Valencia scoorde zijn 3e doelpunt van dit WK en houdt Nederland van 6 op 6.

Matig Oranje mag tevreden zijn met een gelijkspel tegen sterk Ecuador

1. 49' - Doelpunt - Enner Valencia (1 - 1)
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 25/11/22 - 17:00
    49'
    Enner Valencia
    1 - 1
    49'

Nederland is nog niet zeker van groepswinst. Tegen Ecuador kwamen de troepen van Louis van Gaal niet verder dan een gelijkspel. Gakpo scoorde al snel, maar nadien was Ecuador baas. Valencia maakte al zijn 3e treffer van het WK.

Nederland - Ecuador in een notendop:

• Sleutelmoment: Ecuador grijpt Nederland bij de keel in de openingsfase van de tweede helft. Dat levert al na amper vijf minuten de gelijkmaker van Valencia op. Oranje komt tien minuten later met de schrik vrij wanneer een harde knal van Plata op de lat strandt.

• Man van de match: Enner Valencia was opnieuw op de afspraak. In de openingswedstrijd tegen Qatar trof hij al twee keer raak en ook vanavond stond de spits van Fenerbahçe weer op de juiste plek. 2 matchen, 3 goals, da's geen slecht gemiddelde.

• Statistiek: Weinig spelers die zo bepalend zijn voor een land op een WK als Enner Valencia. De laatste zes WK-goals van Ecuador staan allemaal op zijn naam. Valencia scoorde ook al drie keer in de groepsfase van het WK 2014. Hij is nog maar de 4e speler die 6 opeenvolgende WK-goals maakt voor een land na Eusebio (Portugal), Paolo Rossi (Italië) en Oleg Salenko (Rusland).

• Opvallend: Qatar blijft na twee speeldagen in Groep A achter met 0 punten en zorgt zo voor een pijnlijke primeur. Nog nooit eerder was een gastland al na twee groepswedstrijden uitgeschakeld op een WK.

Nederland bibbert ondanks vroege openingsgoal

Cody Gakpo brak de ban voor Oranje in de eerste groepswedstrijd tegen Senegal en deed dat kunstje vanavond koudweg over tegen Ecuador. Niet pas in de slotfase zoals afgelopen maandag, wel na amper 5 minuten met een knap afstandsschot. De snelste goal op dit WK bezorgde Nederland een droomstart.

Ecuador was een tijdje van slag, maar kwam halfweg de eerste helft beter in de wedstrijd. Oranje ontsnapte een paar keer en moest doelman Noppert bedanken toen die een knap afstandsschot van Valencia pareerde. De 1-1 hing even in de lucht, maar Oranje doorstond het Ecuadoraanse stormpje.

Vlak voor de rust had Nederland het toch vlaggen, of zo leek het toch even. Genk-speler Preciado haalde na een corner hard uit op de afvallende bal en Noppert was kansloos na de deviatie van Estupinan. Helaas voor Ecuador werd de treffer afgekeurd voor buitenspel van Porozo, die het zicht van de doelman belemmerde.

Valencia brengt Ecuador verdiend langszij

Ecuador schudde die ontgoocheling meteen na de rust al van zich af. Noppert hield een knal van Estupinan nog uit zijn doel, maar legde de bal ook panklaar voor Valencia. Die maakte van dichtbij zijn derde treffer op dit WK. Oranje claimde opnieuw buitenspel, dit keer tevergeefs.

Ecuador had zijn verdiende gelijkmaker te pakken, maar de Zuid-Amerikanen wilden meer. Amper 10 minuten na de 1-1 stond het bijna 1-2, een harde knal van Plata spatte uiteen op de lat. Bij Oranje ontbraken de ideeën, daar brachten ook de wissels van Van Gaal geen verandering in.

Ecuador liet in totaal liefst 15 doelpogingen noteren, tegenover slechts 2 voor Oranje, maar werd karig beloond met een gelijkspel. De Zuid-Amerikanen wacht nog een lastige strijd met Senegal voor een plek in de 1/8e finales. Met een match tegen Qatar voor de boeg lijkt Nederland wel al zeker van de volgende ronde.

90+7'

Nederland raakt niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen Ecuador, dat misschien wel wat meer verdiende. Gakpo opende al vroeg de score, maar nadien was het toch vooral Ecuador dat voor dreiging zorgde. Kort voor de rust werd de gelijkmaker van Estupinan nog afgekeurd, kort erna telde de 1-1 van Valencia wél. De lat voorkwam dat Plata er zelfs 1-2 van maakte. Nederland blijft groepsleider met evenveel punten als Ecuador en staat met de slotmatch tegen Qatar al met anderhalf been in de volgende ronde.

90+6'

Spanning op de gezichten bij de Nederlandse én Ecuadoraanse supporters. Beide ploegen behouden alle kansen op de volgende ronde als het bij 1-1 blijft.

90+3'

6 minuten extra

We zijn twee minuten ver in zes minuten extra tijd. Krijgen we nog een winnaar in deze wedstrijd?

90+2'

Rodriguez laat zich meteen zien. Na een terugspeelbal van Aké snelt hij naar Noppert en blokt de uittrap af. De Nederlandse doelman komt met de schrik vrij.

90+1'

Ik denk dat ze Valencia toch weer zullen oplappen voor die laatste groepswedstrijd.

Eddy Demarez
    90+1'
    Valencia moet het veld verlaten.
    90+1'

90'

Valencia moet het veld verlaten met blessure

90'

Valencia wordt afgevoerd

Het duurt zijn tijd vooraleer Valencia naar de kant gebracht wordt. De doelpuntenmaker wordt op een draagbaar afgevoerd, bij Ecuador zullen ze toch een beetje hun hart vasthouden. Ook Plata wordt vervangen, Rodriguez en Ibarra mogen de slotfase volmaken.

88'

Valencia geblesseerd

Valencia gaat liggen, het ziet ernaar uit dat de doelpuntenmaker zijn wedstrijd moet staken.

87'

Je kan niet anders dan concluderen dat dit Nederland erg onmondig is.

86'

Spanning in Groep A

De slotspeeldag in Groep A dient zich als bijzonder spannend aan als het bij deze 1-1-stand blijft. Nederland en Ecuador tellen dan elk 4 punten, maar ook Senegal doet nog volop mee met drie punten.

83'

Doet Valencia er vanavond nog ééntje bij?

81'

Ecuador dwingt nog eens een hoekschop af. Preciado kan opnieuw uithalen op de afvallende bal, maar dit keer is zijn schot minder goed gericht dan bij de afgekeurde goal net voor de rust.

80'
    79'

Dubbele wissel

Van Gaal ziet dat het vierkant draait bij Oranje en dus grijpt hij nog maar eens in. Meteen met een dubbele wissel: Weghorst en De Roon lossen Koopmeiners en doelpuntenmaker Gakpo af.