Nacho Ferri
19'
Nacho Ferri
2 - 1

Na zeven zeges op rij is er een abrupt einde gekomen aan de reeks van Racing Genk. In Kortrijk kwamen de Limburgers nochtans op voorsprong na een krul van Baah, maar na drie dolle minuten keerde de thuisploeg de situatie om. Nacho Ferri kroont zich tot matchwinnaar op zijn verjaardag. De supporters van Genk zorgden in een gelijkopgaande partij voor een valse noot met een rookgordijn.

KV Kortrijk - Racing Genk in een notendop
  1. sleutelmoment
    Een dubbele opdoffer die Racing Genk niet meer te boven zou komen. Nacho Ferri prikte op 3 minuten tijd zijn tweede en derde doelpunt van het seizoen binnen. KV Kortrijk toonde karakter na de vroege openingsgoal van de competitieleider en bleef dat nog 90 minuten doen.
  2. man van de match
    Dubbel doelpuntenmaker Ferri maakte het verschil vooraan, doelman Patrik Gunnarsson achteraan. Vooral in het begin van de tweede helft moest hij stevig aan de bak. De IJslander hield het hoofd koel onder de Genkse druk en pakte uit met enkele knappe reddingen.
  3. opvallend
    Een tripje aan Kortrijk, geen goed vooruitzicht met een lange zegereeks op zak voor Racing Genk. Eind 2022 zagen de Limburgers in het Guldensporenstadion ook al een einde komen aan een serie van 10 competitiezeges op een rij. Vandaag sneuvelde een reeks van 7.

Tweeklapper voor jarige Ferri, blikvanger Baah

De afgetekende leider op bezoek bij een ploeg die op een degradatieplaats verzeild is geraakt. En of de vormcurves van KRC Genk en KV Kortrijk een tegengestelde richting uitgingen.

Trainer Alexandersson inspireerde zijn jongens wel tot een felle start. Toch waren het de bezoekers die eerst toesloegen. Christopher Baah ging strompelend tegen de grasmat, maar zag dan toch potentie in zijn actie en krabbelde weer overeind.

En terecht: hij krulde de 0-1 in de verste hoek. Een snelle klap voor de Kerels, die echter niet bij de pakken bleven zitten. Met dank aan een dubbel salvo van Nacho Ferri, uitgerekend op zijn twintigste verjaardag.

De bal viel pardoes voor de voeten van de Spaanse spits na een prima actie van Kaneko op rechts. Ferri twijfelde niet en hing de bordjes weer in evenwicht. Nog geen drie minuten later stond hij al opnieuw aan het kanon.

Na balverlies bij Racing Genk kwam de bal bij Ambrose, die spitsbroeder Ferri bediende. Met de kop deze keer, en daar was plots de 2-1-voorsprong voor de thuisploeg. Van een verrassende ommekeer gesproken! De competitieleider was van slag en vond zijn goede voetbal niet in Kortrijk.

Tot Baah een penalty leek te versieren, maar dat was buiten de VAR gerekend. Die zag dat de winger wel erg makkelijk ging liggen nadat hij even met de voet in het gras bleef hangen. Geen strafschop dus, en ook geen tweede geel voor Baah. Zijn eerste karton kreeg hij ook al voor een schwalbe.

Het was wel het startsein voor een slotoffensief van Racing Genk. Silva moest redding brengen op de lijn voor Kortrijk, Tolu kon in de daaropvolgende fase vrij koppen. De Genkse topschutter besloot naast.

Bryan Heynen baalt na een gemiste kans.

Genks offensief afgeremd door Bengaals oponthoud

De bezoekers gingen op dat elan verder na de pauze en dat had doelman Gunnarsson geweten. Hij moest aan de bak op pogingen van Heynen en Smets in de openingsminuten. Met twee prachtige reddingen hield Gunnarsson de Kortrijkse voorsprong op het bord.

En toen stokte het tempo plots. Dat lag niet aan de spelers van Genk, wel aan enkele meegereisde "supporters". Zij hadden een lading Bengaals vuur binnen gesmokkeld. Een ferm rookgordijn en dus was voetballen even niet meer mogelijk.

Na de hervatting zagen we kans na kans aan beide zijden. Al zou Gunnarsson niet meer zo op de proef gesteld worden als meteen na de rust. Een onderbreking voor de rook met grote gevolgen, daar leek het steeds meer op.

Ook supersub Oh kon de gelijkmaker niet meer forceren en zo eindigde de Genkse zegereeks abrupt in Kortrijk. Zeven driepunters op een rij, daar blijft het bij. De Limburgers blijven wel competitieleider, de West-Vlamingen pakken broodnodige punten in de strijd tegen de degradatie.

Een rookgordijn uit het bezoekersvak zorgde ervoor dat de wedstrijd stilgelegd moest worden.

Heynen: "Hadden genoeg kansen om te winnen"

• Bryan Heynen (Racing Genk): “We spelen op zich geen slechte match, maar missen wat efficiëntie. Het was moeilijk om hun blok te ontwrichten. Daarvoor kwamen we wat diepgang en positiewissels te kort. Al bij al hebben we wel nog genoeg kansen om te winnen. Het was leuk om aan een zegereeks bezig te zijn, maar je weet dat die op een bepaald moment stopt. Jammer, want we hadden kunnen winnen.”

• Thorsten Fink (trainer Racing Genk): “De teleurstelling is groot omdat we niet hadden hoeven te verliezen. Ik heb er nog alles aan gedaan met twee spitsen op het einde, maar we konden niet scoren. Veel kansen en veel balbezit hadden we wel. We geven twee counters weg na onze openingsgoal. Dat moeten we analyseren en beter doen. Of we de komende weken vaker tegen een laag blok zullen moeten spelen? Het is niet dat we het slecht deden tegen een laag blok.”

Alexandersson: "Je moet genieten van het afzien in moeilijke periodes"

• Brecht Dejaegere (KV Kortrijk): “We hebben de koppen samen gestoken na het verlies in Union. We stonden scherp en het is leuk om met een thuisoverwinning de break in te gaan. Bij de tegengoal ging Baah eerst heel makkelijk liggen. Maar we reageerden opnieuw heel goed en gingen er op korte tijd weer over. Dat zegt veel over de mentaliteit en het kameraadschap, dat moeten we meenemen naar de volgende wedstrijd. We hebben samen gezeten en gezegd wat er gezegd moest worden, met de focus op het positieve. Dat heeft geloond.”

• Freyr Alexandersson (trainer KV Kortrijk): “Voor de wedstrijd hadden we het over eerste 15 à 20 minuten, waarover ik zei dat we sterk moesten beginnen. Na een afgeweken bal achter komen en dan zo’n karakter tonen: wauw! Enkele dappere jongens stonden meteen weer op en we toonden heel veel broederschap. Onze thuisbasis geeft veel energie en we hadden vandaag een grote up, na de down van vorige week. Je moet genieten van het afzien in de moeilijke periodes in voetbal. Wilde ik meer balbezit? Ja. Maar hadden we genoeg kansen op de 3-1? Ook ja.”

Fase per faselaatste update: ongeveer 2 uur geleden

20:16

EINDE: KV Kortrijk stunt en maakt een einde aan de zegereeks van competitieleider Racing Genk

Het feestgewoel barst los in het Guldensporenstadion! KV Kortrijk heeft karakter getoond en smeert Racing Genk een eerste competitienederlaag in 8 wedstrijden aan. Het blijft bij 7 zeges op een rij voor Thorsten Fink en de zijnen, die de gelijkmaker niet meer vonden in het slot ondanks een spervuur aan voorzetten.

90+5'

Invaller El Idrissy heeft geen oog voor ploegmaat Massimo Bruno alleen voor doel en besluit slapjes naast. Dit was dé kans voor de doodsteek.

90+3'

Een voorzet van Steuckers is veel te hoog voor Tolu. Kortrijk moet nog 3 minuten overleven. Die beginnen ze met een applauswissel voor Nacho Ferri. De jarige spits scoorde 2 keer vanavond, mag hij zo dadelijk ook nog de overwinning vieren?

90+3'
90+2'

Vijf minuten, dat valt al bij al wel mee. Gunnarsson maakt het gevaar andermaal onschadelijk door alert uit te komen.

90+1'

89'

Gunnarsson is al even niet meer echt op de proef gesteld door de Genkse aanvallers. Al zal er wel nog een hoop extra tijd bijkomen zo dadelijk.

88'

Drievoudige wissel bij Kortrijk

Van Crombrugge moet een corner over de zijlijn boksen en dan kunnen de wissels bij Kortrijk doorgaan. Dewaele, Kaneko en Mehssatou ruimen plaats voor Mampassi, Fossum en Takamine.

87'
87'
87'
84'

De thuisploeg maakt de oversteek nog eens. Tot een schot komt het niet, maar de bal is weer even binnen de eigen rangen. Een welkome adempauze uit de omknelling.

83'

Opnieuw wordt een schot van Oh door Silva in corner verwerkt. Karetsas trapt de daaropvolgende corner op het hoofd van weer Silva. Sterke partij van de Kortrijkse verdediger.

82'

Nog een kwartiertje heeft Racing Genk, inclusief toegevoegde tijd, om puntenverlies te vermijden. Voor een achtste opeenvolgende zege heeft het nog 2 goals nodig.

80'

Sadick knalt over

Aan de tweede paal komt op die hoekschop Sadick in balbezit. Die krijgt het leer niet volledig onder controle en ramt dan hard over het doel.

79'

Corner na corner dwingt Racing Genk nu af, andermaal via Oh. De Zuid-Koreaan zoekt het doel steeds, vol vertrouwen.