4
19
Kevin Van Damme
Stade du Pays de Charleroi

Geen verjaardagsfeestje voor Charleroi: OH Leuven vergalt galawedstrijd met hyperefficiënte eerste helft

za 26 oktober 2024 17:56
  1. 32' - Doelpunt - Chukwubuikem Ikwuemesi (0 - 1)
  2. 33' - Geel - William Balikwisha
  3. 45+2' - Doelpunt - Chukwubuikem Ikwuemesi (0 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 12 - 26/10/24 - 16:02
32'
Chukwubuikem Ikwuemesi
0 - 1
32'
45+2'
0 - 2
45+2'

Een gigantische tifo, veel vuurwerk en nog meer luide gezangen. Alles in het Stade de Pays de Charleroi was klaar om het 120-jarig bestaan van de club in stijl te vieren. Maar tussen de lijnen botste Charleroi op een hyperefficiënt OH Leuven. In de eerste helft kregen de bezoekers 2 kansen, maar beide gingen binnen. En zo kende het feestje toch een ferme anticlimax.

Charleroi - OH Leuven in een notendop

1. Sleutelmoment
    Tweede kans, tweede goal voor OHL. Op slag van rust zadelt Ikwuemesi Charleroi op met een dubbele achterstand waar de ploeg nadien niets meer aan kon doen.
  2. Man van de match
    Ikwuemesi kon tot nu nog niet scoren voor zijn ploeg maar mikte vandaag wel twee keer koelbloedig raak. Die neus voor doelpunten koppelde de Nigeriaan aan enorm snelle benen.
  3. Statistiek
    De Leuvenaars doen het al jaren goed tegen Charleroi. Ze verliezen nu al acht wedstrijden op rij niet. De laatste keer dat ze verloren op Mambourg dateert zelfs van 2015.

Charleroi krijgt lesje in efficiëntie

Zowel Charleroi als OH Leuven begonnen goed aan het seizoen, maar verloren de laatste weken hun positieve flow. Zeker voor Leuven was winnen belangrijk. De laatste keer dateerde al van augustus.

Toch was het de thuisploeg die het beste uit de startblokken schoot. Onder impuls van een feestelijk stadion - ter ere van 120 jaar Charleroi - werd de bal meteen opgeëist.

Op de linkerflank werd Mbenza regelmatig gevonden. Het was ook de winger die na ruim vijf minuten een vrije trap op een interessante plek kon versieren. Zijn schot vloog netjes naar de rechterbovenhoek, maar Tobe Leysen zweefde de bal prima uit doel.

Dat was meteen de grootste kans uit de eerste helft voor Charleroi. De bal bleef wel grotendeels in de ploeg, maar kansen creëren en afmaken bleek erg moeilijk.

Dat was anders voor de bezoekers, die bij hun eerste kans meteen raak troffen. De Nigeriaanse spits Ikwuemesi rondde op het halfuur prima voorbereidend werk van Balikwisha af. Een kwartiertje later dook de aalvlugge spits opnieuw op en maakte hij er zowaar 0-2 van.

OHL houdt stand na de pauze

Ook na de pauze koos Charleroi (noodgedwongen) voor het offensief. Eerst met een intensieve belegering, maar nadien opnieuw te mak en met te weinig creativiteit.

Voor OH Leuven was het al bij al makkelijk om stand te houden. Leysen moest een eerste keer echt in actie komen halverwege de tweede helft op een schot van Zorgane. Nadien was hij alert toen Sylla kwam opzetten.

De bezoekers zelf kwamen ook niet meer gevaarlijk uit de hoek. Ze beperkten zich tot een prima blok en forceerden Charleroi zo om het voornamelijk te proberen met afstandsschoten. Die waren vandaag niet goed genoeg, waardoor de 0 de hele match op het scorebord bleef staan.

Met een eerste zege sinds eind augustus klimt OHL uit de gevarenzone richting de buik van het klassement. Charleroi blijft opnieuw met lege handen achter en moet stilaan eerder naar beneden dan naar boven kijken.

Fase per faselaatste update: 29 minuten geleden

90+6'

EINDE: 0-2

Einde van de wedstrijd. Het thuispubliek fluit Charleroi uit, want opnieuw kan de ploeg geen resultaat boeken. OHL heeft dan weer zijn eerste zege sinds eind augustus beet dankzij een efficiënte prestatie en met dank aan Ikwuemesi.

90+2'

Charleroi forceert nog enkele halve kansjes, maar voorlopig blijft de 0 onverbiddelijk op het scorebord staan. De tijd dringt. Ze hebben nog minder dan vijf minuten.

90+1'

90'

De bal botst nog voor de voeten van Tetraoui, maar deze keer is het schot van de Algerijn minder afgemeten. Hij raakt de bal helemaal verkeerd.

83'

Titraoui haalt hard uit met een prima schot. Leysen ziet de bal maar nipt naast zijn doel vliegen.

80'
78'

Nog eens een goede kans voor de thuisploeg! Na mooi combinatiespel komt de bal bij Sylla, die er voor kiest om nog één keer te kappen. Dat geeft Leysen en co de tijd om de hoek nog te verkleinen en het schot zo tegen te houden.

76'

Gil komt goed weg. De Leuvense verdediger krijgt geel en haalt zijn tegenstander een minuut later opnieuw neer. Van Damme geeft een ultieme waarschuwing. De volgende keer mag hij gaan douchen.

75'
74'

Nog voor het slotkwartier heeft Rik De Mil zijn vijfde nieuwe pion tussen de lijnen gebracht. Kunnen de nieuwe namen wel nog iets forceren?

73'
73'
71'

Leysen nog eens

De tweede keer dat hij echt in actie moet komen. De doelman van Leuven zweeft een schot van Zorgane uit zijn kooi.

65'

Net als in de eerste helft lijkt de druk bij de thuisploeg weer wat stil te vallen. OHL houdt al bij al goed stand nu.

58'
57'

Charleroi dringt aan

Een belegering is het nog niet, maar Charleroi zet wel stevig druk. OH Leuven moest al meermaals paniekerig wegkegelen. Wanneer volgen de echte kansen?

55'

Paniekmomentje in de zestien van Leuven. De bal blijft hangen, maar de Zebra's slagen er niet in om Leysen te bedreigen.

52'

Zijn schot belandt deze keer in de muur, maar de ploeg versiert wel een hoekschop.

51'

Er zit niets anders op dan voor de aanval te kiezen, en dat doet de thuisploeg dus ook. Mbenza vuurde in de eerste helft al een prima vrije trap af en krijgt nu opnieuw de kans.

49'

Kevin Van Damme legt het spel enkele minuten stil nadat rookpijlen van Charleroi voor een belemmering van het zicht zorgen. De kapiteins van beide ploegen krijgen nog even wat aanwijzingen van de scheidsrechter voor die weer zijn fiat geeft.

46'

We zijn er weer aan begonnen.

17:07
17:07
45+4' eerste helft
45+2'

Daar is de tweede voor Leuven!

Op slag van rust doet Ikwuemesi het opnieuw! De pijlsnelle Nigeriaan duikt deze keer op langs de linkerflank en prikt de bal netjes in doel. Zijn verdedigers konden hem simpelweg niet bijbenen. Van efficiëntie gesproken.

45+1'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
44'

OHL wint vertrouwen. Banzuzi kon de voorbije minuten twee keer trappen. Leysen kon eerst klemmen, nu moet hij een hoekschop toestaan.

37'

Charleroi moet antwoorden. Voorlopig komt de ploeg niet verder dan een hoekschop die naast wordt gemikt door Heymans.

33'
32'

OH Leuven klimt uit het niets op voorsprong

Balikwisha doet er alles aan om een tegenaanval te voorkomen en knokt zich terug in balbezit. De bal gaat naar Ikwuemesi die zich met een snelle dribbel voorbij twee verdedigers wurmt. Ook oog in oog met de doelman faalt hij niet: 0-1!

De eerste goal van de Nigeriaanse spits.

28'

Een corner van Mbenza wordt terug de box ingekopt, maar Kurucay staat goed op te letten en werkt de bal weg voor het gevaarlijk kan worden.

26'

Leuvense hoekschop gaat de mist in

Halverwege de helft komen de bezoekers een eerste keer piepen aan de overkant. Maar de lage hoekschop van Schrijvers komt niet juist terecht en zo blijft het wachten op Leuvens gevaar.

22'

OHL blijft slordig en verliest nog maar eens de bal. Camara maakt van de gelegenheid gebruik om eens van ver uit te halen, maar zijn schot vliegt meters naast.

17'

Balbezit

Net als in de voorgaande wedstijden eist Charleroi het balbezit op. Alleen: dat rendeerde tegen zowel Dender als Charleroi niet. Kan de ploeg dat balbezit vandaag wel vertalen in kansen en goals?

8'

Het is geen makkelijk begin van de wedstrijd voor OHL. Charleroi zet druk en forceerde al twee corners.

6'

Leysen met een knappe save

Mbenza vuurt een prima vrije trap af, maar Leysen zweeft de bal netjes onder de lat uit. Knappe save!

3'

Matig uitverdedigen van de bezoekers. Osifo kan niet anders dan Mbenza neer te halen net buiten de zestien.

2'

Eerste dreiging van de thuisploeg. Mbenza gooit een voorzet vanop de linkerflank voor doel, maar de bal vliegt net te ver voor zijn ploegmaats.

16:02

Aftrap is gegeven

De bal rolt!

15:55

De spelers staan klaar in de tunnel. Binnen enkele minuten beginnen we eraan.

15:46

Rik De Mil (Trainer Charleroi)

Het spel is niet slecht, we hebben vaak de bal. Nu is het vooral zaak om meer kansen te creëren en af te maken.

15:36
15:24

Opvallend

Hoewel Leuven niet al te best is begonnen aan het seizoen, kan het wel kracht putten uit een leuke statistiek. De ploeg is al zeven wedstrijden op rij ongeslagen tegen Charleroi. De laatste nederlaag in Mambourg dateert zelfs van 2015. Jeremy Perbet stond toen onder meer aan het kanon voor Charleroi.

15:16

Charleroi heeft een goede thuisreputatie en wij doen het voorlopig niet goed buitenshuis. Daar willen we hier vandaag dus verandering in brengen.

Oscar Garcia (trainer OHL)
15:09
Met deze spelers begint OHL aan de wedstrijd. Maziz, Maertens, Ominami en Akimoto worden gewisseld voor Gil, Mitrovic, Ricca en kapitein Schrijvers.
15:07

Vijf wissels

Rik De Mil kiest voor liefst vijf nieuwe namen in vergelijking met vorige week. Doelman Koné, die naar verluidt de tweede helft tegen Standard met een gebroken hand in doel stond, wordt gewisseld voor Defourny.

Ook Petris, Bernier, Dabbagh en Mbenza komen in de ploeg.

15:07
De 11 namen bij de thuisploeg.
10:50

OHL pakte vorig week dan wel een punt thuis tegen Antwerp, maar het bevindt zich momenteel in de degradatiezone na de overwinning van Kortrijk. Met 12 punten staan de Leuvenaars op de 13e plaats, in de staart van het peloton.

Charleroi heeft 2 punten meer dan OHL en kan met een overwinning een mooie sprong maken in het klassement.