Ga naar de inhoud
Anderlecht trekt met 2 punten meer dan Standard naar de slotspeeldag.
Anderlecht domineerde in de tweede helft, maar Sakina Ouzraoui Diki kon pas 5 minuten voor het einde scoren.

Lotto Super League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
47
10
8
0
2
29
6
2
Standard Luik
45
10
7
1
2
23
10
3
OH Leuven
41
10
6
3
1
31
12
4
Club Brugge
24
10
2
6
2
10
23
5
KAA Gent
22
10
2
7
1
10
28
6
KRC Genk
17
10
0
8
2
9
33
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
13
5
4
0
1
16
4
2
Standard Luik
10
5
3
1
1
14
8
3
OH Leuven
9
5
3
2
0
16
2
4
Club Brugge
4
5
1
3
1
6
11
5
KAA Gent
1
5
0
4
1
4
12
6
KRC Genk
1
5
0
4
1
4
15
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
13
5
4
0
1
13
2
2
Standard Luik
13
5
4
0
1
9
2
3
OH Leuven
10
5
3
1
1
15
10
4
Club Brugge
4
5
1
3
1
4
12
5
KAA Gent
6
5
2
3
0
6
16
6
KRC Genk
1
5
0
4
1
5
18

Supersub Ouzraoui brengt RSCA Women weer in poleposition voor titel na felbevochten zege bij Club YLA

 za 18 mei 2024 16:08

Anderlecht is weer over Standard naar de leiding gesprongen in de Women Super League, door Club YLA met 0-2 te verslaan op de voorlaatste speeldag van de titelplay-offs. Anderlecht belegerde na de rust het doel van Club, invalster Ouzraoui brak pas in de 86e minuut de ban. Als Anderlecht volgende week in eigen huis Genk klopt of dichtste concurrent Standard verliest punten, is het voor de 7e keer op een rij kampioen.

Doelpunt(en):

  • 86': Sakina Ouzraoui Diki, Anderlecht (0-1)
  • 90+4': Juliette Vidal, Anderlecht (0-2)

De ontlading was groot bij Anderlecht, want tegen bekerwinnaar Club YLA werd het een lange strijd om de pole positie voor de titel te heroveren. Het kreeg de drie punten niet cadeau.


Club Brugge YLA voelde zich kiplekker in de rol van scherprechter en wanneer Anderlecht in de eerste helft toch met wat titelstress leek te kampen, was het zelfs even de betere ploeg.


Na tien minuten kon Guns de thuisploeg op voorsprong brengen, maar ze besloot recht op Anderlecht-doelvrouw Majasaari. En Febe Vanhaecke, die haar laatste thuiswedstrijd speelde voor Club en het vrouwenvoetbal vaarwel zegt voor een politieopleiding, kreeg haar kopbal niet naar het doel gericht.

 

Op een vlam van Bouteibi was Majasaari alweer paraat. Op een paar tegenprikjes na, moest Anderlecht het spel ondergaan. 

Zwoegen, maar Ouzraoui brak de ban

Maar in de tweede helft keerde de wedstrijd volledig. Anderlecht was gebrand om de overwinning en de ideale uitganspositie mee te nemen naar Brussel en hield in het hele tweede gedeelte van de wedstrijd het tempo te hoog voor Club. 


Alleen ontbrak het aan efficiëntie: topschutster Delabre trapte onbesuisd over, Deloose vond Covent in haar poging naar doel en de kopballen van De Caigny - meesteres in de lucht bij de stilstaande fases - gingen telkens naast of één keer tegen de lat. 


Dat was ook het geval voor een vlam van invaller Minnaert die op de lat uiteenspatte. En andere invalster Ouzraoui geraakte ook van heel dichtbij niet voorbij Covent. Nee, het leek Anderlecht niet te lukken om te scoren, het was krabbelen voor Club YLA, maar het weigerde om te plooien. 


Tot vijf minuten voor het einde Wijnants met een uitstekende indraaiende voorzet dan toch het hoofd van Ouzraoui vond. De supersub brak de ban en zette Anderlecht op weg naar een grote stap voor de 7e titel op rij. 


Eens de strak gespannen riem gelost werd, ging het veel eenvoudiger: in de toegevoegde tijd begeleidde Vidal met de borst een kopbal van wie anders dan Tine De Caigny in doel. 


Anderlecht zwoegde naar een verdiende 0-2-overwinning bij Club YLA, dat nergens meer was in de tweede helft. Daardoor hijst Anderlecht zich opnieuw naar de kop van het klassement en trekt het met een bonus van 2 punten op Standard naar de slotspeeldag.


Daarin neemt de leider het op tegen de rode lantaarn in PO 1 Racing Genk, enige overgebleven titelconcurrent Standard ontvangt dit stug Club YLA. 

De Caigny: "Invallers laten zien dat we niet alleen 11 nodig hebben"

  • Febe Vanhaecke (Club YLA): "Jammer genoeg hebben niet kunnen winnen, ondanks een paar kansjes. Sowieso was de bekerfinale het mooiste moment uit mijn carrière. Ik ga naar de politieschool en volgend seizoen trainen ze ook overdag, maar dan moet ik naar school. Het was een mooi afscheid, maar nog één wedstrijd en daarin gaan we er alles aan doen om te winnen."
  • Tine De Caigny (Anderlecht): "Onze invallers hebben een paar keer laten zien dat we niet alleen de basiself nodig hebben, maar iedereen. In de eerste helft waren we niet goed, maar in de tweede helft hebben we ons herpakt. De kopballen gingen er helaas niet in, daar moet ik misschien nog meer op trainen. We kwamen hier om te winnen, maar je weet dat Club in de flow zat na de bekerwinst. Volgende week focus en het gewoon afmaken."

Mattheus: "Bij de rust de vraag gesteld wat er scheelde, ik herkende mijn ploeg niet"

  • Dave Mattheus (coach Anderlecht): "Ik ben vooral blij dat we het opnieuw doen. In de eerste helft herkende ik mijn team nauwelijks, maar in de tweede helft toonden we weer ons ware gelaat. Op basis van alle kansen, verdienden we de overwinning. Het doelpunt kon sneller vallen, maar ben blij dat het uiteindelijk toch viel. Tijdens de rust heb ik vooral de vraag gesteld wat er scheelde. Ik herkende ze niet, noch aan de bal, noch zonder. Dat was voor niets nodig. Ik ben blij dat ze de klik hebben kunnen maken. Deze overwinning is toch een groot verschil om naar de slotspeeldag te trekken. Zal een grote impact op Standard hebben en voor ons geeft het een mentale boost."

Pereira: "Hopelijk blijft Vanhaecke gelinkt in de ploeg, in de staf of zo"

  • David Antunes Pereira (coach Club YLA): "We verliezen 0-2, maar toch tevreden coach, zeker als je kijkt naar onze eerste helft, waarin Anderlecht niets te zeggen had. Maar in de tweede helft ziet je de kwaliteit en ervaring van Anderlecht en dat was in deze wedstrijd doroslaggevend. We vonden er geen antwoord op, te snel balverlies, kregen het blok niet meer belopen. Als we de eerste helft een doelpunt hadden gemaakt, was het een andere match geweest. Vanhaecke verdient zo'n eerbetoon, ze zal altijd een deel van ons team zijn. We gaan ze missen als speelster en als persoon, want ze is heel geliefd, maar hopelijk blijft ze nog in één of andere vorm gelinkt aan de ploeg, in de staf of zo."

Fase per fase

15:40
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:20

EINDE: CLUB YLA 0-2 ANDERLECHT

90+5: Bij Anderlecht vallen ze elkaar in de armen, want ze weten dat het een felle strijd was om de zege alsnog naar zich toe trekken. Na een weifelende eerste helft, heerste paars-wit over de tweede helft. Anderlecht reeg de kansen aan elkaar, maar Club YLA weigerde echter om te plooien. Deels ook omdat de efficiëntie ontbrak: Delabre schoot onbesuisd over, De Caigny - meesteres in de lucht - knikte altijd maar naast of ook eens tegen de lat, ook Minnaert vlamde tegen de lat en Ouzraoui stuitte van dichtbij op Covent. Het was dus zwoegen, maar in het slot van de wedstrijd brak de ban: Ouzraoui knikte van dichtbij de 0-1 tegen de netten en in het absolute slot begeleidde Vidal met de borst een kopbal van De Caigny in doel. 


Dan toch de overwinning en daardoor trekt Anderlecht in pole positie voor de titel naar de slotspeeldag. Volgende week Anderlecht thuis tegen Racing Genk kampioen spelen, enige concurrent ontvangt in eigen huis Club YLA en we weten, ook na vandaag, dat de bekerwinnaar geen doetje is. 

15:19

Anderlecht scoort voor een tweede keer

15:18

0-2!

90+4': Een hoekschop van Anderlecht valt aan de tweede paal. Opnieuw is het De Caigny die er haar hoofd kan tegen zetten. Vidal begeleidt haar kopbal met de borst in doel. Al leek ze wel buitenspel te staan. 15:15

90+1': We krijgen 4 minuten extra tijd. Maar Anderlecht zal het niet meer uit handen geven, daar lijkt het toch op. Een 0-2 hangt eerder in de lucht, dan een gelijkmaker.

15:11

Anderlecht komt op verdiende voorsprong

15:10

Dan toch prijs!

86': Het hing al een tijdje in de lucht. Figuurlijk, maar ook letterlijk. WIjnants verstuurt een hoge voorzet in het pak en supersub Ouzraoui knikt de bal van dichtbij in doel. 


Verdiende voorsprong voor Anderlecht, zeker op basis van de tweede helft, waar maar één ploeg meer op het veld leek te staan. 

15:08

De Caigny kopt tegen de lat

15:07

De Caigny nu op de lat!

83': Op een nieuwe vrije trap is De Caigny alweer de bazin in de lucht. Deze keer gaat haar kopbal niet naast, maar ze knikt de bal tegen de lat. 


Het regent kansen in Aalter.

15:07

Ouzraoui kan net niet scoren

15:06

Ouzraoui stuit op Covent!

82': Een nieuwe enorme kans voor RSCA, maar voorlopig laten ze het liggen. Wijnants zet de bal goed voor doel, Ouzraoui komt perfect ingelopen, maar haar afwerking laat de wensen over. Ze kan de bal wel beroeren en naar doel richten, maar besluit recht op Covent. 


Wanneer plooit Club YLA?

15:04

De Caigny alweer naast!

80': De derde hoekschop op een rij is de goeie voor De Caigny om er opnieuw haar hoofd tegen te zetten. Via het hoofd van een Brugse gaat de bal opnieuw naast. Geen geluk voorlopig voor de verdedigster van Anderlecht.


De duellen worden pittiger, Anderlecht neemt het heft in handen en er hangt nu wel echt een doelpunt in de lucht.

15:01

Minnaert schiet op de lat

15:00

Minnaert knalt op de lat!

76': Delabre speelt goed tussen de linies Minnaert aan. Het ideale moment voor haar om Anderlecht op voorsprong te brengen. Haar schot is goed, maar spat op de lat uiteen. Pech bij de afwerking en ook in de rebound kan Delabre niet profiteren. 

14:58

Krulletje Bouteibi

74': Misschien kan Club YLA op een vrije trap eindelijk nog eens gevaarlijk zijn? Bouteibi schaart zich achter de bal. Met veel gevoel krult ze de bal over het muurtje richting de kruising, maar uiteindelijk draait haar poging nog ferm af en gaat het een metertje naast. 

14:57

73': Nadat Delabre met een zwak schotje naar doel trapte, volgt er nog een wissel bij paars-wit. Buabadi gaat eraf voor Ouzraoui. 

14:54

69': Ondertussen gooit Dave Mattheus er een extra aanvallende troef op. Marie Minnaert moet de wedstrijd zien te ontwrichten. 

14:51

De Caigny zorgt opnieuw voor gevaar

14:50

De Caigny nipt naast!

66': Op een vrije trap zorgt Tine De Caigny opnieuw voor gevaar. Ze kruipt goed voor haar belager en knikt de bal aan de dichtste paal net naast. 


Alweer een grote kans voor Anderlecht, hoe lang kan Club YLA dit nog volhouden?

14:43

59': Een nieuwe aanval van Anderlecht. Jacobs krijgt de bal goed mee, maar haar trap naar doel wordt met een ultieme tackle van Lievens afgeblokt. Lievens heeft zich erbij bezeerd en moet verzorgd worden. 

14:42

Anderlecht nog eens gevaarlijk

14:40

Deloose poogt

56': Alle hens aan dek nu in de verdediging van Club YLA. Wijnants snijdt weer door de defensie. Ze zet opnieuw goed voor, Iliano verlengt tot bij Deloose. De rechtsback van Anderlecht waagt zelf haar kans, maar Covent pakt. 

14:36

Delabre schiet hoog over

14:35

Delabre over!

52': Vidal stuurt Wijnants de diepte in. Ze dweilt goed haar flank af, komt een beetje naar binnen en legt met links de bal goed terug op Delabre. Een perfecte mogelijkheid om haar 19e doelpunt dit seizoen te scoren, maar ze trapt onbesuisd over doel. 

14:33

49': Op een goeie voorzet, gaat Matavkova niet haar eigen kans, maar ze knikt het balletje opzij voor de inlopende Jacobs. Covent steekt er een handje een tussen. 

14:32

48': Opvallend beeldje in de tribune in Aalter: voorzitter van Anderlecht Wouter Vandenhautte zit naast Peter Verbeke, sinds begin dit jaar terug bij RSCA in dienst, als technisch coördinator bij de jeugd. 

14:30

Tweede helft is begonnen!

46': Het tweede deel van de wedstrijd is begonnen.


Pakt Anderlecht, ondanks wat titelstress, alsnog de beste uitgangspositie om naar de slotspeeldag te trekken of gooit Club YLA nog roet in het eten?

14:20
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:16

RUST: 0-0

45+1': De eerste helft is afgelopen en ondanks de vele kansen, is er dus nog niet gescoord. Club YLA kon wel al op voorsprong staan. Vroeg zelfs, maar Guns knalde op Majasaari. Aan de overzijde meteen de tegenreactie, maar Jacobs kwam enkele centimeters te kort om naar doel te kunnen knikken. Vanhaecke kon haar afscheidswedstrijd bijna bekronen met een kopbaldoelpunt en Bouteibi verzilverde haar goede vorm met een afstandsschot net niet. Majasaari redde uitstekend. In het slot van de eerste helft was er nog een offensiefje van RSCA, maar kopballen van De Caigny en Jacobs stuiterden naast. 

14:16

Jacobs kan niet op doel koppen

14:15

Jacobs verlengt naast

45+1': Lore Jacobs krijgt nog een voorzet naar zich toegespeeld. Met rug naar doel probeert ze naar doel te verlengen, maar het gaat naast. 

14:12

De Caigny kopt voorlangs

14:11

De Caigny knikt naast

43': Op de daaropvolgende hoekschop kan De Caigny met een goeie knik naar doel richten. Haar kopbal stuitert maar net naast. 

14:08

42': Gevaarlijk momentje in de rechthoek van Club YLA. Verdedigend staat goed op de voorzetten, maar op de tweede ballen krijgt het toch wat moeite. Nu kopt Iliano een bal in de voeten van Buabadi. Met een tackle houdt ze Buabadi van een schot naar doel. 

14:02

33': Anderlecht komt nu toch met wat druk en neemt het overwicht op het veld terug in handen. Grote kansen komen er nog niet uit, maar het versiert wel vrije trappen op aardige posities. De Caigny kon eens afdrukken met links op een afvallende bal uit zo'n vrijschop, nu vliegt er eentje hoog over de kooi van Covent.

13:59

Bouteibi met een krachtig schot

13:58

Bouteibi knalt!

30': Bouteibi werpt zich op als gevaarlijkste vrouw op het veld. Ze blijft verrassen met haar acties. Nu vanop de rechterkant, ze snijdt naar binnen en trapt van heel ver. Haar schot is krachtig en zweeft indraaiend naar de dichtste kruising, maar Majasaari strekt zich goed uit en behoedt haar ploeg voor de achterstand. 

13:50

22': Ook een gevaarlijke hoekschop aan de overzijde van De Neve. Gielen krijgt de bal pardoes in het gezicht, Jacobs kan niet binnentikken. De aanval gaat voort, maar eindigt in de armen van Covent. 

13:49

Vanhaecke kopt bijna raak

13:48

Vanhaecke bijna met afscheidscadeau

19': Stel je voor, scoren in je laatste thuiswedstrijd als verdediger. Het kon zomaar werkelijkheid worden voor Febe Vanhaecke. Met een goeie detente torende ze boven iedereen uit bij een hoekschop. Ze moet even achteruit leunen, maar krijgt haar kopbal toch nog naar doel. Majasaari moet enkele stappen zetten en zich nog reppen om de bal uit haar linkerbenedenhoek te houden. 

13:47

18': Club komt beter en beter in de wedstrijd. De eerste 10 minuten waren voor Anderlecht, maar stilaan sluipt er toch wat titelstress in de ploeg. 

13:41

Ook Anderlecht krijgt een kans

13:40

Jacobs komt te kort

11': Buabadi ziet Delabre vertrekken. Met een heerlijke pass naar de spits van Anderlecht dwingt ze Covent uit haar doel te komen. Delabre wipt de bal over Covent naar doel. Lore Jacobs komt enkele centimeters te kort om de bal goed te kunnen koppen. Wijnants is ook nog in de buurt, maar geraakt niet meer bij de bal. 

13:36

Guns laat de 1-0 liggen voor Club Brugge

13:35

Guns laat 1-0 liggen

8': Pauwels komt via de flank de rechthoek binnen. Terwijl alle Anderlecht-verdedigsters gefocust zijn op Bouteibi, wordt Guns alleen gelaten. Pauwels heeft dat gezien en speelt het nummer 10 van Club aan. Guns trapt, maar besluit recht op de Anderlecht-doelvrouw Majasaari. 

13:34

5': Wijnants verstuurt voor het eerst een aardige voorzet, maar Delabre kan er niet bij. 


Anderlecht speelt meteen met hoge druk, heel aanvallend. Club probeert met een medium blok RSCA op te vangen.

13:30

Aftrap!

1': Na het pakkend moment voor Vanhaecke, wordt de wedstrijd op gang gefloten. 


Kan Anderlecht zich in polepositie zetten om de titel of eigent bekerwinnaar Club zich de rol als scherprechter toe?

13:29
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:28

Afscheid Vanhaecke

De verdedigster van Club wordt overladen met cadeautjes, een applaus en een emotioneel moment. Ze heeft laten weten dat dit haar laatste seizoen is in het vrouwenvoetbal, ze zal zich focussen op een carrière bij de politie. Een mooi moment in de laatste thuiswedstrijd voor de Brugse. 

13:25

Geen wissels bij Anderlecht

Dave Mattheus wijzigt niets aan zijn ploeg. "Never change a winning team" en aangezien RSCA vorige week met 5-2 won van Gent, geldt dat dus ook voor paars-wit. 

13:23

1 wissel bij Club YLA

Maar één wissel bij de ploeg van David Antunes Pereira: Martlé komt in de ploeg voor Van Belle. 

13:16
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:16
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:12

Vorige week

Na 8 speeldagen bleven ze nog met 2 kandidaten om de titel over. Door de overtuigende 5-2-overwinning van Anderlecht tegen Gent greep paars-wit opnieuw de leidersplaats, nadat het die voor enkele uurtjes moest afgeven aan Standard. Standard kegelde eerder op de dag OHL uit de titelrace met een 0-1-winst.


Club YLA doet al even niet meer mee om de titel. Maar sinds het de beker heeft gewonnen van Leuven, is het het winnen niet meer verleerd. Ook vorige week deed het dat met een zuinige 1-0-zege tegen Genk. Club staat vierde in de stand. 

10:45

Standard deed wat het moest doen

We krijgen spanning tot op de laatste speeldag in de play-offs van de Super League bij de vrouwen. Standard moest winnen bij AA Gent of Anderlecht had in deze wedstrijd de titel al kunnen veroveren in Brugge. Dat gebeurde ook: bij de rust stond de 0-2 eindstand al op het bord.

10:30

Club YLA vierde voor de wedstrijd van de mannenploeg tegen Union de bekerwinst in een uitverkocht Jan Breydel:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.