Senegal klopt Ecuador en verlengt zijn verblijf op de Wereldbeker

  1. 44' - Doelpunt strafschop - Ismaïla Sarr (0 - 1)
  1. 90+5' - Verv. Boulaye Dia door Pape Abou Cissé
  2. 85' - Verv. Ángelo Preciado door Jackson Porozo
  3. 74' - Verv. Iliman Ndiaye door Bamba Dieng
  4. 74' - Verv. Pathé Ciss door Nampalys Mendy
  5. 70' - Doelpunt - Kalidou Koulibaly (1 - 2)
  6. 67' - Doelpunt - Moisés Caicedo (1 - 1)
  7. 66' - Geel - Idrissa Gueye
  8. 64' - Verv. Michael Estrada door Djorkaeff Reasco
  44'penalty goalIsmaïla Sarr0 - 1
  67'goalMoisés Caicedo1 - 1
  70'goalKalidou Koulibaly1 - 2

  Net als in 2002 heeft Senegal zich door de groepsfase van het WK geworsteld. De Afrikaanse kampioen ging in groep A nog verdiend op en over Ecuador na een 1-2-zege. Een spannende match werd beslist door goals met een Belgisch randje. 

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Ecuador - Senegal in een notendop:

  • Sleutelmoment: Caicedo brengt na meer dan een uur spelen Ecuador op gelijke hoogte en de kwalificatie. Dat was echter zonder Koulibaly gerekend. Slechts drie minuten later trapt die Senegal het delirium in.
   
  • Man van de match: Kalidou Koulibaly stak Enner Valencia met zijn collega verdedigers in zijn broekzak. Hij zorgde daarbovenop voor de beslissende treffer en heerste ook in het luchtruim wanneer Ecuador in het slot de ene na de andere bal in de Senegalese zestien pompte.
   
  • Opvallend: Senegal wint voor het eerst in zijn geschiedenis twee WK-wedstrijden op rij.
   
  • Belgische link: De uiterst spannende wedstrijd kreeg ook een Belgisch tintje. Caicedo, de maker van de 1-1, speelde in een niet zo ver verleden nog voor Beerschot. Matchwinnaar Kalidou Koulibaly heeft dan weer een verleden bij Racing Genk. 

  Sporza: FIFA WK voetbal 2022

  Herbekijk de volledige match tussen Ecuador en Senegal (1-2)
  ma 21 november 2022 127 min

  Betere kansen voor Senegal

  Een primeur voor Ecuador, want La Tri stond voor het eerst op het WK tegenover een Afrikaans team. Die blinde vlek zorgde er dan ook voor dat de troepen van Gustavo Alfaro niet goed wisten wat te verwachten. 

   

  De grootste kansen van de partij waren dan ook voor Senegal. Idrissa Gueye wrong een enorme mogelijkheid de nek om en niet veel later deed Dia hetzelfde.


  De 0-1 hing in de Qatarese lucht. Uiteindelijk had Senegal de verdiende voorsprong toch te pakken. Hincapie haalde Sarr onderuit en die laatste zette de gefloten strafschop ook om.

   

  Ecuador wist wat te doen, want ook bij een gelijkspel kwalificeerden de Zuid-Amerikanen zich voor de 1/8e finales. Dat was ook virtueel een feit wanneer Caicedo een verlengde hoekschop in doel devieerde. Caicedo (21 jaar en 27 dagen) werd daarmee de jongste doelpuntenmaker van Ecuador op een WK.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Nog een nagelbijtende slotfase

  Al was dat het enige wat Ecuador aanvallend in elkaar knutselde. Het is dan ook te afhankelijk van Enner Valencia, die helemaal uit de wedstrijd werd gehouden. Geen zevende opeenvolgende WK-treffer dus voor de ploegmaat van Batshuayi bij Fenerbahçe. Dat had een record geweest.

    
  Senegal was echter niet van slag na die gelijkmaker van Caicedo. Drie minuten later was het namelijk prijs aan de overzijde. Na een vrije trap viel het leer voor de voet van Koulibaly die het koelbloedig afmaakte. 


  Ecuador moest andermaal komen. Zonder al te veel overleg werd in de nagelbijtende slotfase de ene na de andere lange bal in de zestien van Senegal gedropt. Maar dat was uiteraard een kolfje naar de hand van de kopbalsterke Koulibaly.


  Senegal plaatst zich zo voor de tweede keer in de WK-geschiedenis voor de knock-outfase. Ecuador mag dan weer de koffers pakken.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Fase per fase

  1. einde, 17 uur 59. Einde. De wedstrijd zit erop. Senegal plaatst zich voor de 1/8e finales ten koste van Ecuador. La Tri kon in de tweede helft wel nog gelijk maken, maar Koulibaly zorgde meteen daarna voor de 1-2. Daar herstelde Ecuador niet meer van. .
  2. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 95. Vervanging bij Senegal, Pape Abou Cissé erin, Boulaye Dia eruit
  4. tweede helft, minuut 94. Koulibaly is baas. Ecuador zet nu alles op alles en pompt de ene na de andere voorzet in de zestien van Senegal. Het speelt in de kijker van Koulibaly die voorlopig alles wegkopt. Hij heerst in het luchtruim. .
  5. tweede helft, minuut 90. 6' extra. De tijd tikt als bondgenoot voor Senegal verder weg. Ecuador krijgt nog zes minuten om voor de gelijkmaker en de kwalificatie te zorgen.  .
  6. tweede helft, minuut 88. Pape Gueye krijgt wel heel veel ruimte en kan dan ook uithalen. Galindez heeft de nodige moeite met het schot, maar kan toch in twee tijden redding brengen. Toch even schrikken voor Ecuador.  .
  7. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Ecuador, Jackson Porozo erin, Ángelo Preciado eruit
  8. tweede helft, minuut 84. De wedstrijd van Angelo Preciado zit er op. Porozo komt de speler van Genk vervangen.  .
  9. tweede helft, minuut 82. Harde knal van Dia.

   Harde knal van Dia

  10. tweede helft, minuut 81. Wat kan Ecuador nog? Kan La Tri een antwoord geven op dat tegendoelpunt van Koulibaly? De tijd begint nu toch stilaan te dringen en het ziet er voorlopig niet naar uit dat ze kansen bij elkaar kunnen voetballen. Al moet het leer maar één keer goed vallen natuurlijk.  .
  11. tweede helft, minuut 76. Ecuador probeert het nog eens, Mendy redt.

   Ecuador probeert het nog eens, Mendy redt

  12. tweede helft, minuut 75. Wanneer Valencia niet thuis geeft, is er vooraan weinig te beleven bij Ecuador. Bert Sterckx.
  13. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Senegal, Bamba Dieng erin, Iliman Ndiaye eruit
  14. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Senegal, Nampalys Mendy erin, Pathé Ciss eruit
  15. tweede helft, minuut 70. En meteen weer 1-2! Lang heeft Ecuador van dat doelpunt niet kunnen genieten, want het staat alweer in het krijt. Na een vrije trap krijgt Koulibaly het leer in de schoot geworpen en hij werkt het ook goed af. 1-2: alles weer te herdoen voor Ecuador.  .
  16. tweede helft, minuut 70. Meteen de 1-2: Koulibaly werkt goed af.

   Meteen de 1-2: Koulibaly werkt goed af

  17. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 70 door Kalidou Koulibaly van Senegal. 1, 2.
  18. tweede helft, minuut 68. Caicedo maakt er 1-1 van! Ecuador leeft weer! Torres kan een hoekschop nog verlengen en aan de tweede paal staat Caicedo op de goede plek om de 1-1 in doel te tikken. Een levensbelangrijk doelpunt voor La Tri.  .
  19. tweede helft, minuut 68. Aan de tweede paal staat Caicedo op de goede plek om de 1-1 in doel te tikken.

   Aan de tweede paal staat Caicedo op de goede plek om de 1-1 in doel te tikken

  20. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 67 door Moisés Caicedo van Ecuador. 1, 1.