Ga naar de inhoud
De Engelse speelsters vallen Russo in de armen na haar treffer.

Engeland vermorzelt de WK-droom van gastland Australië na kansen-kermis in dolle slotfase

 wo 16 augustus 2023 13:53
 1. 10' - Geel - Alex Greenwood
 2. 36' - Doelpunt - Ella Toone (0 - 1)
 1. 63' - Doelpunt - Sam Kerr (1 - 1)
 2. 71' - Doelpunt - Lauren Hemp (1 - 2)
 3. 73' - Verv. Hayley Raso door Cortnee Vine
 4. 81' - Verv. Clare Polkinghorne door Emily Van Egmond
 5. 86' - Doelpunt - Alessia Russo (1 - 3)
 6. 88' - Verv. Alessia Russo door Chloe Kelly
 7. 88' - Verv. Katrina Gorry door Alex Chidiac
 8. 90' - Verv. Ella Toone door Niamh Charles
 9. 90+5' - Geel - Chloe Kelly
FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 16/08/23 - 12:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
36'
Ella Toone
0 - 1
Ella Toone
36'
63'
Sam Kerr
63'
Sam Kerr
1 - 1
71'
Lauren Hemp
1 - 2
Lauren Hemp
71'
86'
Alessia Russo
1 - 3
Alessia Russo
86'

Het WK voetbal winnen in eigen land. Dat was de droom van de Australische nationale ploeg, maar die is in de halve finale bruusk een halt toegeroepen door favoriet Engeland. The Lionesses lieten zich even opschrikken door een oerknal van smaakmaker Sam Kerr, maar maakten het knap af na een kansenrijke slotfase.

In alle opzichten had de affiche tussen gastland Australië en Engeland alle ingrediënten voor een ultieme pot voetbal. En dat werd het ook. 


De honger naar spektakel die wat uitbleef na een magere Spanje - Zweden, werd in deze halve finale wel al na amper 5 minuten vervuld.

 

Nog meer dan eerder in het toernooi werd Australië voortgedreven door het enthousiasme van het thuispubliek en schoot het als een speer uit de startblokken. Kerr werd met een splijtende pass bereikt, maar Earps en uiteindelijk ook buitenspel staken een stokje voor de mogelijke droomstart. 


De tegenprik van Engeland liet niet lang op zich wachten. Enkele minuten later volgde een al even geniale bal aan de overkant. Stanway werd goed bereikt, Arnold redde knap. 


Naarmate de eerste helft vorderde toonde het stugge Engeland zich de meerdere, het resulteerde ook in een verdiende voorsprong. Toone knalde de 0-1-ruststand heel precies in de winkelhaak. 

Met een wereldtreffer bracht Sam Kerr opnieuw hoop voor Australië.

Slot vol Australische kansen, Engeland toont zich efficiënt

Een reactie van het gastland in de tweede helft was nodig om het ACCOR Stadium terug volledig achter zich te krijgen. Dat lukte ook. En op welke manier: op het uur schoot Sam Kerr vanop afstand met een wereldtrap het vertrouwen terug de hele natie in. 


Even was Engeland met verstomming geslagen door de terug opgeveerde Matilda's, maar het hield het hoofd kalm genoeg om uiteindelijk toch weer kansen te creëren. Russo kopte maar net naast.


Het werd uiteindelijk zelfs geen kwestie van tijd: Carpenter verkeek zich compleet op een lange doorsteekbal en Lauren Hemp strafte het foutje genadeloos af, 1-2.


Australië bleef niet bij de pakken zitten en zocht tot jolijt van het publiek het doel van de Engelsen op. Het geraakte er moeilijk door, maar knokte zich wel naar een tros vol kansen.

 

Vruchtloos, want een grondscherend schot van Vine geraakte niet voorbij Earps en ook een volley van Sam Kerr uit de rebound van een hoekschop bleef onbeloond.


En opnieuw werd een ongeschreven regel in het voetbal waarheid: wie met kansen morst, wordt afgestraft. Bij een snedige tegenprik toonde Engeland zich wel efficiënt, het was uiteindelijk Alessia Russo die het WK-sprookje van Australië definitief dichtklapte. 


En zo krijgt het WK in de finale een heruitgave van de kwartfinale van het EK vorig jaar. Spanje of Engeland kroont zich zondag op de middag tot wereldkampioen. Australië mag een dag eerder tegen Zweden op zoek naar een troostprijs voor zichzelf en bij uitbreiding voor het hele land. 

Russo prikte met de 1-3 de Australische WK-droom leeg.
Gerelateerd:

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+5'
Engeland
90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'
88'
88'
88'

Australië-Engeland: 1-3

82'

Australië-Engeland: 1-2

73'
wissel
Australië
63'
63'

Australië-Engeland: 1-1

46' tweede helft
45+14'

Australië-Engeland: 0-1

45+2' eerste helft