QatarSenegal
Antonio Mateu Lahoz
Al Thumama Stadion
41797

Qatar toont beterschap en scoort zowaar, maar is uitgeschakeld na nederlaag tegen Senegal

vr 25 november 2022 16:18
Qatar
1-3
Senegal
  1. 20' - Geel - Ismail Mohammad
  2. 45+2' - Geel - Homam Ahmed
  1. 48' - Doelpunt - Famara Diédhiou (0 - 2)
  2. 52' - Geel - Ismail Jakobs
  3. 78' - Verv. Nampalys Mendy door Pape Sarr
  4. 78' - Doelpunt - Mohammed Muntari (1 - 2)
  5. 83' - Verv. Pedro Miguel door Mohammed Waad
  6. 84' - Doelpunt - Bamba Dieng (1 - 3)
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 25/11/22 - 14:00
48'
Famara Diédhiou
0 - 2
48'
78'
Mohammed Muntari
78'
1 - 2
84'
Bamba Dieng
1 - 3
Bamba Dieng
84'

Het verhaal van Qatar op dit WK is min of meer verteld. Het gastland liet tegen Senegal zien dat het toch iets in zijn mars heeft en Mohammed Muntari gaat de geschiedenisboeken in als eerste WK-schutter van zijn land, maar Senegal won meer dan verdiend met 1-3. Door de draw in Nederland-Ecuador is Qatar uitgeschakeld.

Qatar - Senegal in een notendop

• Sleutelmoment: Senegal liet zich in slaap spelen bij 2-0 en slikt uiteindelijk een aansluitingstreffer. Wanneer even later toch nog de 3-1 valt voor de Afrikaanse ploeg, is de match wel echt gespeeld.

• Man van de match: Edouard Mendy had amper werk over de hele wedstrijd, maar moest toch paraat zijn voor drie schoten op doel. De eerste twee hield hij er mooi uit, bij de derde uitgave had hij geen kans. Zonder hem was het een pak moeilijker geweest voor de Senegalezen.

• Opvallend: Qatar realiseerde haar eerste drie wereldbekerschoten op doel, nadat er tegen Ecuador geen enkel gelukt was. Bij de tweede was er een heel snelle Mendy nodig om een doelpunt te voorkomen.

Matige eerste helft

Qatar had teleurgesteld in hun eerste wedstrijd, en kon eigenlijk alleen maar beter doen. Waar het tegen Ecuador nog een volledige helft duurde voor ze in de vijandelijke zestien een baltoets hadden, kwamen ze daar tegen Senegal al aan een kwartier aan.

Achteraan was de keeper gewisseld, Barsham kwam voor Al Sheem, maar ook hij liet zich opmerken door merkwaardige keuzes. Zowel in de lucht als in het uitkomen. Geluk voor Qatar dat er geen goal viel zo.

Afif wilde na een half uur een penalty, maar zocht vooral zelf het contact op. Lahoz wuifde weg.

Vijf minuten voor rust volgde een verdiend doelpunt voor Senegal, dat al heel de wedstrijd de betere was. Khoukhi slaagde er helemaal niet in om een bal weg te werken, Doulaye Dia volgde goed en kon niet meer missen.

Intensiteit weg

Na rust volgde al snel de verdubbeling van de voorsprong. Diedhiou bewoog goed, maar als enige, op een corner, en verschalkte zo Barsham.

Senegal achtte de klus dan geklaard, en liet het tempo zakken. Qatar kwam in de wedstrijd. Met eerste schoten op doel, van Almoez en Mohammad, deden de Qatari vertrouwen op.

Dat kon niet blijven duren, met een Senegal dat niet meer uit tweede versnelling wilde, en in de 78ste minuut maakte Muntari zich onsterfelijk. Opnieuw is er maar één speler in de zestien die bewoog op een voorzet, tot woede van Mendy. Op naar een gespannen slotfase?

Welnee. Vijf minuten voor tijd slingerde Ndiaye zich door de Qatari en trok de bal naar achter naar Dieng, die maar af te werken had. Match gespeeld.

Senegal zal uit een ander vaatje moeten tappen, wil het uit de poule geraken. Voor de Qatari is het vooral hopen op een goede uitslag tussen Ecuador en Nederland, maar eigenlijk is hun lot al bezegeld.

Bekijk hier nog eens de goals

90+8'

De Spaanse ref maakt een einde aan de match. De tweede helft was leuker dan de eerste, maar de kwaliteit was nog steeds ver zoek. Senegal trekt oververdiend aan het langste eind, met goals van Diedhiou, Dieng en Dia (in de eerste helft). Een Qatarees doelpunt via Muntari was niet meer dan een eerredder.

90+4'

Slapend Senegal

Senegal heeft er echt geen zin meer in, en staat bij momenten te wachten op de bal. Qatar kan zo een aanval opzetten, waarin Ali kan schieten. Ongevaarlijk, uiteindelijk.

90+1'

Nog zes minuten

De vierde ref heeft zijn bord omhoog gestoken. Er komen zes minuten extra tijd bij.

90+1'

89'

Schot Hassan

Ingestudeerde vrije trap, en Hassan mag gaan aanleggen. Hij schiet uiteindelijk een metertje naast, Mendy is er gerust in.

88'

Ciss gaat nog het boekje in van Lahoz. Hij tackelt stevig op het been van Mohammad, nergens voor nodig. Een vrije trap voor Qatar vanop een leuke plek.

85'

De Qatarese supporters hebben het wel gezien en verlaten zoals tegen Ecuador het stadion vroegtijdig. Kwestie van de file voor te zijn.

85'

Verschil hersteld

Ndiaye dribbelt chaotisch maar effectief door de Qatarese linies en legt goed achteruit. Bamba Dieng staat goed opgesteld en schiet zijn tweede doelpunt voor Senegal voorbij Barsham.

84'

Dieng vergroot de voorsprong weer

84'
80'

Op de lijn

Senegal wil snel het verschil weer vergroten en dwingt een corner af. Schlemiel van de eerste helft, Khoukhi, kan de kopbal van Dieng op de lijn keren.

79'

Zowaar 1-2!

Het kon niet blijven duren! Mohammad pakt uit met een mooie aanname op rechts, gooit voor de pot, waar Muntari als enige beweegt. Een lekkere kopbal later juicht het thuisland.

79'

Muntari met de aansluitingstreffer voor Qatar

78'
74'

Bijna aansluiting

Opnieuw op vrije trap komt de bal tot bij Khoukhi. Die trapt opnieuw het pak in, en via Dhiedhiou en de onwetende keeper Mendy, landt de bal uiteindelijk in corner. Senegal is te laks aan het spelen en moet gaan opletten.