

Victor Gomes maakt een eind aan een wedstrijd die spannend léék te worden. De Australiërs kwamen na tien minuten op voorsprong, maar kregen nadien lik op stuk. Twee keer vijf stevige minuten, met goals van Rabiot, Giroud (x2) en Mbappé, besloten de wedstrijd. Leuke start voor Les Bleus.

90+8' tweede helft
    90+8'

Australië wil nog een kans, Behich blijft maar dribbelen en dwingt uiteindelijk Lloris nog tot een duik.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
    90'

+ 7

De vierde ref laat nog zeven minuten extra spelen.

89'

Ryan voorkomt 5

Wat hij kan pakken, pakt hij. Op corner kan Konaté naar doel koppen, maar met een mooie sprong weert Matthew Ryan de bal uit zijn doel.

89'

Doelman Ryan ranselt de 5-1 nog uit doel

89'
    88'

Matt Ryan moet eens tussenkomen op een voorzet van Coman. Veel werk heeft hij eigenlijk niet gehad, bij de goals was hij telkens kansloos.

82'

Mbappé boos op zichzelf

Frankrijk controleert de wedstrijd. Griezmann vindt met een geweldige pass Mbappé in de zestien, maar die mist zijn aanname, tot zijn eigen woede.

76'

Het is genieten van Mbappé, kunstwerk in beweging

Filip Joos
    72'

Versnelling van Mbappé en tweede goal van Giroud: 4-1

71'
    Frankrijk
    4-1
    Australië
    71'

Giroud met zijn tweede

Mbappé is in zijn nopjes, versnelt in twee keer voorbij de Atkinson en vindt voortreffelijk het hoofd van Giroud. Hoeveel gaan ze er nu nog maken, want Australië is weerloos.

68'

Dubbele voorsprong!

Australië kan eerst nog een schot van de lijn keren, maar moet daarna toch de dubbele achterstand slikken. En het is natuurlijk Mbappé. Een geweldige voorzet van Dembélé landt op het hoofd van de snijdende winger, paal binnen.