90+5'
Isaac Mbenza
2 - 1
90+5'

Een dubbele oplawaai vlak voor het rustsignaal besliste een vurige Waalse derby in Sclessin. Standard bedankte Eckert Ayensa en Sutalo voor drie broodnodige punten na 1 op 9. Al miste die eerste nog een penalty om de wedstrijd helemaal op slot te gooien. De supporters van Charleroi misdroegen zich in de tweede helft met vuurpijlen en zagen dat de aansluitingstreffer van hun ploeg te laat kwam.

Standard - Charleroi in een notendop:
  1. Man van de Match
    Isaac Price scoorde deze week een hattrick voor Noord-Ierland tegen Bulgarije en trok die hoogvorm vandaag gewoon door. De 21-jarige middenvelder was overal te bespeuren en is een van de onmisbare krachten van dit Standard.
  2. Sleutelmoment
    In de 95e minuut zorgt Isaac Mbenza met een heerlijke vrije trap voor de late aansluitingstreffer. In een chaotische slotminuut valt de bal nog pardoes voor de voeten van Sylla, die de onverhoopte 2-2 voor Charleroi wild over mikt.
  3. Opvallend
    Winnen in de Waalse derby lijkt niet zo vanzelfsprekend voor Charleroi. De laatste keer dat de Carolo's de drie punten meegraaiden, dateert al van 5 december 2021.

Eckert Ayensa profiteert van geblunder in de Charleroi-defensie

In een sfeervol Sclessin was het Charleroi dat het best aan de Waalse clash begon. De bezoekers hadden de volledige controle en lieten Standard achter een ongrijpbare bal hollen.

Toch resulteerde het overmacht van de Carolo's niet in echte kansen. Iets wat de Rouches kort voor het halfuur wel lukte. Een hoekschop van Bulat dwarrelde tot aan de tweede paal bij Price, die vanuit een schuine hoek een eerste keer de vuisten van Koné testte.

Het was het vuur dat de lont van Sclessin helemaal deed branden. Andreou verkeek zich compleet op een lange bal van Epolo, waardoor Eckert Ayensa met de bal de zestien introk. De Duitse spits kapte de Cyprioot vervolgens ook nog eens simpel uit om de 1-0 rustig binnen te duwen.

Met de rust in zicht moest Charleroi niet veel later zelfs nog een tweede treffer incasseren. Zeqiri kopte een nieuwe hoekschop van Bulat slim door richting de tweede paal, waar Sutalo van dichtbij de 2-0 binnenkopte.

Eckert Ayensa opende zijn rekening voor Standard.

Pareltje van Mbenza zorgt nog voor hectische slotminuut

Ook na de rust bleef Charleroi lang inspiratieloos. Tot Price de bal zomaar inleverde en Sylla vervolgens alleen op Epolo afstormde. Gelukkig voor de Noord-Ier struikelde de invaller op het moment van de waarheid. Weg kans.

Standard antwoordde met een kanongskogel van Zeqiri, maar kwam in het slotkwartier twee keer goed weg bij pogingen van Heymans en Titraoui.

Aan de overkant liet Eckert Ayensa 10 minuten voor tijd dan weer de uitgelezen kans op de 3-0 liggen toen Camara (makkelijk) tegen de grond werd gewerkt in de zestien. De Duitser pakte echter uit met een wel heel zwakke elfmeter, waardoor het 2-0 bleef.

Een heerlijke vrije trap van invaller Mbenza zorgde in de slotminuut nog voor de aansluitingstreffer en nodige chaos, maar opnieuw Sylla liet de 2-2 in de dying seconds liggen.

Standard nestelt zich stevig in de buik van het peloton, Charleroi is na een sterke seizoensstart weggezakt naar plaats 11.

Ivan Leko: "Belangrijke zege na twee nederlagen op rij"

• Rik De Mil (coach Charleroi): "We zijn heel ontgoocheld. Ik denk dat we heel goed beginnen aan de wedstrijd. We speelden goed en erna laten we hen in de wedstrijd komen. In dit soort wedstrijden zijn details beslissend. De 1-0 is een individuele fout bij ons en de 2-0 incasseren we op een stilstaande fase. Buiten die twee doelpunten hebben we bijna niets weggeven. Erna hebben we geprobeerd om aanvallender te spelen, maar dat kwam te laat. We moeten rustig blijven en werken aan de zaken die beter moeten."
  • Ivan Leko (coach Standard): "Dit is een belangrijke zege, zeker na de twee nederlagen op rij. Vandaag speelden we voor een resultaat en hebben we verdiend gewonnen. Op het einde hebben we het onszelf wel nog moeilijk gemaakt. Charleroi is een heel goed team en ze hebben niet het aantal punten dat ze eigelijk verdienen. Dit is nog maar de tweede wedstrijd waarin we met onze sterkste ploeg spelen. Laat ons zien waar we staan binnen 10 wedstrijden."

Fase per faselaatste update: ongeveer 2 uur geleden

20:30

EINDE

Het was nog bibberen op het einde, maar Standard pakt de scalp van Charleroi na een 2-1-zege in de Waalse derby. Eckert Ayensa en Sutalo bezorgden de Rouches een dubbele voorsprong bij de rust. Na de pauze bleef Standard de betere ploeg, maar de late 2-1van Mbenza zorgde toch nog voor de nodige portie paniek bij de thuisploeg. Verder dan een eerredder kwamen de Carolo's echter niet meer.

90+8' tweede helft
90+6'

Sylla mikt de 2-2 over!

Bijna dompelt Sylla Standard nog in rouw! De bal valt in de kluts voor de voeten van de jonge invaller, maar hij schiet wild over. Dit was de kans op een punt voor de bezoekers.

90+5'
vrije trap
90+4'

2-1! Pareltje van Mbenza

Als een donderslag bij heldere hemel staat het plots 2-1. Mbenza neemt plaats achter een stilliggende bal aan de rand van de zestien. De invaller pakt uit met een heerlijk vallend blad en krult de bal over de muur voorbij Epolo.

90+2'
90+1'

Titraoui kopt naast

Mbenza brengt de bal nog eens goed voor doel, waar Titraoui met het hoofd hard naast mikt. Neen, het is niet de wedstrijd van de bezoekers.

90+1'

90'

Standard is op weg naar een verdiende zege.

Geert Heremans op Radio 1
86'

Klungelende Koné

Even een hartverzakking bij de Charleroi-fans wanneer Koné aan het klungelen gaat. De doelman speelt de bal buiten de zestien zomaar in de voeten van Benjdida en probeert zijn foutje dan maar zelf recht te zetten. Erik Lambrechts helpt de Ivoriaan uiteindelijk een handje en fluit voor een duwfoutje van de Standard-spits.

85'

Ook Mbenza wordt nog in de strijd gegooid bij Charleroi. De tijd tikt genadeloos weg voor de Carolo's. Kunnen de bezoekers nog voor spanning zorgen?

84'
81'

Eckert Ayensa mist!

Eckert Ayensa pakt uit met een wel heel zwakke elfmeter en mikt recht in de handen van Koné. Ook in de herneming is de doelman bij de pinken.