3 - 1
58'
3 - 2
58'

Racing Genk is de ploeg van Limburg. Het klopte in de altijd beladen regioderby  Sint-Truiden met 3-2. Na een kwartier verloren de bezoekers Taniguchi met rood, waarna Tolu snel 1-0 maakte. De 2-0 van Steuckers op het half uur deerde STVV niet. Het bleef moedig spelen met nog 2 goals van Bertaccini. Gelukkig voor Genk scoorde El Ouahdi tussendoor. Op het eind pakte Brahimi ook nog rood voor STVV.

Genk - STVV in een notendop:
  1. Man van de Match
    In moeilijke omstandigheden maakte Adriano Bertaccini het de Genk-defensie toch knap lastig. Met zijn twee doelpunten hield de jonge Belg STVV eigenhandig in de wedstrijd. De kwieke aanvaller zit momenteel al aan 6 doelpunten, slechts eentje minder dan topschutter Tolu.
  2. Sleutelmoment
    Na amper een kwartier vallen de bezoekers met een mannetje minder na een ongelukkige overtreding van Taniguchi. Genk neemt de wedstrijd meteen in handen, waardoor STVV nooit echt zijn geliefkoosde spel kan spelen.
  3. Opvallend
    Na vier gelijke spelen op rij krijgt de Limburgse derby eindelijk opnieuw een winnaar. De laatste zege in de derby dateerde van 13 maart 2022, toen STVV met 0-1 kwam winnen in Genk

Genk buit dramatische start van STVV perfect uit

Hoewel voor de aftrap al het nodige vuurwerk weerklonk, kregen we op het veld geen al te verschroeiende start te zien. Beide teams keken de kat uit de boom, tot het einde van het eerste kwartier naderde.

Matte Smets hield een gemaakt doelpunt van Ito eerst nog van de lijn. Aan de overkant werkte de ongelukkige Taniguchi niet veel later Tolu tegen de grond net buiten de zestien. STVV meteen met een man minder.

3 minuten later stond de 1-0 al op het bord. Bonsu Baah trok de bal vanop links blindelings richting de tweede paal, waar Tolu zijn zevende van het seizoen in een leeg doel deponeerde.

De bezoekers kregen geen voet aan de grond en op het halfuur was het dan ook uitgerekend Jarne Steuckers die de voorsprong tegen zijn ex-team verdubbelde.

Taniguchi werkte op het kwartier Tolu tegen de grond.

Bertaccini brengt tot twee keer toe de spanning terug

De Kanaries leken een vogel voor de kat, maar enkele minuten later stond het plots 2-1. Bertaccini zette een lang uitgesponnen één-twee op met Patris en verraste Van Crombrugge uit een wel heel scherpe hoek.

Toch incasseerde STVV vlak voor de rust een nieuwe opdoffer. Tolu legde de bal slim terug tot bij El Ouadhi die met een knappe overhoekse knal zijn eerste doelpunt voor de thuisploeg maakte.

Ook na de rust bleven de bezoekers zich tonen en op het uur pakte de kleine Bertaccini plots uit met een enorme detente. De spits torende boven Sadick en Smets uit en zette de 3-2 op het bord.

Verder dan een tweede aansluitingstreffer kwamen de bezoekers niet meer. Een tweede gele kaart voor creatieveling Brahimi zorgde zelfs nog voor een extra smet bij de manschappen van Mazzu.

• Matte Smets (Genk): "We hebben gevochten voor de drie punten en die zijn binnen. Dat is het belangrijkste. We konden meer gescoord hebben en de tegendoelpunten waren ook te vermijden. Het is niet altijd makkelijk om tegen 10 man te spelen. We hebben vaak de vrije man gevonden, maar soms niet. Dan kwamen ze er snel uit met hun counters. We zijn een ploeg die heel aanvallend wil spelen, maar soms moeten we ook zorgen dat we defensief goed staan."
  • Brian Heynen (Genk): "We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt. Er lag ruimte om te voetballen, maar we waren soms te slordig. Op het einde zijn het natuurlijk de drie punten die tellen. We pakken de tegendoelpunten wel nog te makkelijk, maar dit zijn leermomenten."
  • Jarne Steuckers (Genk): "Het was een heel leuke wedstrijd om tegen vrienden te spelen. De wedstrijd kon wel iets beter van onze kant. We waren iets te slordig, waardoor we hen ook kansen gaven. Het is nooit fijn om uitgefloten te worden, maar ik snap het wel. Het was fijn om te scoren. Om dat in deze wedstrijd te doen is mooi. Dit was ook voor de coach (die zijn moeder deze week verloor). We zagen hoe sterk hij was de afgelopen dagen. Hij wilde zijn emoties zo weinig mogelijk laten zien in de kleedkamer."
  • Rein Van Helden (STVV): "Als je 3-2 verliest in zo'n wedstrijd is dat jammer. We stonden met 10 na een kwartier en we zijn toch steeds in de wedstrijd gebleven. Dit zijn leuke wedstrijden, maar uiteindelijk hebben we verloren en dat is een smet. Ik geloof dat we op de goede weg zijn. Om hier punten te pakken met 10 man is niet gemakkelijk. We moeten die strijdvaardigheid meenemen naar de volgende wedstrijd."

Fase per faselaatste update: ongeveer 7 uur geleden

15:28

EINDE

Genk wint de Limburgse derby met 3-2 tegen een tienkoppig STVV. De bezoekers vielen na amper een kwartier al met 10 man na rood voor Taniguchi maar bleven zich kranig verweren. Bertaccini zorgde tot twee keer toe voor de aansluitingstreffer, maar verder dan dat geraakten de manschappen van Mazzu niet meer. Genk blijft leider en kan rustig afwachten wat Antwerp straks doet op bezoek bij OH Leuven.

90+6'

STVV met negen!

Tot overmaat van ramp eindigt STVV zelfs nog met 9. Brahimi pakt uit met een vuile tackle op Heynen en krijgt logischerwijs zijn tweede geel aangewezen. Niet al te slim van de creatieve man van de bezoekers.

90+5'

Sor wild over

De laatste kans van de wedstrijd lijkt dan toch voor Genk te zijn. Oh stuurt Sor de zestien in. De invaller probeert het meteen en schiet enkele meters over.

90+2'

Ondertussen is de helft van de extra tijd al verstreken. Genk lijkt met de zege aan de haal te gaan, al had het toch niet al te veel overschot tegen 10 man.

90+1'

90'

Het blijft voorlopig nog wachten op een nieuwe kans voor een van beide ploegen. Terwijl de vermoeidheid begint op de spelen bij STVV, lijkt Genk niet bij machte om nog echt gevaar te stichten.

86'

Wat kan Oh nog?

Ondertussen is Oh Tolu komen vervangen bij Genk. De Zuid-Koreaan ontpopte zich de afgelopen weken tot supersub bij de thuisploeg. Kan hij zich nog eens tonen? Tijdens de interlandbreak was de aanvaller alvast goed voor twee doelpunten in twee wedstrijden.

82'

Het blijft even windstil tussen beide ploegen. Wie forceert nog eens een nieuwe kans?

80'

Zowel Fink als Mazzu voeren beide twee wissels door. Kunnen de bezoekers nog een slotoffensiefje in elkaar boksen?