Denemarken geraakt, ondanks handvol kansen en afgekeurde goal Skov Olsen, niet voorbij Tunesië

di 22 november 2022 15:15
  1. 45+1' - Verv. Thomas Delaney door Mikkel Damsgaard
  1. 86' - Geel - Taha Khenissi
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 22/11/22 - 14:01

Een dag vol verrassingen. Na Argentinië is ook outsider Denemarken er niet in geslaagd om zijn openingsmatch te winnen. De Scandinaven kwamen niet tot scoren tegen Tunesië. Nochtans kregen de Denen een handvol goede kansen, maar de efficiëntie ontbrak. Club-aanvaller Skov Olsen zag een doelpunt afgekeurd.

Denemarken - Tunesië in een notendop:

• Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde komt Denemarken bijzonder dicht bij de 1-0. Eerst pareert Dahmen een knap afstandsschot van Eriksen en op de daaropvolgende hoekschop laat Cornelius een reuzenkans onbenut. De invaller kopt van dichtbij op de paal.

• Man van de match: Aymen Dahmen vertolkte vandaag een cruciale rol voor Tunesië. De doelman stond allesbehalve in een schietkraam, maar was wel op de afspraak toen het moest. Met enkele cruciale reddingen haalde hij een puntje binnen voor de Tunesiërs.

• Opvallend: Op dag 3 van het WK is de eerste 0-0 een feit. De Denen zorgden ook op het vorige WK voor de eerste 0-0, toen tegen Frankrijk. Bovendien is Denemarken-Tunesië ook de eerste wedstrijd op dit toernooi die de kaap van de 100 minuten niet overschrijdt.

Schmeichel houdt Denemarken overeind

Dat Tunesië geen hapklare brok zou worden voor Denemarken werd na enkele minuten al duidelijk. Het Afrikaanse team ging uit van eigen kracht en maakte het de Denen knap lastig in de openingsfase. Het eerste doelgevaar kwam ook van het Afrikaanse team, een afgeweken schot van Dräger ging niet zo ver naast.

Denemarken kwam er door de hoge druk van een agressief Tunesië aanvallend maar moeilijk uit in een rommelige eerste helft. Doelgevaar was er nauwelijks. Een treffer van de doorgebroken Jebali werd terecht afgekeurd voor buitenspel, Dahmen had dan weer geen moeite met een verre knal van Hojbjerg.

Diezelfde Hojbjerg werd kort voor de rust door Laidouni omver geduwd in de zestien, maar de bal ging niet op de stip. Enkele minuten later was Schmeichel aan de overkant de redder in nood voor Denemarken met een schitterende save. Jebali kwam randje buitenspel alleen voor de doelman, maar die kon het fraaie stiftertje nog net voldoende beroeren.

Afgekeurde goal Skov Olsen, Cornelius laat 1-0 liggen

Felheid en agressiviteit waren de codewoorden voor Tunesië in de eerste helft en ook na de rust trok de ploeg meteen fel van leer. Na balverlies van Skov Olsen zette Laidouni zijn turbo aan. Alleen begon die net in de zone van de waarheid te sputteren en kon de meeegesnelde Christensen een grote kans verijdelen.

Denemarken nam het commando snel over. Skov Olsen kon zelfs de score openen, maar de treffer van de Club Brugge-speler werd terecht afgekeurd voor buitenspel van Damsgaard. Tunesië kreeg het moeilijk en moest doelman Dahmen dankbaar zijn. Met een knappe redding pareerde die een gevaarlijke kopbal van Dolberg.

Twintig minuten voor het einde onderscheidde de Tunesische goalie zich opnieuw op een afstandsschot van Eriksen. De daaropvolgende hoekschop leverde dé kans op voor Denemarken toen Christensen de bal terugkopte tot bij Cornelius, maar de invaller besloot van dichtbij op de paal.

In de extra tijd kon Lindström Dahmen net niet verschalken met een verrassende, verre knal. Het werd ook nog even warm toen ref Ramos hands van Meriah moest checken, maar de bal ging niet op de stip voor de Denen. Die missen hun start met een scoreloos gelijkspel, voor Tunesië is het dan weer een gewonnen punt.

90+8'

De eerste 0-0 van dit WK is een feit. Denemarken bijt zijn tanden stuk op een bijzonder gedreven Tunesië. Schmeichel behoedde de Denen kort voor de rust voor een achterstand, na de rust hield Dahmen Tunesië overeind met enkele cruciale reddingen. Cornelius kopte de beste kans voor de Denen tegen de paal.

90+8' tweede helft
90+6'

Denemarken houdt de spanning erin met een ultieme hoekschop. Eriksen vindt het hoofd van Cornelius, maar die kan niet zuiver koppen. Dahmen plukt de bal.

90+5'

Toch even nagelbijten voor Tunesië

90+4'

Geen penalty

Toch even nagelbijten voor Tunesië wanneer ref Ramos naar de monitor geroepen wordt voor mogelijk hands van Meriah op een Deense corner. De beelden tonen ook hands, weliswaar onbedoeld. Zo ziet ook Ramos het, de bal gaat niet op de stip.

90+3'

Lindström verrast Dahmen bijna

Lindström zorgt bijna nog voor een Deense overwinning met een verrassende poging. Hij ziet Dahmen wat ver uit zijn doel staan en waagt zijn kans, maar de doelman brengt tijdig redding.

90+1'

90'

5 minuten extra

Veel heeft het spel niet stilgelegen in de tweede helft. Toch tellen we er 5 minuten bij.

89'

Een punt tegen Denemarken is een gewonnen punt voor Tunesië. Daar hadden ze vooraf voor getekend.

Floris Geerts
87'

Nog maar eens twee wissels bij Tunesië. Dräger en de bijzonder gedreven Laidouni worden naar de kant gehaald voor Kechrida en Sassi.

86'

Geel voor Khenissi

Khenissi komt te laat met zijn interventie en raakt de bal niet. Het komt hem op geel te staan.

86'
85'

Eerste 0-0?

De tijd begint te dringen. Zijn we op weg naar de eerste 0-0 op dit WK of zit het venijn in de staart?

80'

Dubbele wissel

Bondscoach Kadri gooit nog wat frisse krachten in de strijd bij Tunesië. Mejbri en Khenissi komen in de ploeg voor Jebali en Msakni.

78'

Geel voor Jensen

Jensen haalt Sliti onderuit. Scheidsrechter Ramos twijfelt niet en haalt zijn gele kaart boven.

72'

Tunesië claimt strafschop na aangeschoten bal tegen de hand van Andersen

71'

Andersen krijgt de bal in de zestien aangeschoten tegen zijn hand. Bij Tunesië claimen ze een penalty, maar scheidsrechter Ramos en de VAR gaan er niet op in.