70'
Gustaf Nilsson
70'
2 - 4

Zelden was een lesje in efficiëntie zo uitgesproken. Club Brugge domineerde de topper tegen KAA Gent, maar bleef toch met een flinke kater achter. Blauw-zwart miste in de 1e helft een handvol enorme kansen en zag de bezoekers twee keer genadeloos toeslaan. In een heerlijk duel verdeelden beide ploegen na rust nog vier goals. 2-4 was de eindbalans in het voordeel van Gent, dat gedeeld tweede wordt.

Club Brugge - Gent in een notendop
  1. Sleutelmoment
    De snelle 1-3 wekt de indruk dat er nog een terugkeer inzit voor Club Brugge, maar de 1-4 haalt de wind uit de zeilen van de kampioen. In het laatste kwartier drogen de blauw-zwarte kansen op.
  2. Man van de Match
    Eentje achteraan en eentje vooraan. Davy Roef hield Gent in de eerste helft herhaaldelijk overeind met enkele reddingen en Omri Gandelman toonde Club Brugge wat efficiëntie voor doel nu juist inhoudt.
  3. Opvallend
    Max Dean en Joel Ordoñez (ongewild) waren de tiende en elfde verschillende doelpuntenmakers voor Gent dit seizoen. Gandelman is de eerste Buffalo die in de Jupiler Pro League meer dan één keer weet te scoren.

Verrassingen en spektakel op Jan Breydel

Na de bemoedigende Champions League-match tegen Dortmund liet Nicky Hayen zijn elftal gewoon staan, terwijl Wouter Vrancken bij Gent twee belangrijke krachten moest missen. Zonder Kums en Gambor hadden de bezoekers het zwaar.

Al in de eerste minuut zette Club Brugge de toon. Vanaken kon na een actie van Skov Olsen net niet afwerken. Wat later rolde een ingestudeerde hoekschop tot bij Seys. Diens gekraakte schot werd een voorzet voor Mechele, die zich in een rare bocht wrong en op de lat kopte.

Het Brugse kansenfestival stopte niet. Nilsson zette Mitrovic opzij, maar botste op een uitstekende Roef. De Gentse doelman tikte ook een afgeweken plaatsbal van Vetlesen uit zijn benedenhoek. Nilsson kopte daarna nog een hoekschop over.

Gent hapte naar adem, maar kwam kort voor de rust toch eens piepen. Surdez mocht ver komen en speelde Dean vrij, en die kreeg Jan Breydel stil met een keurig gekruist schot. De 0-1 maakte weinig indruk op Club, want aan de overkant moest Roef meteen weer alert zijn op een indraaiende voorzet van Seys.

Een belangrijke redding, want een minuut later hing de bal aan de overkant in de netten. Fadiga raakte de paal, maar via het been van Ordoñez werd het toch nog een doelpunt. "Raar spelletje, voetbal", merkte Peter Vandenbempt op.

Vlak na de rust werd het nog erger voor de landskampioen. Brown bracht een heerlijke Gentse aanval tot bij Gandelman, die de bal hoog in doel jaste. Club  Brugge toonde veerkracht door het feestje van de bezoekers heel kort te houden. Skov Olsen ontsnapte en maakte er met de klap 1-3 van.

In een rumoerig Jan Breydel zette Hayen alles op alles. Met Jutglà voor Onyedika koos hij vol voor de aanval. Bijna loonde die gedurfde zet. De Cuyper liet echter, ook al door een moedige tackle van Watanabe, een enorme mogelijkheid onbenut.

En dan zegt het voetbalcliché dat je het deksel op de neus krijgt. Weer was het de dekselse Gandelman die Club met de neus op de feiten drukte. Deze keer dook de Israëliër op aan de eerste paal om de aflegger van Gudjohnsen te verzilveren.

Toch zat er nog leven en vooral veel venijn in de ploeg bij Club Brugge. Skov Olsen schroeide de vingers van Roef en Nilsson, die rood had kunnen krijgen voor een stamp, maakte er 2-4 van op aangeven van Tzolis. De Zweed moest meteen daarna gaan wisselen en kon er niet om lachen.

De ingreep miste ook zijn uitwerking. Club kwam steeds moeilijker aan kansen en een sluw Gent slaagde erin om het spel zo veel mogelijk te vertragen. Door deze tweede fikse thuisnederlaag in één week tijd komt Club Brugge niet samen met Genk op kop, maar moet het warempel Gent naast zich dulden.

Mignolet: "Drie keer tegen uppercut aangelopen"

• Simon Mignolet probeerde te begrijpen hoe het misging voor Club Brugge. "Dit is een zure nederlaag. Ik denk dat we een heel goeie wedstrijd spelen. Dan komen we op achterstand en slikken we voor de rust nog een tweede. Dan wordt het een andere namiddag. In de tweede helft trachten we nog om alles recht te zetten. Maar als ze dan meteen de 0-3 scoren, wordt het heel moeilijk."

"Je loopt drie keer tegen een uppercut aan. Dan is het mentaal heel moeilijk om terug te komen. Je mag ook niet vergeten dat we in de week een wedstrijd gespeeld hebben. Gent weet dat ook, en probeert het tempo uit de match te halen. Dat is hun goed recht, maar dan is het moeilijk om in het ritme te geraken."

Club slikt dus zeven tegengoals in één week tijd. "Het is vooral zuur dat we daardoor geen punten pakken", bleef de doelman op de vlakte. "Dat is ontgoochelend. Ik ben deel van de groep en we proberen te winnen. Als we wat efficiënter zijn, was het een andere namiddag geweest. Dat moeten we accepteren."

• Davy Roef vierde met Gent een belangrijke overwinning. "Dit voelt fantastisch. Ik moet eerlijk zeggen dat we het moeilijk hadden, zeker in de eerste helft. Gelukkig kunnen we nog voor de rust scoren. Ik dacht dat als het zo zou voortgaan, het heel moeilijk ging worden."

"Het was eigenlijk ideaal dat we direct na de rust scoren. Minder ideaal was dat we er direct één tegenkrijgen, natuurlijk", lachte de Gentse doelman. "Maar we hebben goed volgehouden. Er was ons gezegd om de nervositeit los te laten en meer de ruimtes te vinden. Dat hebben we goed gedaan."

Het aandeel van Roef in de zege was niet gering. "Ik heb wel een paar goede ballen gehad waarop ik er moest staan voor de ploeg. Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen. Je hoopt dan om de nul te houden, maar de drie punten zijn het belangrijkste."

Fase per faselaatste update: ongeveer 2 uur geleden

90+9' tweede helft
90+9'

Einde!

Club Brugge domineerde een groot deel van de wedstrijd, maar kreeg een lesje in efficiëntie van Gent. De landskampioen slikt in één week tijd twee ruime thuisnederlagen en ziet zijn zegereeks in de competitie abrupt afgebroken.

90+7'

Een lachende Roef staat op de juiste plek om een afgeweken knal van De Cuyper te vangen. Dat valt weer mee.